Afkicken van suiker: 15 tips waar je gelijk mee aan de slag wilt

Gemiddelde leestijd: 25 minuten
afkicken van suiker en suikerklontjes die de suiker demonstreren

Afkicken van suiker, is dat nodig? De laatste tijd merk ik dat ik weer een enorme zoetekauw ben geworden. Dat ik soms momenten heb dat ik net heb gegeten, maar vervolgens toch alle kastjes in mijn huis afspeur naar iets lekkers en vooral zoets…

Dat ik boodschappen doe en toch voor de bijl ga en iets zoets koop, omdat mijn drang naar suiker ongekend is. Terwijl ik dondersgoed weet dat je suiker beter kunt mijden… Ligt het aan mij, of heb ik een suikerverslaving?

Wanneer je je hierin herkent, is dit informatieve artikel op jouw lijf geschreven! Want in dit artikel neem ik je niet alleen mee met 15 tips hoe het afkicken van suiker kunt doorstaan, maar vertel ik je ook uitgebreid wat suiker met je lichaam doet. Wanneer ik deze tips zelf toepas, kan ik zonder moeite van suiker afblijven! Lees snel verder, zodat jij ook kunt stoppen met suiker!

Heb ik een suikerverslaving?

Misschien denk je dat suikerverslaving niet op jou van toepassing is, maar suiker heeft een impact op ons lichaam die vergelijkbaar is met drugs. Het is als een verslavend middel voor onze hersenen, wat stoppen met suiker buitengewoon uitdagend maakt.

Ken je dat gevoel wanneer je verbaasd bent dat die hele zak M&M’s plotseling op is, of wanneer je de bodem van een zak chips hebt bereikt zonder het te beseffen? Komt dit je bekend voor? Geef jezelf geen te harde tijd; je bent een slachtoffer van de voedingsindustrie, die ons met hun bewerkte voedsel verslaafd maakt.

The Bliss Point: de reden waarom je suikerverslaafd bent en je zou moeten afkicken van suiker

De voedingsindustrie begrijpt als geen ander hoe gevoelig we zijn voor suiker. Daarom verwerken ze het in ontelbaar veel producten. Zodra suiker, vet en zout in een product samenkomen en het zogenaamde “bliss point” bereiken, ontstaat er een onweerstaanbare smaakexplosie.

Waarom is dit zo lucratief voor de voedselindustrie? Een klant met een suikerverslaving blijft levenslang klant, wat natuurlijk klinkende kassa’s betekent. In de afgelopen 50 jaar is onze suikerinname explosief gestegen, van slechts 1 kilo per persoon per jaar naar een verbijsterende 50 kilo. Dit is de zoete melodie van de voedingsindustrie’s winst.

heb ik een suikerverslaving een berg suiker om te illustreren

Test of je een suikerverslaving hebt

Als je jezelf herkent in meerdere van de volgende signalen, is de kans groot dat je een suikerverslaving hebt:

  1. Eén koekje of een stukje chocolade kunnen nooit genoeg zijn.
  2. Je hebt voortdurend trek in zoetigheid, zelfs na een maaltijd. Je doorzoekt alle keukenkastjes op zoek naar iets zoets om te eten.
  3. In de supermarkt vind je het lastig om geen zoete producten te kopen.
  4. Zelfs als je niets zoets in huis hebt, ben je soms bereid om naar de supermarkt te rijden om iets zoets te halen.
  5. Je ervaart regelmatig energiedips gedurende de dag.
  6. Je hebt last van een opgeblazen buik.
  7. Je huid vertoont tekenen van ongezondheid.
  8. Je hebt overtollig vet rond je middel.
  9. Je bent snel geïrriteerd, hebt stemmingswisselingen en voelt je mentaal uitgeput.
  10. Je kampt met emotionele ups en downs.
  11. Mentale onrust: je hebt moeite met focus en concentratie.
  12. Je voert voortdurend een innerlijke strijd over wel of niet toegeven aan zoetigheid, en uiteindelijk val je toch voor de verleiding.

Als deze punten bekend in de oren klinken, is de kans groot dat je een suikerverslaving hebt.

Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker, de zoete verleiding die we allemaal kennen, heeft diepgaande effecten op je lichaam die niet altijd even bekend zijn. Laten we eens kijken naar wat een overmatige inname van suiker op de lange termijn eigenlijk betekent voor jouw gezondheid.

Vetopslag: Suiker veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel, en het hormoon insuline komt in actie om die pieken weer te normaliseren. Echter, insuline staat ook bekend als het “vetopslaghormoon.” Wanneer je dit hormoon te vaak aanspreekt, wordt overtollig vet in je lichaam opgeslagen, wat kan leiden tot de beruchte ‘love handles’ en een toename van vet rond je middel.

Celverstoring: Minder bekend is dat suiker kan leiden tot de ‘verkristallisatie’ van jouw cellen. Hierdoor wordt het normale functioneren van de cel verstoord, en ze kunnen de signalen van hormonen niet meer goed ontvangen. Dit kan leiden tot diverse klachten zoals vermoeidheid, verminderd libido, of zelfs huidproblemen zoals acne.

Aderverkalking: De suikerlaag rondom je cellen kan ook schade toebrengen aan je bloedvaten, wat kan leiden tot aderverkalking. Om je bloedvaten te beschermen, zet jouw lichaam cholesterol af tegen de wanden. Dit lijkt goed, maar het kan een risico vormen voor hart- en vaatziekten.

Mineraalbalans: Suiker verstoort de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. Magnesium is essentieel voor je lichaam, vaak aangeduid als de ‘smeerolie’ voor je systeem. Aangezien moderne voeding al vaak tekortschiet in magnesium, wil je dit niet verder verminderen.

Kanker en overgroei van candida: Een overmatige suikerinname brengt het risico op borst- en darmkanker en hart- en vaatziekten met zich mee. Onderzoek bij muizen suggereert zelfs dat kankercellen zich kunnen voeden en vermenigvuldigen met suiker als brandstof. Te veel suiker kan ook leiden tot een verstoorde darmflora en een overgroei van candida, wat het immuunsysteem ontregelt en vage klachten kan veroorzaken.

Stemming en concentratie: Een overmatige suikerconsumptie stimuleert overmatig de aanmaak van endorfines, neurotransmitters in je hersenen. Dit kan leiden tot gevoelens van onrust, nervositeit, concentratieproblemen, depressie en lusteloosheid.

Vetverbranding en gewichtsbeheersing: Als je constant suiker eet, schakelt je lichaam nooit over naar vetverbranding, waardoor afvallen moeilijker wordt.

Honger- en verzadigingsgevoel: Suiker kan je honger- en verzadigingsgevoel ontregelen, waardoor je moeilijker kunt inschatten wanneer je genoeg hebt gegeten, wat vaak leidt tot overeten.

Metabolisme en diabetes: Suiker kan je metabolisme minder efficiënt maken en het lichaam afhankelijker maken van glucose, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes verhoogt.

Het is duidelijk dat suiker veel meer doet dan alleen maar zoet smaken. Het heeft diepgaande gevolgen voor je gezondheid op de lange termijn, en het is belangrijk om bewust te zijn van de impact ervan op je lichaam.

De negatieve gevolgen van suiker op je lichaam

Een overmatige consumptie van suiker kan de kans op verschillende gezondheidsproblemen vergroten, waaronder:

  1. Gewichtstoename
  2. Type 2 diabetes (suikerziekte)
  3. Verhoogde niveaus van slechte cholesterol
  4. Hart- en vaatziekten
  5. De ziekte van Alzheimer
  6. Kanker

(bron)

Afkicken van suiker: afkickverschijnselen

Het mentaal afkicken van suiker kan een flinke uitdaging zijn. Die innerlijke stem die schreeuwt om suiker, wordt luider omdat je eraan toegeeft. Ook kan de gevreesde hoofdpijn al snel opduiken, soms zelfs na slechts één suikervrije dag.

De mentale onrust, gecombineerd met die bonkende hoofdpijn, kan je humeur flink verstoren. Voor echte suikerverslaafden kunnen de afkickverschijnselen variëren van diarree tot obstipatie, misselijkheid, vermoeidheid, slaapproblemen, koude rillingen, prikkelbaarheid en hartkloppingen. Maar laat dit je niet ontmoedigen om suiker vaarwel te zeggen!

Je zult echt tegen jezelf moeten vechten. Hoewel je lichaam geen toegevoegde suikers nodig heeft, zal het er wel om blijven vragen. Het doorstaan van deze afkickverschijnselen is een teken van hoe diep de suikerverslaving zit. Geef jezelf daarom de tijd en ruimte om te herstellen, en plan minimaal 14 dagen in voor deze uitdaging.

Hoe lang duurt het afkicken van suiker?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: hoe lang duurt het om suiker volledig uit je systeem te krijgen, zodat je echt kunt afkicken van suiker? Het antwoord varieert sterk van persoon tot persoon, maar over het algemeen ligt het afkicken van suiker ergens tussen de 2 en 4 weken. De duur hangt af van je levensstijl, eetgewoonten en zelfs je huidige gewicht.

Iemand die gewend is om veel bewerkte producten met toegevoegde suikers uit de supermarkt te consumeren, zal meer moeite hebben met suiker afschudden dan iemand die voornamelijk natuurlijke voeding eet. In mijn persoonlijke ervaring, afgezien van een lichte hoofdpijn, had ik gelukkig weinig last van afkickverschijnselen.

Dit is waarschijnlijk te danken aan het feit dat ik al ruim twee jaar een bewuste en gezonde voedingsstijl volg. Dit bracht me op het idee om het artikel “Wat Is Gezonde Voeding?” te schrijven, waarin ik mijn inzichten deel over het belang van gezonde voeding en suikerbewustzijn.

15 Ultieme tips zodat je kunt afkicken van suiker

Wil je de strijd aangaan met suiker en jezelf bevrijden van zoete verleidingen? Hier zijn 15 krachtige tips om je te helpen suiker de rug toe te keren.

Tip 1: Ontmasker verborgen suikers

Suiker verbergt zich graag onder verschillende namen op voedselverpakkingen. Met meer dan 60 schuilnamen kan het lastig zijn om suikers te herkennen. Let daarom goed op de ingrediëntenlijst. (Bron: Jorn Bosma, Suiker Challenge Iki Guides)

Als je moeite hebt met het lezen van etiketten, helpt Joep Rovers je op weg in zijn informatieve post.

Tip 2: Suiker afzweren om suikerverslaving te doorbreken

Nu je hebt geleerd suiker te herkennen in producten en de vele slinkse schuilnamen ervan, is het tijd voor stap 2. Als je echt wilt afkicken van suiker, kan het lonen om bijvoorbeeld 14 dagen volledig te stoppen met snoepen en suiker. Jouw brein hunkert namelijk naar suiker, het is als een roep om genade.

Stel je voor dat je een andere verslaving hebt, zoals alcohol. Zou je dan af en toe nog een enkel wijntje drinken? Nee, natuurlijk niet. Op die manier kom je uiteindelijk in de verleiding en val je terug. Daarom is het ook verstandig om suikervervangers links te laten liggen. Alles wat wordt gebruikt om een product te zoeten, moet je vermijden. Zo geef je je smaakpapillen de kans om te resetten.

Tip 3: Boost je maaltijden met appelazijn

Voor een gezonde eetgewoonte, neem 10-30 ml appelazijn (met behulp van een rietje!) of los het op in een glas water vóór elke maaltijd. Dit zal je bloedsuikerspiegel aanzienlijk stabiliseren na het eten van koolhydraten. Bovendien vermindert het je eetlust en geeft het een extra impuls aan je vetverbranding. Lees deze post van Lars van den Nieuwenhoff voor meer info.

Tip 4: Slim combineren: koolhydraten en gezonde vetten

Wil je je bloedsuikerspiegel in toom houden? Combineer dan je koolhydraten met gezonde vetten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt en vertraagt de vertering en opname van suikers. Eiwitten kunnen dit ook enigszins, maar in mindere mate. (Bron: @glucosegoddess)

Kies voor gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie, roomboter, ghee, kokosolie of MCT-olie om je koolhydraten mee te verrijken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de koudgeperste, biologische extra vierge olijfolie van Yakelos. Deze bekroonde olijfolie behoort tot ’s werelds beste, en dat maakt het een supergezonde keuze om je koolhydraten mee te combineren. Weg met die supermarktvarianten!

Tip 5: Laat fruit links liggen voor 14 dagen, als je echt wilt afkicken van suiker

Als je serieus wilt afkicken van suiker, is het slim om fruit ook minstens 14 dagen te vermijden. Voor je lichaam zijn de suikers in fruit eigenlijk niet veel anders dan ‘gewone’ suiker. Als je echt niet zonder fruit kunt, beperk het dan tot de avond, ná je hoofdmaaltijd. Dit kan je helpen bij een succesvolle suikerstop.

Tip 6: Hydratatie en mineralen

Veel water drinken en zorgen dat je gehydrateerd blijft is erg belangrijk en zeker als je wilt afkicken van suiker. Iedereen heeft een minimale hoeveelheid vocht nodig die je eenvoudig kunt berekenen: lichaamsgewicht x 3 / 100. Wanneer je 85 kilo weegt, betekent dit dagelijks 2,55 liter water.

Kraanwater bevat geen mineralen, die voor ons lichaam erg belangrijk zijn. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen en in 9 van de 10 gevallen is dit te wijten aan een zout te kort. Een zouttekort zorgt voor een verzwakking van je spieren en dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben.

Daarom loont het om een theelepel keltisch zeezout toe te voegen aan een liter water en dit gedurende de dag op te drinken. Zelf kies ik ervoor om de theelepel toe te voegen aan een glas water op een nuchtere maag met een schepje viscollageen. Deze premium collageen heeft namelijk een heerlijke citroensmaak, waardoor je het vieze zout veel minder goed proeft.

Tip 7: Start je dag met een ‘bulletproof’ koffie op nuchtere maag

Een ‘Bulletproof’ koffie is koffie verrijkt met roomboter of ghee en kokosolie. Je voegt dus hoogwaardige en gezonde vetten toe aan je ochtendbrouwsel. Het is eenvoudig te bereiden en zorgt voor een verzadigd gevoel, zelfs zonder iets te eten.

Niet alle koffie is echter gelijk. Noordcode biedt pure producten, inclusief schimmelvrije koffiebonen, om je ‘Bulletproof’ koffie perfect te maken.


Tip 8: Begin je dag met intensieve beweging vóór het ontbijt, zodat je kunt afkicken van suiker

Wanneer je kort maar krachtig beweegt vóór je eerste maaltijd, stimuleer je het vermogen van je lichaam om suikers op te nemen. Onze spieren zijn namelijk efficiënter in het opnemen van suikers uit onze bloedsomloop nadat we ze hebben belast. Dit resulteert in een minder sterke piek in je bloedsuikerspiegel.

Je hoeft geen uur lang intensief te rennen om dit effect te bereiken. Zelfs een eenvoudige reeks push-ups of squats kan al voldoende zijn! Zorg ervoor dat je jezelf uitdaagt in deze reeks oefeningen tot je spieren maximaal zijn belast.

Tip 9: Doe na je maaltijd een ontspannen wandeltocht

Nadat je hebt gegeten, is het ook waardevol om te bewegen, maar nu met een lagere intensiteit. Je wilt je spijsvertering de kans geven om je maaltijd te verwerken. Een korte wandeling van 10-15 minuten kan je helpen je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en je suikergebruik te verminderen.

Tip 10: Beperk je eetmomenten tot 3 keer per dag

Om succesvol van suiker af te kicken, is het een goed idee om je eetmomenten te beperken tot maximaal 3 per dag en tussendoortjes over te slaan. Dit heeft alles te maken met het hormoon insuline, dat je bloedsuikerspiegel reguleert. Zoals eerder uitgelegd, kan een teveel aan suiker leiden tot vetopslag.

Wanneer je lichaam geen insuline afgeeft, kan het overschakelen op vetverbranding. Dit proces wordt geïllustreerd in de afbeelding hieronder.

afkicken van suiker en aantal eetmomenten per dag van joep rovers

Het populaire idee van 3 hoofdmaaltijden per dag met 3 tussendoortjes is door veel diëtisten gepromoot als een gezonde levensstijl. Het zou echter kunnen zijn dat dit schema is geïntroduceerd door de voedingsindustrie om de verkoop van bepaalde producten te stimuleren. Het is in ieder geval een misvatting dat je zoveel eetmomenten per dag nodig hebt om je vetverbranding te stimuleren.

Tip 11: Probeer te vasten, zodat je kunt afkicken van suiker

Het overslaan van je ontbijt en vasten kan aanzienlijke voordelen bieden. Hierdoor gaat je lichaam eerst de opgeslagen suikers verbranden, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Bovendien verbetert het je insulinegevoeligheid en verlaagt het je nuchtere bloedsuikerspiegel. Vasten heeft nog tal van andere voordelen, die je kunt ontdekken in het artikel: “Is vasten gezond?.”

Als je het moeilijk vindt om je ontbijt over te slaan, vergeet dan niet tip 6, de ‘Bulletproof’ koffie! Hiermee kun je toch iets binnenkrijgen en je hongergevoel verminderen.

Tip 12: Doe mee aan een suikerchallenge om af te kicken van suiker

De laatste tip is zeker niet de minste. Soms heb je wat extra ondersteuning nodig, en daarom is de 14-daagse Suikerchallenge van onschatbare waarde. Ik heb persoonlijk deelgenomen aan deze challenge en heb deze moeiteloos doorstaan. Vanwege het enorme succes is deze challenge nu het hele jaar door beschikbaar.

Persoonlijk heb ik de 14-daagse Suikerchallenge als enorm waardevol ervaren. Wat ik vooral opmerk is dat mijn mentale onrust is verdwenen. Ik ben nu niet de hele dag bezig met suiker. Tegenwoordig kies ik ervoor om mijn lichaam te voeden in plaats van te vullen. Zelfs in stressvolle situaties merk ik dat ik niet langer naar suiker grijp, iets wat ik voorheen wel zou hebben gedaan.

Tip 13: Slaap voldoende voor een gezonde bloedsuikerspiegel

Een goede nachtrust is essentieel voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en te stoppen met suiker. Onvoldoende slaap kan leiden tot hormonale disbalans, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogde eetlust en verlangen naar zoetigheid. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Tip 14: Eet voldoende eiwitten en vezelrijke voedingsmiddelen

Eiwitten en vezels helpen je langer vol te blijven en verminderen de drang naar suiker, zodat je makkelijker kunt stoppen met suiker. Voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden, groenten en volle granen zijn goede bronnen van eiwitten en vezels. Door deze voedingsmiddelen op te nemen in je maaltijden en snacks, kun je de behoefte aan suiker verminderen en stabielere energieniveaus behouden.

Tip 15: Hou een dagboek bij van je suikerinname

Een suikerdagboek bijhouden kan je bewust maken van hoeveel suiker je daadwerkelijk consumeert en je helpen bij het identificeren van patronen en triggers voor je suikerhunkeringen. Noteer alles wat je eet en drinkt gedurende de dag, inclusief de hoeveelheid suiker in elk product. Op deze manier kun je beter geïnformeerde keuzes maken en bewust kiezen voor minder suikerrijke alternatieven.

Afkicken van suiker: zo wordt stoppen met suiker veel makkelijker!

In dit informatieve artikel heb ik 15 waardevolle tips gedeeld om je te helpen bij het overwinnen van suikerverslaving en het stoppen met suiker. Deze praktische adviezen maken de uitdaging van suikerbeheersing een stuk toegankelijker. Ik hoop dat je geïnspireerd bent om suiker zoveel mogelijk uit je dieet te schrappen en wellicht deel te nemen aan de 30-daagse Suikerchallenge, een investering met enorme voordelen.

Naarmate je suikervrije reis vordert, zul je merken dat je de echte smaken van voedsel meer gaat waarderen, omdat je smaakpapillen de kans krijgen om optimaal te functioneren. Dit zal je in staat stellen om echt te genieten van natuurlijke en onbewerkte voeding, wat een diepe voldoening met zich meebrengt. Ik nodig je uit om je ervaringen met suikerbeheersing te delen in de opmerkingen onderaan dit artikel. Welke tip staat er volgens jou niet bij?

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *