
Afkicken van suiker, is dat nodig? De laatste tijd merk ik dat ik weer een enorme zoetekauw ben geworden. Dat ik soms momenten heb dat ik net heb gegeten, maar vervolgens toch alle kastjes in mijn huis afspeur naar iets lekkers en vooral zoets…
Dat ik boodschappen doe en toch voor de bijl ga en iets zoets koop, omdat mijn drang naar suiker ongekend is. Terwijl ik dondersgoed weet dat je suiker beter kunt mijden… Ligt het aan mij, of heb ik een suikerverslaving?
Wanneer je je hierin herkent, is dit artikel op jouw lijf geschreven! Want in dit artikel neem ik je mee met 12 tips hoe het afkicken van suiker kunt doorstaan. Sinds ik deze tips zelf toepas, kan ik zonder moeite van suiker afblijven! Lees snel verder, zodat jij ook kunt stoppen met suiker!
Inhoudsopgave
Heb ik een suikerverslaving?
Waarom zou je moeten afkicken van suiker? Ik heb toch geen suikerverslaving, zul je misschien denken. Toch is suiker is als een drug voor ons lichaam. Het effect van suiker op ons lichaam is namelijk vergelijkbaar met het effect van drugs. Het werkt namelijk verslavend voor onze hersenen, wat stoppen met suiker een enorme uitdaging maakt.
Verbaas je je wel eens over dat die zak M&M’s op is, of wanneer je de bodem van een zak chips ineens in zicht is en je dus die hele zak hebt leeg gegeten? Is dit herkenbaar? Wees niet te streng voor jezelf. Je bent een slachtoffer van de voedingsindustrie. Zij maken ons met hun bewerkte voedsel verslaafd.
The bliss point: de reden waarom je suikerverslaafd bent
De fabrikanten van voeding weten als geen ander dat wij mensen super gevoelig zijn voor suiker. Daarom stopt de voedingsindustrie het in onvoorstelbaar veel producten. Wanneer er een bepaalde hoeveelheid suiker in een product is verwerkt in combinatie met zout en vet wordt een zogenaamd bliss point bereikt. Dit is het punt waarop suiker, vet of zout zijn gemengd tot een overheerlijke perfectie waardoor het onweerstaanbaar is.
Waarom is dit booming business voor de voedselindustrie? Een klant met suikerverslaving is klant voor de rest van zijn leven en dat betekent natuurlijk kassa. De afgelopen 50 jaar is onze suikerinname gestegen van 1 kilo naar maar liefst 50 kilo per persoon per jaar!

Test of je een suikerverslaving hebt
Wanneer je je herkent in meerdere van onderstaande punten, dan zou je heel goed een suikerverslaving kunnen hebben.
- Je kunt het niet bij 1 koekje of stukje chocola houden.
- Je hebt trek en het liefst in zoetigheid, zelfs nadat je net hebt gegeten. Alle keukenkastjes speur je af naar iets zoets om te eten.
- Wanneer je in de supermarkt loopt, vind je het moeilijk om geen zoete producten te kopen.
- Wanneer je niks in huis hebt, rijd je soms toch naar de supermarkt om iets zoets te kopen.
- Je hebt vaak last van een dip, meerdere keren op een dag.
- Je hebt een opgeblazen buik.
- Je huid is slecht.
- Je hebt vetopslag rondom je middel.
- Je bent snel geprikkeld, hebt last van moodswings en kunt mentaal niet zo veel aan.
- Je hebt last van emotionele ups en downs.
- Mentale onrust: je hebt vaak minder focus en concentratie.
- Je bent constant met jezelf in discussie over iets wel of niet nemen en gaat dan uiteindelijk toch voor de bijl.
Wat doet suiker met je lichaam?
Dat suiker leidt tot een verhoogde bloedsuiker en hoge insuline niveaus is bij veel mensen wel bekend. Maar wat betekent een hoge suikerinname op de lange termijn eigenlijk voor je lichaam?
- Suiker zorgt voor de piek in je bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Insuline staat ook wel bekend als het vetopslaghormoon. Als je te vaak aanspraak maakt op dit hormoon, wordt er vet in je lichaam opgeslagen. Dit zorgt voor het vet rond je middel en de welbekende ‘love-handles’. Indirect betekent suiker dus vetopslag.
- Wat minder bekend is dat suiker ervoor kan zorgen dat jouw cellen ‘verkristalliseren’. Er komt dan een soort coating om de cel heen, waardoor het normale functioneren van de cel wordt verstoord. De cellen kunnen dan niet meer de signalen van hormonen ontvangen. Deze hormonale disbalans kan allerlei verschillende klachten tot gevolg hebben, zoals vermoeidheid, verminderd libido of acné.
- Daarnaast heeft de suikerlaag rondom de cel een nadelig effect op je bloedvaten. De scherpe randjes van de cellen beschadigen je bloedvaten, hierdoor ontstaat aderverkalking. Jouw lichaam heeft hier zelf fantastisch mechanisme voor bedacht, cholesterol wordt als beschermingsmiddel tegen de wanden van je bloedvaten afgezet. Zodat je aders soepel blijven.
- Naast een verstoring van de hormoonbalans in je lichaam, verstoort suiker ook de mineraalbalans. Calcium en magnesium worden moeilijker opgenomen. Magnesium heb je hard nodig voor je lichaam, het wordt ook wel de ‘smeerolie’ voor je lichaam genoemd. De laatste jaren bevat de hedendaagse voeding al minder magnesium, dit wil je niet nog meer verminderen.
- Een hoge suikerconsumptie brengt een verhoogd risico op borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten met zich mee. Ook heeft onderzoek bij muizen aangetoond dat kankercellen zich voeden en vermenigvuldigen op suiker.
- Veel suiker kan leiden tot een verstoorde darmflora en een overgroei aan candida, een gist in je darmflora. Hierdoor raakt je immuunsysteem ontregeld wat vage klachten tot gevolg geeft. Mensen zijn vaak jarenlang op zoek naar oplossingen voor deze vage klachten, maar dit wordt nauwelijks aan je verstoorde darmflora gekoppeld.
- Teveel suiker zorgt voor een overstimulering van de endorfines (neurotransmitters in je hersenen). Hierdoor kun je onrustig, label en nerveus raken. Dit leidt tot concentratieproblemen, depressiviteit en lusteloosheid.
- Wanneer je de hele dag door suiker eet, schakelt je lichaam nooit over op vetverbranding. Zo kun je dus nooit je vetverbranding stimuleren, waardoor afvallen super lastig wordt.
- Suiker ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel. Je voelt niet meer goed aan wanneer je teveel gegeten hebt, je krijgt juist extra trek en daarom heeft dit altijd overeten tot gevolg.
- Je metabolisme gaat veel minder efficiënt werken en wordt afhankelijk gemaakt van glucose. Hierdoor heb je een veel hogere kans op het ontwikkelen van diabetes, momenteel welvaartsziekte nummer 1.
Afkicken van suiker: afkickverschijnselen
Mentaal kan afkicken van suiker een behoorlijke uitdaging met zich meebrengen. Die innerlijke stem die om suiker schreeuwt, zal nog harder om suiker gaan schreeuwen, omdat je het niet geeft. Ook kun je al snel last krijgen van hoofdpijn. Veel mensen krijgen dit al na 1 dag.
De mentale onrust in combinatie met hoofdpijn, kan je gemoedstoestand flink verslechteren. De echte diehard suikerverslaafden kunnen ook last krijgen van diarree of juist obstipatie, misselijkheid, vermoeidheid, slecht slapen, koude rillingen, geprikkeld raken en hartkloppingen. Maar laat je hierdoor niet weerhouden te stoppen met suiker!
Je gaat jezelf dus enorm tegenkomen! Jouw lichaam heeft geen toegevoegde suikers nodig, maar het schreeuwt er wel om. Dus je zult echt door de zure appel heen moeten bijten. Hoe erger je afkickverschijnselen zijn, hoe erger dit aantoont hoe verslaafd je aan suiker bent geworden. Geef het afkicken van suiker daarom echt de tijd en ruimte en neem hier minimaal 14 dagen de tijd voor.

Hoe lang duurt het afkicken van suiker?
Hoe lang het duurt om te kunnen stoppen met suiker dat verschilt heel erg per persoon. Maar voor de meeste mensen duurt het afkicken van suiker ongeveer tussen de 2 en 4 weken. Dit is erg afhankelijk van welke leefstijl je hebt, wat je eetpatroon is en bijvoorbeeld je huidige gewicht.
Iemand die gewend is om veel bewerkte producten vanuit de supermarkt te eten, die veel toegevoegde suikers bevatten, zal meer moeite hebben met het afkicken van suiker dan iemand die voornamelijk natuurlijke producten eet. Zelf heb ik op wat lichte hoofdpijn na, gelukkig nauwelijks last gehad van afkickverschijnselen.
Dit komt waarschijnlijk omdat ik me verder wel heel bewust ben van een gezond voedingspatroon wat ik nu al ruim 2 jaar volhoud. Dit inspireerde mij het artikel te schrijven: wat is gezonde voeding.
12 ultieme tips zodat je kunt afkicken van suiker
Ik deel 12 tips met je, zodat je kunt afkicken van suiker. Deze tips hebben bijvoorbeeld effect op het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder last zult hebben van cravings, waardoor het makkelijker wordt om te stoppen met snoepen en dus stoppen met suiker.
1. Leer suikers herkennen door de ingrediëntenlijst te lezen
Het valt jammer genoeg niet mee om suiker te herkennen. Suiker gaat namelijk op verpakkingen schuil onder vele verschillende soorten namen. Zo zijn er wel meer dan 60 schuilnamen! Schuilnamen zijn bijvoorbeeld: dextrose, fructose, lactose, honing, ahornsiroop, en kandij. Kijk daarom goed op het etiket naar de ingrediëntenlijst. (bron: Jorn Bosma, Suiker Challenge Iki Guides)
Vind je het lastig om etiketten te lezen? Joep Rovers helpt je hierbij op weg, lees deze post.
2. Stoppen met suiker, zodat je kunt afkicken van suiker
Wanneer je suiker kunt herkennen in producten en de vele schuilnamen die het heeft, brengt dit ons bij de 2e tip. Om daadwerkelijk te kunnen afkicken van suiker, loont het om bijvoorbeeld 14 dagen helemaal te stoppen met suiker. Jouw brein wil namelijk niets liever dan suiker, jouw hele systeem schreeuwt erom.
Wanneer je een andere verslaving hebt, zoals een alcoholverslaving, ga je ook niet toch nog één wijntje drinken. Dan ga je uiteindelijk toch weer voor de bijl. Daarnaast kun je ook de suikervervangers beter laten staan. Alles wat gebruikt wordt om een product te zoeten, zul je moeten laten staan. Op deze manier ga je je smaakpapillen resetten.
3. Drink appelazijn vóór iedere maaltijd
Drink voor iedere maaltijd een 10-30 ml appelazijn (met rietje!) of opgelost in een glas water. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel vele malen minder stijgt na het eten van koolhydraten. Ook vermindert het je hongergevoel en ondersteunt het de vetverbranding. Lees deze post van Lars van den Nieuwenhoff voor meer info.
4. Combineer je koolhydraten altijd met vetten
Wanneer je de inname van koolhydraten combineert met vetten, zorgt dit er ook voor dat je bloedsuikerspiegel een veel minder hoge piek maakt. Ook zorgen de vetten ervoor dat de vertering en opname van suikers wordt geremd. Eiwitten zijn hier ook toe in staat, maar in mindere mate. (bron @glucosegoddess)
Gezonde vetten om je koolhydraten mee te combineren, zijn: extra vierge olijfolie, roomboter, ghee, kokosolie of MCT olie. Zelf kies ik voor de olijfolie van Yakelos en koop ik niet de Bertolli uit de supermarkt… De extra vierge olijfolie van Yakelos is namelijk koudgeperst, biologisch, heeft een smaakprijs gewonnen en bevindt zich op de index van ‘s-werelds beste olijfoliën! Daardoor is deze olijfolie een super gezonde keuze om je koolhydraten mee te combineren.
5. Vermijd fruit voor tenminste 14 dagen als je echt wilt afkicken van suiker
Wanneer je echt wilt afkicken van suiker en dit goed wilt aanpakken, kun je het beste fruit ook vermijden voor tenminste 14 dagen. Voor je lichaam zijn fruitsuikers eigenlijk niet anders dan ‘gewone’ suiker. Kun je niet zonder fruit? Eet het dan in de avond, ná je hoofd maaltijd.
6. Zorg dat je veel water drinkt en voeg wat Keltisch zeezout toe
Veel water drinken en zorgen dat je gehydrateerd blijft is erg belangrijk en zeker als je wilt afkicken van suiker. Iedereen heeft een minimale hoeveelheid vocht nodig die je eenvoudig kunt berekenen: lichaamsgewicht x 3 / 100. Wanneer je 85 kilo weegt, betekent dit dagelijks 2,55 liter water.
Kraanwater bevat geen mineralen, die voor ons lichaam erg belangrijk zijn. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen en in 9 van de 10 gevallen is dit te wijten aan een zout te kort. Een zouttekort zorgt voor een verzwakking van je spieren en dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben.
Daarom loont het om een theelepel keltisch zeezout toe te voegen aan een liter water en dit gedurende de dag op te drinken. Zelf kies ik ervoor om de theelepel toe te voegen aan een glas water op een nuchtere maag met een schepje viscollageen. Deze premium collageen heeft namelijk een heerlijke citroensmaak, waardoor je het vieze zout veel minder goed proeft.
7. Neem een ‘bulletproof’ koffie in de ochtend op een nuchtere maag
Een bulletproof koffie is koffie met roomboter of ghee en kokosolie. Je voegt dus super goede en gezonde vetten toe aan je koffie. Het is super makkelijk te maken en zorgt voor een verzadigd gevoel, zonder ook maar iets te eten.
De ene koffie is de andere helaas niet. Noordcode heeft pure producten en de bonen zijn schimmelvrij.
8. Ga bewegen vóór je eerste maaltijd met een hoge intensiteit
Wanneer je vóór je eerste maaltijd kort en intens beweegt, zul je het suiker-opnemend vermogen van je lichaam stimuleren. Onze spieren zijn namelijk veel beter in staat om de suikers uit onze bloedsomloop op te nemen, wanneer we eerst onze spieren belasten. Hierdoor zal onze bloedsuikerspiegel dus ook minder hard pieken.
Je hoeft geen uur hard te lopen om dit effect te bereiken. Na een simpel setje push-ups of squats, wordt dit effect al bereikt! Zorg wel dat jezelf uitdaagt in dit setje tot je niet meer kunt, zodat je je spieren even maximaal belast.
9. Ga bewegen ná de maaltijd met een lage intensiteit
Na de maaltijd loont het ook enorm om te gaan bewegen. Juist niet intens, maar met een lage intensiteit. Je wilt namelijk je spijsvertering de ruimte geven om de maaltijd te verwerken. Wanneer je een korte wandeling gaat maken van 10-15 minuten, kun je hier mee heel goed je bloedsuikerspiegel onder controle houden en stoppen met suiker.
10. Maximaal 3 eetmomenten per dag zodat je kunt afkicken van suiker
Beperk je eetmomenten tot maximaal 3 per dag, dus skip de tussendoortjes. Zo kun je veel makkelijker afkicken van suiker. Dit heeft alles te maken met het hormoon insuline wat de bloedsuikerspiegel reguleert. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wat suiker met je lichaam doet, zorgt een te hoge suikerinname voor de opslag van vet.
Wanneer er geen insuline wordt afgegeven, kan je lichaam overschakelen op vetverbranding. Onderstaande afbeelding van Joep Rovers laat zien hoe dit in zijn werk gaat.

De Nederlandse eetcultuur van 3 maaltijden per dag en 3 tussendoortjes wordt door vele diëtisten aangeprezen als gezonde leefstijl. Het zou zomaar kunnen dat dit schema is geïntroduceerd met behulp van de voedingsindustrie, om zo uiteindelijk de verkoop van bepaalde producten te stimuleren. Het is in ieder geval een fabeltje dat je zoveel eetmomenten per dag nodig hebt om je metabolisme te stimuleren.
11. Ga vasten
Wanneer je je ontbijt overslaat en gaat vasten, kan dit geweldige voordelen opleveren. Zo gaat je lichaam eerst de overbodige suikers verbranden die zijn opgeslagen als vet, wordt je insuline gevoeligheid verhoogd en daalt ook je nuchtere bloedglucose. Zo zijn er nog veel meer voordelen van vasten, te ontdekken in het artikel: vasten is gezond.
Heb je moeite met het het overslaan van je ontbijt? Vergeet dan zeker tip 6 niet, de bulletproof koffie! Zo krijg je toch iets binnen en vermindert dit het hongergevoel.
12. Doe mee met een 14-daagse Suikerchallenge
De laatste tip is zeker niet de onbelangrijkste. Want soms heb je net even wat extra hulp nodig en daarom is deze 14-daagse Suikerchallenge zo waardevol. Zelf heb ik de challenge gedaan van 20 februari t/m 5 maart en kon ik dit zonder problemen volhouden. Omdat deze challenge zo’n daverend succes bleek, is de challenge nu het gehele jaar geopend.
Het voordeel van meedoen met een 14-daagse Suikerchallenge is, dat je heel veel hulp krijgt. Zo wordt je haarfijn uitgelegd waarom suiker nou eigenlijk zo slecht is en welke uitwerking dit heeft op je lichaam. Er worden recepten met je gedeeld om je op weg te helpen. En tot slot ga je deel uitmaken van een uitgebreide community waar je al je vragen kwijt kan!
Zelf vond ik de 14-daagse Suikerchallenge dan ook super waardevol. Wat ik zelf een groot voordeel vind van de challenge is het verdwijnen van de mentale onrust. Hierdoor ben ik niet meer de hele dag met suiker bezig. Nu kies ik ervoor mijn lichaam te voeden, in plaats van te vullen. En zelfs bij stress merk ik dat ik dat niet meer hoef weg te eten, wat ik voorheen wel zou hebben gedaan.
Afkicken van suiker, zo wordt stoppen met suiker vele malen makkelijker!
Je hebt in dit artikel 12 tips kunnen lezen die jou gaan helpen bij het afkicken van suiker. Want stoppen met suiker is veel makkelijker met deze 12 tips. Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren het giftige goedje zoveel mogelijk uit je dieet te elimineren. Kies er vooral ook voor om de 14-daagse Suikerchallenge te doen, het is voor mij ontzettend waardevol gebleken. En de investering is slechts minimaal.
Uiteindelijk ga je de echte smaken van voeding namelijk veel meer waarderen, omdat je smaakpapillen weer goed hun werk kunnen doen. Zo kun je echt genieten van natuurlijke en onbewerkte voeding en gaat dat jou enorm veel voldoening geven. Laat je ervaringen met het stoppen met suiker achter in de comments onderaan dit bericht. Ik vind het leuk om van je te horen en ik reageer altijd!