Jezelf aarden = jezelf helen! 10 voordelen van aarding en 18 tips

Gemiddelde leestijd: 28 minuten
jezelf aarden met de blote voeten in het gras

Jezelf aarden, waar is dat goed voor? Heb je ooit gehoord van aarding, earthing of grounding? Tot voor kort kende ik deze termen ook niet. Ze klonken wat zweverig, maar niets is minder waar! De kracht van aarden is groter dan je denkt, en daarom wijd ik er deze blogpost aan.

In dit artikel ontdek je de geheimen van gronden en de ongelofelijke voordelen die het met zich meebrengt. Bovendien deel ik 18 praktische tips en oefeningen om jezelf te aarden. Onze voorouders liepen vaak op blote voeten en sliepen dicht bij de grond, wat hen voortdurend in contact hield met Moeder Aarde.

In onze moderne tijd zijn schoenen meer dan alleen bescherming; ze zijn een modeaccessoire. We lopen de hele dag op rubberen zolen en wonen in geïsoleerde betonnen huizen. Met de winter in aantocht spenderen we nog minder tijd buiten. Het verlies van direct contact met de aarde blijkt een mogelijke oorzaak te zijn van chronische ontstekingen, pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en auto-immuunziekten.

Ontdek in deze blogpost hoe je jezelf kunt aarden en de voordelen kunt ervaren van een directe verbinding met Moeder Aarde.

Waarom de aarde negatief geladen is

Heb je je ooit afgevraagd waarom de aardbodem negatief geladen is? De wetenschap achter dit fenomeen ondersteunt het principe van jezelf aarden. Het begint allemaal met de ionosfeer, een laag die zich op ongeveer 80 tot 1.000 kilometer boven de aarde bevindt en gevuld is met ionen en vrije elektronen. Deze ionosfeer wordt constant ‘geïoniseerd’ door de zon. De intense straling van de zon splitst de moleculen die vrijkomen in positief en negatief geladen elektronen.

De negatieve elektronen schieten naar de ionosfeer en laden deze laag op met zowel positieve als negatieve elektronen. Periodiek ontlaadt de ionosfeer de negatieve elektronen richting de aarde via bliksem, waardoor de grond wordt opgeladen met negatieve elektronen. De positieve elektronen blijven achter in de ionosfeer. Omdat het oppervlak van de aarde een uitstekende geleider is, kunnen we deze negatieve elektronen in ons lichaam opnemen wanneer we met ons blote lichaam de aarde raken door erop te staan, zitten of liggen.

Volgens wetenschappers is aarding essentieel voor onze gezondheid, net zo belangrijk als lucht en zonlicht. Dit maakt aarding niet alleen een spirituele of holistische praktijk, maar ook een wetenschappelijk onderbouwde manier om je welzijn te verbeteren.

Jezelf aarden, waarom is dat zo belangrijk?

De magische krachten van jezelf aarden zijn inmiddels door meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. Maar jezelf aarden, waar is dat nu eigenlijk goed voor? Jezelf aarden helpt bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam. Maar hoe werkt jezelf aarden nou eigenlijk?

Wanneer je jezelf gaat aarden, breng je je lichaam in direct contact met moeder aarde via gras, zand of natuurwater zoals de zee. Ons lichaam wordt positief geladen door bijvoorbeeld blootstelling aan elektromagnetische velden (zoals Wifi en het gebruik van elektrische apparaten), maar ook door ons eigen metabolisme (stofwisseling). Een voorbeeld van deze positieve lading zijn vrije radicalen.

Eigenlijk zijn vrije radicalen opgebouwde extra spanning in de cellen. Een deel van deze spanning kun je reduceren met antioxidanten vanuit voeding. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen niet in ons weefsel terecht komen, om zo laaggradige ontstekingen te voorkomen.

De aarde heeft een vrije stroom aan negatief geladen elektronen deeltjes die perfect is afgestemd op ons eigen lichaam. Je kunt de aarde dus eigenlijk zien als een onuitputbare bron van antioxidanten. Wanneer we direct contact maken met de aarde, worden er voortdurend vrije elektronen uitgewisseld die ons lichaam binnenin neutraliseren.

met blote voeten in het zand jezelf aarden

De aarde is tegengesteld aan deze positief geladen elektronen in ons lichaam en is een onuitputbare bron van negatief geladen ionen. Wanneer je jezelf gaat aarden, heb je rechtstreeks contact via je huid met de aarde. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om de +jes en -en weer terug in balans te brengen.

Daarom is jezelf aarden als jezelf helen! De beste manier om jezelf te aarden is met je blote voeten contact te maken met moeder aarde door bijvoorbeeld te lopen door het gras, op het strand of te zwemmen in de zee of natuurwater. Daarnaast zijn er aardingsproducten ontwikkeld, om jou te helpen contact te maken met moeder aarde.

10 tekenen die aangeven dat je jezelf beter kunt aarden

Hoe weet je of je momenteel gegrond bent of niet? Als je jezelf in één of meer van onderstaande punten herkent, kan dit erop wijzen dat je mogelijk de verbinding met jezelf en de aarde verloren hebt:

 • Je raakt makkelijk afgeleid;
 • Je dwaalt vaak af in gedachten;
 • Je piekert overmatig;
 • Je betreft jezelf steeds opnieuw in persoonlijk drama;
 • Je jaagt een perfect imago na;
 • Je wordt gemakkelijk bedrogen.

Daarnaast kunnen er ook fysieke manifestaties zijn van ongegrond zijn en ons vertellen dat we uit balans zijn.

 • Ontsteking;
 • Slechte slaap;
 • Chronische pijn;
 • Vermoeidheid.

Het is belangrijk om deze tekenen serieus te nemen en actie te ondernemen om weer in harmonie te komen met onszelf en de wereld om ons heen. Word bewust van deze epidemie van ongegrond zijn en streef naar een staat van verbondenheid en rust.

De wetenschap achter jezelf aarden

Naast de spirituele en emotionele voordelen, heeft aarding ook een wetenschappelijke basis die de gezondheidsvoordelen ondersteunt. Wanneer je jezelf aardt, bijvoorbeeld door op blote voeten op de grond te lopen, maak je direct contact met de negatieve elektronen van de aarde. Deze elektronen hebben een krachtige antioxidant werking, wat betekent dat ze vrije radicalen in je lichaam kunnen neutraliseren en ontstekingen kunnen verminderen.

Studies hebben aangetoond dat aarding kan helpen bij het verlagen van stressniveaus, het verbeteren van slaap, het verminderen van chronische pijn en zelfs het bevorderen van een sneller herstel van verwondingen. Door regelmatig tijd door te brengen met direct contact met de aarde, geef je je lichaam de kans om te profiteren van deze natuurlijke helende energie.

Onderzoek naar aarding en de daarbij behorende voordelen van jezelf aarden is de afgelopen 20 jaar steeds meer naar voren gekomen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar de resultaten en voordelen van aarding zijn veelbelovend.

Inmiddels meer dan twintig peer-reviewed onderzoeksstudies tonen de positieve effecten van grounding aan (bron). Gaétan Chevalier, PhD, een ingenieursfysicus en directeur van het Earthing Institute, is de hoofdwetenschapper achter al deze onderzoeken. Hoewel deze studies bemoedigend zijn, zou je eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs nodig moeten hebben om de doeltreffendheid van aarding te bepalen.

10 voordelen van jezelf aarden en aarding

Neem de mindset van een objectieve wetenschapper aan en gebruik je eigen lichaam als laboratorium. En ervaar op deze manier de voordelen van jezelf aarden en aarding zelf:

 1. Minder lichaamsstress;
 2. Verbeterde bloedsomloop;
 3. Vermindering van ontstekingen;
 4. Boost je immuunsysteem;
 5. Bescherming tegen burn-out en disbalans in hormonen;
 6. Positief effect op spier- en gewrichtspijnen;
 7. Diepere helende slaap door een ontspannen zenuwstelsel;
 8. Sneller herstel (recuperatie) na inspanning;
 9. Bescherming tegen elektro-polutie (EMS);
 10. Sterk verjongend effect.

Deze 10 voordelen zijn beschreven in de zeer informatieve gedrukte brochure waarin de 10 meest heilzame punten van het aarden helder uitgelicht worden, inclusief referenties naar wetenschappelijke publicaties. Wil je nog dieper graven? Duik dan in dit boek:

Hoe moet ik aarden? 18 oefeningen en tips

Hieronder ontdek je oefeningen, meditaties, en unieke tips om jezelf te aarden.

Tip 1: Adem, ontspan en omarm vrijheid

Een krachtige manier om jezelf te aarden is door middel van bewuste ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen helpen je om je lichaam en geest te verbinden met het hier en nu, wat essentieel is voor een gevoel van stabiliteit en rust.

Begin met een eenvoudige oefening waarbij je diep inademt door je neus, je adem enkele seconden vasthoudt, en langzaam uitademt door je mond. Herhaal dit proces enkele keren, waarbij je je concentreert op het gevoel van de lucht die je longen vult en weer verlaat. Je kunt ook je ogen sluiten en je handen op je buik leggen om de beweging van je ademhaling beter te voelen.

Een andere effectieve techniek is de 4-7-8 ademhaling: adem in gedurende 4 seconden, houd je adem vast gedurende 7 seconden, en adem uit gedurende 8 seconden. Deze oefening helpt om je zenuwstelsel te kalmeren en een diep gevoel van ontspanning en aarding te bevorderen.

Regelmatig ademhalingsoefeningen doen kan je helpen om stress te verminderen, je focus te verbeteren en een gevoel van verbondenheid met jezelf en je omgeving te ontwikkelen. Neem een paar minuten per dag de tijd voor deze eenvoudige maar krachtige praktijk en merk hoe je je meer geaard en in balans voelt.

>> Lees dit artikel over ademhaling: Ademhaling per minuut: wat is normaal?

Tip 2: Jezelf Aarden door Creatief Werk met Natuurlijke Materialen

Een unieke manier om jezelf te aarden is door creatief te werken met natuurlijke materialen. Door handenarbeid en kunstzinnige projecten waarbij je materialen uit de natuur gebruikt, kun je een diepe verbinding met de aarde ervaren.

Ga op zoek naar stenen, bladeren, takken, bloemen en andere natuurlijke elementen die je kunt gebruiken in je creatieve projecten. Maak bijvoorbeeld een mooi natuurkunstwerk, een mandala van stenen en bloemen, of decoreer je huis met zelfgemaakte natuurstukken. Terwijl je werkt, voel de texturen en ruik de geuren van de materialen. Dit helpt je om mindful te blijven en een diepere band met de natuur te voelen.

Creatief werken met natuurlijke materialen is niet alleen rustgevend, maar ook helend. Het stimuleert je zintuigen, bevordert concentratie en biedt een gezonde uitlaatklep voor stress. Bovendien kun je trots zijn op de prachtige creaties die je maakt en genieten van de natuurlijke energie die ze in je leefruimte brengen. Door regelmatig tijd te nemen voor deze creatieve bezigheid, versterk je je aarding en bevorder je je algehele welzijn.

jezelf aarden met natuurlijke materialen

Tip 3: Jezelf aarden door (dagelijks) te journallen

Een unieke en effectieve manier om jezelf te aarden is door regelmatig te journalen. Deze praktijk helpt je om je gedachten te ordenen, je emoties te verwerken en een diepe verbinding met jezelf te creëren.

Begin met het maken van een rustige plek waar je ongestoord kunt schrijven. Neem elke dag een paar minuten de tijd om je gedachten en gevoelens op papier te zetten. Schrijf over wat er in je omgaat, je zorgen, je dankbaarheid, en je dromen. Het proces van schrijven helpt je om je geest leeg te maken en jezelf te centreren.

Journaling kan ook helpen om patronen in je denken en gedrag te ontdekken, waardoor je beter inzicht krijgt in jezelf en je reacties op de wereld om je heen. Het is een veilige ruimte waar je je authentieke zelf kunt uiten zonder oordeel.

Om de aarding te versterken, kun je specifieke aardingsoefeningen in je journal opnemen. Schrijf bijvoorbeeld over momenten waarop je je verbonden voelde met de aarde, of noteer activiteiten die je helpen om je geaard te voelen. Door je ervaringen en inzichten op te schrijven, creëer je een persoonlijke gids die je kan helpen om balans en stabiliteit in je dagelijks leven te vinden.

jezelf aarden door dagelijks te schrijven in een dagboek

Tip 4: Verbind met de aarde onder je voeten

Telkens wanneer je een verlangen voelt om te aarden, verplaats je gewoon je focus naar je voeten en erken je hoe de aarde jou ondersteunt. Op dit moment maak je direct contact met de aarde, waardoor het bijna onmogelijk is om in je gedachten te blijven hangen.

Tip 5 t/m 14: Maak letterlijk contact met de aarde

Ons fysieke lichaam vindt voeding in de aarde. Hier zijn enkele manieren om in contact te komen met de ziel van de aarde:

5. Stap naar Buiten: Begin met een stap naar buiten en laat je zintuigen ontwaken. Observeer de kleuren van de bloemen, luister naar het gezang van vogels, en voel de frisse lucht op je huid. Door je volledig bewust te zijn van je omgeving, creëer je een diepere verbinding met de natuur.

6. Zit op het Gras: Neem plaats op een zachte grasmat en voel de textuur onder je. Laat je handen door het gras glijden en ervaar de koele, rustgevende sensatie. Sluit je ogen en adem diep in, terwijl je je voorstelt dat je energie van de aarde opneemt.

7. Ren op het Gras: Laat je innerlijke kind vrij en ren speels over het gras. Voel de levendigheid onder je voeten en geniet van de vrijheid en vreugde die deze eenvoudige activiteit met zich meebrengt. Elke stap helpt je om jezelf te aarden en je energie te vernieuwen.

8. Loop op Blote Voeten: Ervaar het directe contact met de aarde door op blote voeten te lopen, of het nu in je tuin is, in een park, of op een nabijgelegen strand. De verschillende texturen van de aarde, het gras, en het zand stimuleren je zintuigen en versterken je verbinding met de natuur.

9. Creëer met Bloemen: Laat je creativiteit stromen door met bloemen te werken, maak boeketten of bloemstukken.Laat je creativiteit stromen door met bloemen te werken. Maak prachtige boeketten of bloemstukken en geniet van de geuren en kleuren. Het werken met bloemen verbindt je met de cyclus van de natuur en brengt je in het moment.

10. Speel met de Aarde: Sta jezelf toe om als een kind in de aarde te spelen. Maak modder, bouw zandkastelen, of verken de grond met je handen. Deze speelse interactie met de aarde helpt je om stress los te laten en je innerlijke vreugde te vinden.

11. Ziel van een Boom: Breng tijd door bij een boom, voel de kracht en de aanwezigheid van zijn ziel. Leun tegen de stam, sluit je ogen en stel je voor dat je ademhaling synchroon loopt met die van de boom. Voel de rust en stabiliteit die de boom uitstraalt en laat deze energie door je heen stromen.

12. Lig op het Gras: Leg jezelf neer op het gras, voel hoe de aarde onder je ademt en laat alle stress wegvloeien. Kijk naar de lucht, observeer de wolken, en voel je verbonden met de aarde. Dit eenvoudige moment van rust kan diep helend zijn.

13. Verbinding met de Grond: Herinner jezelf eraan om regelmatig bewust te voelen hoe je door de grond gedragen wordt. Visualiseer wortels die vanuit je lichaam de aarde ingroeien, waardoor je je stevig verankerd en ondersteund voelt. Vraag om heling voor emotionele rust, het loslaten van zorgen, en angst in je gebed.

14. Tuinieren: Werk in je tuin, plant bloemen, en voel de aarde door je handen. Het proces van tuinieren verbindt je met de natuurlijke wereld, biedt fysieke activiteit, en geeft je de voldoening van het zien groeien van leven dat je hebt geholpen te creëren.

Deze eenvoudige maar krachtige manieren om je te verbinden met de aarde en haar helende energieën kunnen een diepgaande impact hebben op je welzijn. Door regelmatig deze praktijken te beoefenen, kun je een gevoel van balans, rust, en verbondenheid ervaren dat je helpt om de uitdagingen van het leven met veerkracht en kalmte aan te gaan.

Tip 15: Sporten om jezelf te aarden

Het gevoel van aarding kan ook worden ervaren tijdens het sporten. Sporten is een uitstekende manier om jezelf te aarden. Sporten biedt niet alleen fysieke voordelen, zoals verbeterde kracht en uithoudingsvermogen, maar het kan ook een diepe connectie met je lichaam en de aarde tot stand brengen.

Wanneer je aan het sporten bent, ben je letterlijk in beweging, wat een uitstekende manier is om uit je hoofd te komen en je aandacht te richten op je fysieke sensaties. Of je nu aan het joggen bent, gewichten aan het heffen bent, yoga beoefent of een andere vorm van lichaamsbeweging doet, je voelt de grond onder je voeten en de beweging van je lichaam.

Tijdens het bewegen voel je de grond onder je voeten en ben je je bewust van je lichaam. Dit fysieke contact met de aarde kan je helpen om in het hier en nu te zijn en gedachten los te laten. Sporten stimuleert ook de afgifte van endorfines, wat je een gevoel van welzijn geeft en stress vermindert. Het is een holistische benadering van welzijn waarbij lichaam en geest in harmonie komen.

Tip 16: Eet aardende voeding

Aarden met voeding gaat over bewuste keuzes maken in wat je eet. Het betekent kiezen voor voedingsmiddelen die dicht bij de natuur staan, zoals groenten, fruit en volle granen. In dit artikel lees je meer over gezonde voeding. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, vitamines en mineralen, wat je lichaam helpt om in balans te blijven.

Daarnaast kan het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suiker je helpen om je energiepeil stabiel te houden en stemmingswisselingen te verminderen. Door aandacht te besteden aan wat je eet, kun je jezelf letterlijk voeden en aarden, wat kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en stabiliteit.

Tip 17: Jezelf aarden door de connectie met God

Jezelf aarden kan ook een diep spirituele dimensie hebben door een verbinding te maken met God. Deze verbinding kan je een gevoel van diepe rust, veiligheid en stabiliteit geven. Hier is hoe je dit kunt doen:

Neem dagelijks de tijd voor gebed en reflectie. Zoek een rustige plek, misschien buiten in de natuur, waar je ongestoord kunt zijn. Begin met een eenvoudig gebed waarin je je dankbaarheid uitdrukt en je zorgen aan God overgeeft. Terwijl je bidt, stel je voor dat je door de liefde en kracht van God omhuld wordt, als een beschermende cocon die je omringt.

Visualiseer dat vanuit je hart lichtstralen de aarde in schieten, waarbij je je energie en spirituele kracht verankert in de grond onder je. Voel hoe deze goddelijke energie je helpt om stevig en gegrond te blijven, ongeacht de chaos om je heen. Deze oefening kan je helpen om te beseffen dat je niet alleen bent, maar ondersteund wordt door een grotere kracht.

Je kunt ook Bijbelverzen of spirituele teksten lezen die resoneren met het thema van aarding en vertrouwen. Laat deze woorden je gedachten en gevoelens doordringen, en gebruik ze als affirmaties om je geest te versterken en je hart te kalmeren.

Door regelmatig tijd te nemen voor spirituele aarding, kun je een diepe en blijvende verbinding met God ervaren die je helpt om met meer vertrouwen en sereniteit door het leven te gaan. Deze spirituele praktijk kan je niet alleen emotionele en mentale rust brengen, maar ook een gevoel van verbondenheid en vervulling.

Tip 18: Aarden met muziek en trillingen

Een andere unieke manier om jezelf te aarden is door het gebruik van muziek en trillingen. Muziek heeft een krachtige invloed op onze emoties en kan helpen om ons zenuwstelsel te kalmeren en ons in het moment te brengen. Luister naar muziek met diepe, ritmische beats of gebruik een klankschaal of trommel om een resonantie te creëren die je hele lichaam doordringt. Deze trillingen kunnen je helpen om los te laten wat je vasthoudt en je verbinden met de diepere ritmes van de aarde. Combineer dit met een rustige, meditatieve ademhaling om je aardingservaring te versterken.

Door deze aanvullende technieken toe te voegen aan je routine, kun je nog dieper verbinding maken met de aarde en je welzijn op verschillende niveaus verbeteren. Probeer verschillende methoden uit en ontdek wat het beste voor jou werkt. Het belangrijkste is dat je jezelf regelmatig de tijd geeft om te aarden en deze helende praktijken in je dagelijks leven te integreren.

Start vandaag nog met jezelf aarden!

Je hebt in dit artikel 10 voordelen van jezelf aarden kunnen lezen en 17 tips om jezelf te aarden. Start daarom vandaag nog met jezelf te aarden door blootvoets een wandeling te maken buiten. Wil je jezelf ook binnenshuis aarden, dan zijn er eenvoudige aardingsproducten ontwikkeld en de gezondheidsvoordelen hiervan te genieten.

aardingsproducten die ik zelf gebruik

Zelf gebruik ik een kleine aardingsmat om op te werken en te chillen en de 1-persoons slaapmat die ik overdwars leg bij het voeteneind. Het is namelijk niet nodig om je hele lichaam te aarden tijdens het slapen, alleen je voeten is voldoende. Wanneer je buiten blootvoets gaat lopen, maken ook alleen je voeten maar contact met de aarde. En zo kun je samen met je partner genieten van de voordelen van aarding!

Kortingscode: AFCDB6

Je kunt de volgende code gebruiken voor een korting bij het afrekenen: AFCDB6 zodat je de voordelen van de producten kunt ervaren.

Daarnaast heb ik zelf voor een aardingspin gekozen, en mezelf dus niet aard via een geaard stopcontact. Via het stopcontact zou je namelijk “vuile elektriciteitssignalen” kunnen opvangen, dit is erg afhankelijk van de kwaliteit van je elektriciteitsnetwerk.

Ik hoop je met dit artikel geïnspireerd te hebben om vandaag nog te starten met jezelf aarden! Wanneer je vragen hebt, stel ze gerust onderaan dit artikel.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *