Epigenetica Blueprint review: Epigenetica leren online

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
epigenetica blueprint het dna profiel in een lichaam weergegeven met spots

In deze review beschrijf ik mijn ervaring met de cursus Epigenetica Blueprint, een manier op epigenetica te leren online. Dit is de meest uitgebreide review over deze cursus die in deze vorm inmiddels al bijna 2 jaar bestaat. De cursus heeft inmiddels bijna 1.000 deelnemers op de teller.

Zelf heb ik de cursus net afgerond. Omdat ik hier zo enthousiast over ben, besloot ik hier een uitgebreide review over te schrijven. Want ik ben het helemaal met Jorn eens dat deze kennis verplicht zou moeten onderwezen op school.

De kennis stelt je namelijk in staat om je eigen lichaam en de werking ervan goed te leren kennen. Op deze manier weet je precies wat er nodig is om je eigen gezondheid te optimaliseren. Ook leer je hoe je het zelfherstellend vermogen van je lichaam kunt activeren. Eigenlijk als een soort van preventieve gezondheidszorg, in plaats van achteraf.

Daarnaast bevat de cursus Epigenetica Blueprint eveneens de cursus Weight Loss Blueprint. Hierdoor is deze cursus ook heel geschikt wanneer je wilt afvallen of wanneer afvallen niet meer lukt. Lukt afvallen bij jou ook niet of niet meer? Probeer dan eens de gratis Zelfhypnose afvallen Mp3!

Wat is epigenetica? De betekenis van epigenetica

Ieder mens wordt geboren met een uniek DNA, waarvan 50% van je moeder komt en 50% van je vader. En lange tijd dachten we dat wanneer bepaalde ziektes in de familie voorkwamen zoals diabetes, depressies of overgewicht dat kwam omdat jij nou eenmaal dat DNA had gekregen. Echter, de wetenschap van epigenetica geeft ons een heel ander beeld.

Uit deze wetenschap is namelijk gebleken dat onze genen zich aanpassen aan onze leefomgeving. Het is namelijk niet het gen zelf wat de ziekte veroorzaakt, maar onze omgeving die onze genen programmeert zodat ze ziekte veroorzaken. Onze leefomgeving bestaat uit het dieet wat op je bord ligt, waar je woont, of het koud of warm is, of je je wel of niet aan zonlicht bloot stelt of je veel stress ervaart en ga zo maar door.

Maar ook onze interne leefomgeving is van belang, waarmee onze emoties worden bedoeld. We reageren op de externe omgeving en beleven deze door bepaalde emoties te ervaren. Deze emoties geven ons lichaam als het ware een chemische feedback. Kort gezegd kan de expressie van onze genen hierdoor worden vergroot (‘upregulatie’ genaamd) of verkleind (‘downregulatie’ genaamd).

Dus onze genen zelf veranderen niet, maar wel de expressie van onze genen. En de expressie heeft invloed op onze gezondheid en ons leven. Dus je kunt wel een bepaalde genetische aanleg hebben voor een bepaalde ziekte, maar uiteindelijk bepaalt de expressie van je genen of je al dan niet ziek wordt.

De Gouden Regel van Epigenetica

Gouden Regel: Alles wat je doet, eet, drinkt, ademt, denkt of juist niet doet, eet, drinkt, ademt of denkt heeft invloed op jouw gen-expressie. Door zoveel mogelijk positieve leefstijlelementen door te voeren, des te meer positieve gen-expressie je zal ervaren en des te meer vitaliteit je zal ervaren. (bron: cursus Epigenetica Blueprint)

Wil je meer weten over epigenetica? Lees dan dit artikel.

Over de makers van de cursus: Jorn Bosma en Lars van den Nieuwenhoff

Jorn Bosma en Lars van den Nieuwenhoff zijn de oprichters van Ikiguides.nl. Zelf geloven zij niet in het woord coach en noemen ze zich liever een gids. Een gids die je adviseert of kan begeleiden op het pad wat je bewandelt. Zij willen je motiveren om zelf te ontdekken, experimenteren en te proberen. Jij bent tenslotte degene die het uiteindelijk moet doen. Het woord Iki is afgeleid van het Japanse woord Ikigai wat levensdoel betekent.

Jorn Bosma – Epigenetica Blueprint guide

Jorn Bosma met een voor hem allesbepalend boek the four hour workweek

Jorn Bosma begon al in 2010 met de eerste opzet van wat later uit zou groeien tot Ikiguides.nl. Dit begon toen Jorn besloot zijn studie niet af te maken en op wereldreis te gaan. Tot die tijd studeerde hij in deeltijd Management en Rechten en werkte hij fulltime als supermarkt manager.

Het eerste land wat hij tijdens zijn wereldreis bezocht was Zuid-Afrika, na jarenlang in een Fries dorpje te hebben gewoond. Dit was zó anders dan hij gewend was, dat hij zich allemaal dingen begon af te vragen. Hij belandde vervolgens in Australië en begon interessante boeken te lezen over mindset en gezondheid.

The Four Hour Workweek

Hij kwam erachter dat het verhaal wat hij zichzelf vertelde over wie hij was heel erg beperkt en gelimiteerd was. Ook las hij het boek The Four Hour Workweek van Timothy Ferris. Dit was een grote inspiratiebron voor Jorn en zorgde voor het eerste fundament van Ikiguides.nl. Jorn was van mening dat de kennis die hij had opgedaan tijdens zijn wereldreis moest worden verspreid.

Na terugkomst kwam hij weer terug in zijn oude omgeving en oude perceptie van wat hij lange tijd als ‘normaal’ beschouwde. Hij was er achter gekomen wat gezonde voeding is en kwam kilo’s lichter en zonder acné terug. Ook kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer wilde leven zoals hij deed. Zijn leefomgeving bood veel weerstand. Hierdoor zat hij lange tijd in een spagaat.

Op een gegeven moment besloot Jorn om zijn gedachten en ervaringen online te verspreiden. Daar is uiteindelijk zijn bereik ontstaan en groeide die menigte. Binnen een half jaar zat hij op 10.000 volgers. Ondertussen bouwde hij aan een online programma wat later uit zou groeien tot de Epigenetica Blueprint.

Ik volg Jorn inmiddels al enige tijd op Instagram. De manier waarop hij zijn visie deelt, sprak mij erg aan. Hij neemt hierbij geen blad voor de mond. Zijn berichten bevatten vaak een sarcastische ondertoon. Deze ondertoon wordt niet door iedere lezer opgemerkt. 😉

Lars van den Nieuwenhoff – Epigenetica Blueprint guide

Lars van den Nieuwenhoff in zijn natuurlijke omgeving

Ruim 2 jaar geleden bundelde Jorn zijn krachten met Lars van den Nieuwenhoff die hij ontmoette na een online oproep op Instagram. Lars was net begonnen met een account op Instagram. Vrijwel meteen kwam hij de post van Jorn tegen die op dat moment enthousiastelingen zocht om zijn huidige plan mee uit te bouwen. Hij stuurde Jorn een berichtje en vervolgens lanceerden ze samen binnen 2 maanden de voorloper van de Epigenetica Blueprint.

Lars studeerde geneeskunde om als arts aan de slag te gaan, hij wilde zich specialiseren als oncoloog of MDL-arts. Maar hij kon zich al gauw niet vinden in de manier waarop er met ziekte werd omgegaan. Dit was in zijn ogen niet de échte oplossing. Hij leerde over de medicatie die je kon inzetten of bepaalde therapieën.

Echter ligt bij bijna elke ziekte de oorsprong in een mismatch qua leefstijl, alleen ligt dit buiten de kaders van de reguliere gezondheidszorg. Het hele systeem is hier niet op ingericht, maar puur op het voorschrijven van medicatie en het doorverwijzen naar andere specialismes. Uiteindelijk vond hij in preventieve geneeskunde zijn passie. Hij kwam erachter dat hij gelukkiger werd van mensen nóg gezonder maken, in plaats van te genezen.

Nu gaat Lars als Optimal Health guide door het leven en ben ik hem natuurlijk ook gaan volgen op Instagram. Hierop deelt hij super veel uitgebreide content over gezondheid, zoals: suppletie, aarding, EMF, voeding, kou en (zon)licht. Zelf was ik al eerder achter de voordelen van koud douchen gekomen, waar ik het artikel over schreef: Wat zijn de voordelen van koud douchen?

Iki Tribe een nieuwe online community

In november 2022 lanceerden Jorn en Lars de Iki Tribe. Dit is een online community waar zij premium content delen met de leden, challenges en online en offline events organiseren. Van persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, koude training, zonne training en allerlei andere activiteiten rondom je gezondheid.

Waar bestaat de cursus Epigenetica Blueprint uit om epigenetica te leren online?

De cursus Epigenetica Blueprint is een 6 weekse cursus. Iedere week komt er een nieuwe module aan bod. Iedere module heeft een ander onderwerp en ook een ander doel. En tot slot wordt iedere module afgesloten door een stappenplan, waarmee je de opgedane kennis handig in je dagelijks leven kunt integreren.

epigenetica blueprint een deel van het cursusoverzicht

Week 1: Ontstekingwaarden

Deze module bestaat uit 8 lessen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: epigenetica, ontsteking, transvetten, suppletie, de lever en de kracht van planten als medicijn. Vooral de module transvetten is een echte eye-opener wat mij betreft!

Transvetten zijn namelijk de grootste vervuiler van ons voedsel. Transvetten ontstaan door het verhitten van plantaardige oliën tot fabrieksvet. Dit leidt tot vervormde vetzuren, ook wel transvetten genaamd. Deze transvetten zijn super onnatuurlijk en veroorzaken een keten aan ongewenste reacties in je lichaam.

Je staat ervan versteld in hoeveel producten plantaardige oliën zijn verwerkt, wanneer je de ingrediënten lijst erop naleest. Waarom transvetten zo slecht zijn, is omdat dit de grootste veroorzaker is van ontstekingen in ons lichaam. En ontstekingen zorgen er weer voor dat ons lichaam niet optimaal kan functioneren en afvallen bijvoorbeeld niet lukt.

Daarnaast bevat deze week een module Energie & Gewicht uit de cursus Weight Loss Blueprint bestaande uit 5 lessen. Deze lessen bevatten wat overloop met de overige lessen uit deze week. Voor sommige is de module energie & gewicht daardoor minder interessant en kun je aan dit deel wat sneller voorbijgaan.

Week 2: Zelfherstellend vermogen

Deze module bestaat uit 4 lessen. Hierin worden de volgende onderwerpen besproken: DNA methylering, methylgroepen tekort en het MTHFR-gen. Deze module is de meest ’technische’ module van de cursus. Hierdoor vond ik deze week wat minder interessant. Toch zijn Jorn en Lars in staat om dit op een duidelijke manier over te brengen.

Deze kennis heb je nodig, omdat methylatie een doorslaggevende rol speelt bij het activeren van je zelfherstellend vermogen. Ook deze week bevat een module Energie & Gewicht uit de cursus Weight Loss Blueprint en bevat 6 lessen.

Week 3: Ontgifting

Deze module bestaat uit 5 lessen met het thema ontgifting. Ook komen de emmertheorie aan bod, glutathion en grounding ofwel aarden. Het hoofdstuk over aarding vond ik zelf ontzettend fascinerend. Daar besloot ik een artikel aan te wijden: Jezelf aarden = jezelf helen! 10 voordelen van aarding.

Sindsdien slaap ik dan zelf ook met een aardingsmat in bed, want waarom zou je het voordeel van aarding tijdens je slaap niet meepakken? Aarden werkt namelijk ontstekingsremmend. Dit werkt bevorderend voor je zelfherstellend vermogen. Deze week bevat de laatste module van Energie & Gewicht van de Weight Loss Blueprint, bestaande uit 4 lessen.

Week 4: De darmen

De module de darmen bestaat uit 4 lessen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: microbioom, beschadigde darmen en vezels. Je darmen zijn als het ware de brug tussen de buitenwereld en ons binnenste. Deze module is erop gericht om je darmen te repareren door het ondersteunen van je microbioom.

Wanneer je darmen goed werken, neem je de nutriënten uit voeding namelijk vele malen beter op. Ook zorgt dit voor minder ontstekingen, een betere huid en een betere weerstand.

Week 5: Het immuunsysteem

Deze module bestaat uit 6 lessen. De onderwerpen van deze module zijn: de poortwachter, hygiëne, immuun ondersteuning, hormese en zenuwstelsel. Sinds 2020 zijn we enorm geconfronteerd met het wel of niet functioneren van het immuunsysteem. Deze module is daarom ook nog relatief nieuw.

Uiteindelijk werkt het immuunsysteem heel erg samen met je darmen. Want achter de eencellige laag van je darmen, bevindt zich het immuunsysteem. Wanneer je darmen niet in een goede conditie zijn, beïnvloedt dit je immuunsysteem. Omdat giftige stoffen dan door de darmwand je lichaam kunnen binnentreden.

Week 6: De mind

De module de mind bestaat uit 7 lessen met mindgerelateerde onderwerpen. Denk aan visualisatie, maar ook honger en de hormonen dopamine en serotonine komen aan bod. Deze module vond ik zelf ook super interessant. Want de manier waarop je denkt, bepaalt uiteindelijk je leven.

Wanneer je je gedrag wilt veranderen, begint die bij het veranderen van je gedachtepatronen. Je kunt je brein dus herprogrammeren, net zoals je je spieren kunt trainen.

Bonus modules Epigenetica Blueprint

De cursus Epigenetica Blueprint kent ook een aantal bonus modules. Zie onderstaande afbeelding.

epigenetica blueprint bonus modules

Epigenetica leren online, de voor- en nadelen van de cursus Epigenetica Blueprint

 • De cursus is volledig online vanuit je huis te volgen, in je eigen vertrouwde omgeving. Je bent geen reistijd kwijt.

 • Jorn Bosma en Lars van den Nieuwenhoff zijn beide ontzettend bevlogen en dragen dit enthousiasme over in de comments en tussentijdse meetings.

 • Het cursusmateriaal wordt op een zeer boeiende manier aangeboden.

 • Je krijgt van de live meetings een replay, zodat je deze nog eens rustig kunt terugbekijken.

 • Je gaat deel uitmaken van een bruisende community met gelijkgestemden.

 • Er is na afloop van iedere les een mogelijkheid tot het stellen van vragen die snel worden beantwoord door Lars of Jorn.

 • Er is heel veel bonusmateriaal beschikbaar, zoals voedingsschema’s, beweegschema’s en een blueprint-proof producten lijst.

 • Er bestaat de mogelijkheid om de cursus in 3 of 6 termijnen te voldoen.

 • De cursus Epigenetica Blueprint bevat ook de cursus Weight Loss Blueprint en is daardoor eigenlijk 2-in-1!

 • Het is een hele hoop informatie in 6 weken tijd waar je echt even de tijd voor moet nemen.

 • De cursus is best prijzig.

 • Er is een limiet aan het aantal deelnemers wat mee kan doen, namelijk 40 deelnemers.

 • Wanneer de limiet is bereikt, moet je wachten tot een volgend moment waarop de cursus start. Dit kan demotiverend werken.

 • Niet alle lessen bevatten een video waarin de les wordt uitgelegd.

Niet goed, geld terug garantie

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over je aankoop. Er is een speciale garantieregeling die geldig is tot 3 weken na aanschaf. Wanneer je er achter komt dat het voor jou niet werkt, krijg je je geld terug. Je loopt dus geen enkel risico.

Mijn ervaring en eind beoordeling om Epigenetica te leren online met Epigenetica Blueprint

Toen ik kennismaakte met epigenetica (door het lezen van de boeken van Joe Dispenza), was ik meteen enorm gefascineerd door deze wetenschap. Daarnaast volgde ik Jorn Bosma al geruime tijd op Instagram en sprongen zijn berichten over de Epigenetica Blueprint mij in het oog. Waardoor ik besloot deel te nemen aan de cursus.

Ik heb hier geen seconde spijt van gehad, doordat de informatie wordt aangeboden op een duidelijke manier waar je echt wat aan hebt. Wel vond ik het een hele hoop informatie in 6 weken tijd, wat mij persoonlijk niet lukte om in 6 weken ‘af’ te krijgen. Ik ben daarom voor de 2e keer aan de cursus begonnen.

Zelf lukte het mij niet om de laatste kilo’s af te vallen en heeft de cursus mij inzicht gegeven in waarom het soms niet meer lukt om af te vallen. De cursus bied belangrijke handvaten om hiermee aan de slag te gaan. Wat dan ook een belangrijk doel is in 2023 voor mijzelf! 😉

Epigenetica Blueprint
Epigenetica Blueprint

Beoordeling door Chantal Duyvesteijn,

16 jan 2023
5

Epigenetica Blueprint is een zeer waardevolle cursus die ontzettend veel informatie bevat, die eigenlijk al op school onderwezen had moeten worden. Het stelt je in staat om je eigen lichaam te leren kennen, zodat je weet wat je lichaam nodig heeft om een optimale gezondheid te bereiken. De informatie wordt op een heldere manier uitgelegd en wanneer je vragen hebt, kun je deze stellen in de bruisende community. De makers van de cursus Jorn Bosma en Lars van den Nieuwenhoff zijn zeer gepassioneerd en brengen dit ook echt over in het cursusmateriaal.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *