Welke olijfolie is het gezondst: 12 voordelen van extra vierge olijfolie

Gemiddelde leestijd: 27 minuten
welke olijfolie is het gezondst en een kannetje met olijfolie met olijven er in om dit te illustreren

Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst? Helaas heeft vet een slecht imago, waardoor de gezondheidseffecten van vet in voeding controversieel zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel meningsverschillen op dit gebied. Maar is het verstandig om te luisteren naar de mening van iemand? Een mening zegt natuurlijk niks.

Daarom is het goed om te kijken naar wat deskundigen eigenlijk zeggen over olijfolie. Vooral extra vierge olijfolie is gezond, daar zijn deskundigen het over eens. Zo heeft onderzoek aangetoond dat olijfolie gezondheidsvoordelen bied omdat het rijk is aan gezonde vetten (enkelvoudig onverzadigd) en antioxidanten (ook wel polyfenolen genoemd). Ook heeft olijfolie de eigenschap ontstekingsremmend te werken.

Niet voor niks kiest Eqology (producent van hoogwaardige omega-3 visolie) ervoor om extra vierge olijfolie toe te voegen aan de pure omega-3 visolie, vanwege de antioxidanten die olijfolie bevat. Daarom in dit artikel 12 bewezen voordelen van extra vierge olijfolie, die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Zo kun je zelf beoordelen of olijfolie gezond is. De vraag welke olijfolie het gezondst is, is dus meteen voor je beantwoord!

Olijfolie bevat heilzame ingrediënten zoals oliezuur en vitamine E en K

Olijfolie bevat maar liefst 73% aan enkelvoudig onverzadigde vetten, wat ook wel oliezuur wordt genoemd. Naast dat olijfolie het heilzame oliezuur bevat, bevat het ook een kleine hoeveelheid aan vitamine E en vitamine K. Vitamine E beschermt je cellen en Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat oliezuur ontstekingsremmend werkt. Ook kan oliezuur een positieve invloed uitoefenen op genen die kanker kunnen veroorzaken, waardoor het risico op kanker dus afneemt.

Enkelvoudige onverzadigde vetten hebben de eigenschap behoorlijk bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Daarom is extra vierge olijfolie bij uitstek geschikt om mee te koken.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie bestaat voor maar liefst 73% uit oliezuur, wat een heilzame werking heeft. Dit oliezuur heeft de eigenschap goed bestand te zijn tegen hitte, wat het bij uitstek geschikt maakt om mee te koken.


Olijfolie blinkt uit in de hoeveelheid aan antioxidanten

Waar olijfolie nog wel het meest in uitblinkt is dat het boordevol krachtige antioxidanten zit. Antioxidanten worden ook wel polyfenolen genoemd. Niet voor niks kiest Eqology (producent van hoogwaardige omega-3 visolie) ervoor om olijfolie toe te voegen aan de pure omega-3 visolie, vanwege de polyfenolen die olijfolie bevat.

Polyfenolen hebben het kenmerk het risico op chronische ziekten te verminderen, want ze zijn biologisch actief. Met biologisch actief wordt bedoeld dat de antioxidanten een biologische activiteit of functie hebben die gezondheidsbevorderend werkt. Ook werken polyfenolen ontstekingsremmend en beschermt het je bloedcholesterol tegen oxidatie. Dit zijn 2 voordelen die het risico op een hartaandoening kunnen verlagen.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie zit boordevol krachtige antioxidanten, die hebben een biologische functie die bevorderend is voor je gezondheid.


Is olijfolie gezond? Het bevat ontstekingsremmende stoffen

Er wordt verondersteld dat chronische ontsteking een belangrijke aanleiding van veel ziekten is, waaronder kanker, diabetes type 2, alzheimer, hartziekten en artritis.

Het ontstekingsremmende effect van olijfolie wordt toegeschreven aan de antioxidanten, waarvan het belangrijkste antioxidant oleocanthal is. Hiervan is aangetoond dat het dezelfde werking heeft als het populaire medicijn ibuprofen met een ontstekingsremmende werking.

Ibuprofen wordt natuurlijk ook als pijnstiller gebruikt. Zo zou volgens wetenschappers de hoeveelheid oleocanthal in 50 ml extra vierge olijfolie een vergelijkbaar pijnstillend effect hebben als een tiende dosis ibuprofen voor volwassenen.

Wanneer je regelmatig olijfolie consumeert, kan oliezuur (het belangrijkste vetzuur in olijfolie) bepaalde ontstekingsmarkers in het bloed verlagen. Dit wordt door verschillende onderzoeken aangetoond. Daarnaast zorgen de antioxidanten in olijfolie ervoor dat bepaalde genen en eiwitten worden geremd die ontstekingen veroorzaken.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst? Oordeel zelf:

Extra vierge olijfolie zit vol met antioxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben, veroorzaakt door oliezuur en oleocanthal.


Olijfolie kan helpen bij het voorkomen van een beroerte

Bij een beroerte gaat er iets mis met de bloedtoevoer naar de hersenen. Deze verstoring wordt veroorzaakt door een bloedstolsel of bloeding. In Nederland staat een beroerte op plek 4 van doodsoorzaken volgens het Maximá MC.

Er is een onderzoek geweest waarbij de relatie tussen olijfolie en het risico op een beroerte uitgebreid is onderzocht. Diverse studies bij een onderzoeksgroep van totaal 841.000 mensen toonden aan dat olijfolie de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet was. Dit kon worden geassocieerd met een lager risico op het krijgen van een beroerte.

De resultaten van een ander onderzoek gehouden onder 140.000 deelnemers toonden aan dat de deelnemers die olijfolie consumeerden een veel lager risico hadden op een beroerte in vergelijking met de deelnemers die geen olijfolie consumeerden.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Vele onderzoeken tonen aan dat de consumptie van extra vierge olijfolie kan worden geassocieerd met een lager risico op het krijgen van een beroerte.


Olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten

Wanneer je wereldwijd kijkt naar doodsoorzaken, is er een gemene deler. Hartaandoeningen staan in alle landen op 1. Toch laat eerder uitgevoerd observationeel onderzoek zien dat hartaandoeningen minder vaak voorkomen in mediterrane landen, met name de landen rondom de Middellandse Zee.

Daarom werd er uiteindelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar dit zogeheten mediterrane dieet. Hieruit kon worden geconcludeerd dat dit dieet het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd. In het mediterrane dieet is extra vierge olijfolie van de eerste persing één van de belangrijkste ingrediënten.

welke olijfolie is het gezondst: de extra vierge olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten

Extra vierge olijfolie van de eerste persing beschermt op verschillende manieren tegen hart- en vaatziekten:

  • Het werkt ontstekingsremmend, zoals eerder beschreven;
  • Het beschermt LDL-cholesterol tegen oxidatieve schade. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd;
  • Het verbetert de bloedcirculatie;
  • Het kan helpen bij het voorkomen van bloedklonters, wat een belangrijk risico is bij hart- en vaatziekten.
  • Het verlaagt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is brengt het hoogste risico met zich mee bij ontwikkelen van hartaandoeningen.

Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie van de eerste persing heeft veel voordelen voor de gezondheid van je hart, zoals het LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie, het voorkomen van bloedklonters en het verlagen van de bloeddruk.


Olijfolie beschermt tegen aderverkalking door de aanwezigheid van polyfenolen

Recent onderzoek wijst uit dat de inname van extra vierge olijfolie kan beschermen tegen aderverkalking (atherosclerose). Het niveau aan LDL-cholesterol (ook wel het ‘slechte’ cholesterol genaamd) wordt door het gebruik namelijk verlaagd. Wanneer je een te hoog LDL-cholesterol hebt in je aders, heb je een hogere kans op vernauwingen in de slagaders. Dit komt door de ophoping van LDL-deeltjes in de bloedvaten.

Er werd lang gedacht dat olijfolie zo gezond was vanwege de heilzame oliezuren die het bevat, de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Hiervan is namelijk al eerder aangetoond dat deze oliezuren het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren. Maar het nieuwe onderzoek toont aan dat de diversiteit en hoeveelheid aan antioxidanten zeker net zo belangrijk zijn.

Bij dit onderzoek genaamd de EurOlive-studie, waren onderzoekers van universiteiten uit 5 landen in Europa betrokken. In dit onderzoek werden er 3 groepen onderzocht die verschillende olijfolies consumeerden met verschillende niveaus aan antioxidanten, ook wel polyfenolen genoemd. Groep één kreeg een geraffineerde olijfolie met een laag polyfenolgehalte, groep twee een gewone olijfolie met een gemiddeld polyfenolgehalte en groep drie extra vierge olijfolie met een hoog polyfenol gehalte.

Uit de resultaten van het onderzoek kwam naar voren dat de consumptie van extra vierge olijfolie (met een hoog polyfenolen ofwel antioxidanten) ervoor zorgden dat de antilichamen het meest verhoogden, in vergelijking met de proefpersonen uit de groepen één en twee die olijfolie consumeerden met een lager gehalte aan polyfenolen. De antilichamen zorgen er simpelweg gezegd voor dat de LDL-deeltjes worden verlaagd in de bloedvaten.

Hoeveel olijfolie per dag?

De hoeveelheid olijfolie die de proefpersonen in de EurOlive-studie nuttigden was 2 eetlepels olijfolie per dag. Voor niet-mediterrane landen is dit een redelijke hoeveelheid. Zo wordt er in landen in Noordwest-Europa slechts 2,5 ml. olijfolie per dag genuttigd. In Spanje en Italië ligt deze hoeveelheid veel hoger, namelijk op wel 35 ml. per dag. Bij een dagelijkse dosis van 2 eetlepels olijfolie per dag (ofwel 30 ml.), kun je de voordelen van de bescherming tegen aderverkalking zelf gaan ervaren.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

De antioxidanten in extra vierge olijfolie, ook wel polyfenolen genoemd, zorgen een verhoging van de antilichamen. Deze antilichamen zorgen op hun beurt er weer voor dat de LDL-deeltjes in de bloedvaten worden verlaagd. Een ophoping aan LDL-deeltjes in de bloedvaten geeft een hogere kans op vernauwing van de slagaders. Een dagelijkse dosis van 2 eetlepels extra vierge olijfolie is aan te bevelen.


Olijfolie kan helpen bij het bestrijden van Alzheimer

Op het gebied van neurodegeneratieve aandoeningen, ofwel aandoeningen die de hersenen aantasten, staat wereldwijd de ziekte van Alzheimer bovenaan. Het is de hoofdoorzaak van dementie. Dit leidt ertoe dat je steeds minder dingen kan onthouden.

Bij Alzheimer is er sprake van eiwitophopingen in zenuwcellen. Hierdoor gaan de zenuwcellen kapot. Deze eiwitophopingen worden bèta-amyloïde plaques genoemd. Een studie waarbij muizen werden onderzocht toonde aan dat olijfolie kan bijdragen de plaques te verwijderen.

Daarnaast bleek uit een studie gehouden onder een menselijke controle groep die een mediterraan dieet volgden rijk aan olijfolie, dat dit de hersenfunctie gunstig beïnvloedde.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie heeft een gunstig effect op de hersenfunctie wat positief is bij het remmen van Alzheimer. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.


Olijfolie heeft geen invloed op gewichtstoename of obesitas

Wanneer je grote hoeveelheden vet consumeert, wordt dit geassocieerd met gewichtstoename. Diverse studies laten echter een verband zien tussen het mediterrane dieet, wat rijk is aan olijfolie, en een gezond lichaamsgewicht.

Onderzoek onder meer dan 7.000 Spaanse studenten wat 30 maanden duurde, toonde aan dat het gebruik van veel olijfolie niet aan een verhoogd gewicht gekoppeld kon worden.

Een ander driejarig onderzoek onder 187 deelnemers toonde bovendien het tegendeel van een hoge vetinname en daardoor gewichtstoename aan. Er werd juist een verhoogd gehalte aan antioxidanten in het bloed aangetroffen en gewichtsverlies geconstateerd. Het consumeren van meer gezonde vetten draagt juist bij aan je vetverbranding versnellen.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

De consumptie van extra vierge olijfolie met een hoog vetgehalte zorgt er niet voor dat je aan gewicht zult toenemen. Er werd eerder aangetoond dat dit leidt tot gewichtsverlies.


Is olijfolie gezond? Het kan het risico op suikerziekte verminderen

welke olijfolie is het gezondst de extra vierge olijfolie kan risico op suikerziekte verminderen

Olijfolie kan het risico op suikerziekte verminderen. Dit is het type diabetes wat ontstaat door het optreden van insuline ongevoeligheid en er minder insuline aangemaakt kan worden. Dit type suikerziekte is het meest voorkomend.

Diverse studies konden een verband aantonen tussen olijfolie en een verbetering van de bloedsuiker- en insulinegevoeligheid, waar afkicken van suiker natuurlijk ook aan bijdraagt. Zo kon een studie onder ruim 400 gezonde mensen de beschermende effecten van olijfolie aantonen. Deze mensen volgden een mediterraan dieet (rijk aan olijfolie) en hierdoor werd het risico op suikerziekte met maar liefst meer dan 40% verlaagd.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie gecombineerd met een mediterraan dieet kan het risico op suikerziekte aanzienlijk verlagen.


Olijfolie kan helpen bij de behandeling van RA (Reumatoïde Artritis)

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij de gewrichten zijn ontstoken. Hierdoor zijn de gewrichten erg pijnlijk en kunnen ze op den duur misvormd raken. Laaggradige ontstekingen in het lichaam die chronisch zijn of worden, zijn een belangrijke factor bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis.

Het consumeren van olijfolie lijkt ervoor te zorgen dat de ontstekingsmarkers verbeteren en oxidatieve stress wordt verminderd bij personen met deze ziekte.

Olijfolie in combinatie met visolie is super heilzaam bij Reumatoïde Artritis

Er zijn inmiddels meer dan een dozijn publiceerde klinische onderzoeken die aantonen dat omega-3 visolie (bestaande uit de vetzuren EPA en DHA) een positieve werking heeft op het verlichten van de symptomen bij Reumatoïde Artritis. Daarnaast lijkt er ook sprake te zijn van een preventieve werking.

Deze positieve effecten kunnen toegerekend worden aan de werking die vooral het omega-3 vetzuur EPA heeft, wat een ontstekingsremmende werking heeft. Je kunt daarom erg gebaat zijn bij het gebruik van visolie, omdat de pijnlijke gewrichten en de ochtendstijfheid aanzienlijk afnemen.

Aan de hand van meer dan een dozijn gepubliceerde klinische onderzoeken kan met enige zekerheid worden geconcludeerd dat visolie (de omega-3 vetzuren EPA en DHA) een positieve werking heeft op de verlichting van de symptomen en verschijnselen van reumatoïde artritis.

De visolie van Eqology kenmerkt zich doordat het de meest zuivere visolie is, het verrijkt is met olijfolie en een hoog EPA gehalte heeft (650mg per 10 ml).


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie kan de symptomen van reumatoïde artritis verlichten, zoals de pijnlijke gewrichten en ochtendstijfheid. Dit effect kan worden versterkt wanneer er omega-3 visolie aan het dieet wordt toegevoegd.


Is olijfolie gezond: de antioxidanten hebben eigenschappen die het risico op kanker verlagen

Ook kanker staat hoog in de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd. Terwijl in landen waar men een mediterraan dieet volgt juist een lager risico op bepaalde vormen van kanker heeft. Daarom wordt door onderzoekers veronderstelt dat olijfolie hier de oorzaak van zou kunnen zijn.

Als belangrijke oorzaak van kanker wordt de oxidatieve schade door vrije radicalen aangewezen. De antioxidanten die volop in olijfolie aanwezig zijn, kunnen deze oxidatieve schade verminderen. Daarnaast wordt in verschillende studies aangetoond dat olijfolie op moleculair niveau de kankercellen kan bestrijden.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie kan kanker kan helpen voorkomen, wijst voorlopig onderzoek uit. Echter moet dit nog wel verder onderzocht worden om dit te bekrachtigen.


Olijfolie heeft eigenschappen die antibacterieel zijn

Olijfolie bevat bepaalde voedingsstoffen met de eigenschap om schadelijke bacteriën te remmen of zelfs doden. Specifiek tegen de bacteriestammen van Helicobacter pylorie. Deze stammen leven in je maag en kunnen maagzweren en zelfs maagkanker veroorzaken.

Van de 8 bacteriestammen zijn er 3 resistent tegen antibiotica. Onderzoek heeft aangetoond dat extra vierge olijfolie effectief is tegen 8 van deze bacteriestammen. Daarnaast toonde een studie aan dat bij een dagelijkse inname van 30 gr. extra vierge olijfolie, dit een infectie met de H.pylorie bacterie kan tackelen bij 10-40% van de mensen. Dit in slechts 2 weken tijd.


Is olijfolie gezond en welke olijfolie is het gezondst?

Extra vierge olijfolie heeft eigenschappen die antibacterieel zijn. Het kan bepaalde bacteriën remmen of zelfs doden. Olijfolie is vooral effectief tegen de Helicobacter pylorie bacterie, een bacterie die maagzweren kan veroorzaken en zelfs maagkanker.


Is olijfolie gezond? Conclusie: olijfolie is zelfs supergezond!

Je hebt in dit artikel 12 redenen kunnen lezen om jezelf te overtuigen of olijfolie gezond is of niet. Diverse wetenschappelijke studies tonen de gezondheidsvoordelen van olijfolie aan. Olijfolie is zelfs supergezond. Daarom neem ik zelfs sinds kort een dagelijkse dosis van 2 eetlepels olijfolie per dag.

Het is enorm belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardige extra vierge olijfolie en niet voor een olie die is vermengd met een goedkopere olie, omdat je anders niet van de gezondheidsvoordelen kunt genieten. Wanneer je zeker wilt zijn van een kwalitatief goede olijfolie, klik dan op onderstaande knop!

Bewaaradvies olijfolie

Ook is het erg van belang dat je olijfolie koopt die in een donkere fles zit en bewaart op een koele en donkere plek. Op deze manier kun je zoveel mogelijk van het gehalte aan antioxidanten behouden. Een lange bewaartijd verminderd dit gehalte, omdat polyfenolen verloren gaan. Laat de fles dus niet op het aanrecht staan, maar bewaar in een afgesloten kast! Bij een literfles aan olijfolie kun je iets meer dan 30 dagelijkse porties nemen van 30 ml. en hoef je de fles niet te lang te bewaren.

Wat is de beste olijfolie?

Ik ben geen olijfolie sommelier, net als Wilma van Grinsven. De meeste mensen kopen hun olijfolie waar ze de andere boodschappen ook kopen: in de supermarkt. Toch is olijfolie sommelier Wilma van Grinsven daar nog geen goede olijfolie tegengekomen. De beste olijfolie koop je dus niet in de supermarkt, getuigt dit artikel.

Wellicht komt dit door de importregels van de EU. Deze regels voorkomen namelijk dat de mooie en misschien wel beste olijfolie uit Tunesië niet in de schappen ligt. De Volkskrant kopte namelijk op 4 februari 2021 dat de mooiste olijfolie misschien wel uit Tunesië komt.

Wat veel mensen niet weten is dat Tunesië na Spanje de grootste producent is van gezonde biologische olijfolie ter wereld. Zij zouden de grootste producent van olijfolie ter wereld kunnen zijn, mocht er in een ver verleden geen quotum zijn opgelegd aan Tunesië om te exporteren naar andere EU-landen. Hier hebben Spaanse multinationals gretig gebruik van gemaakt door het belastingvrije quotum op te kopen.

De productie in Spanje is lang niet voldoende om te kunnen voldoen aan de wereldwijde vraag, dus wordt er volop Tunesische olijfolie ingekocht om vervolgens te vermengen met hun eigen olijfolie van veel mindere kwaliteit. En jij maar denken dat je een goede fles pure Spaanse olijfolie in handen hebt…

Zelf kies ik daarom voor een super gezonde, biologische extra vierge olijfolie uit Tunesië. Die kun je niet kopen in de winkel, maar is wel eenvoudig te bestellen via onderstaande knop!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Bronvermelding

De geraadpleegde bronnen voor dit artikel zijn:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *