Je lichaam ontgiften: 4 tips die dit natuurlijke proces ondersteunen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
je lichaam ontgiften vrouw die een hartje afbeeldt met haar handen op haar buik en een bloemetje in het midden

Je lichaam ontgiften doe je om je lichaam te reinigen van allerlei afvalstoffen en gifstoffen. Op deze manier kun je je lichaam regenereren en herstellen. Wanneer je al gezond bent, kun je hiermee je herstelvermogen versterken en zo je gezondheid behouden.

Waarom is het nodig om je lichaam te ontgiften? Ontgiften is een lichaamseigen proces. Je lichaam werkt namelijk de hele dag door om afvalstoffen af te voeren en je lichaam te reinigen. Daarmee hebben we meteen de grootste misvatting te pakken! Het is niet iets wat je zo nu en dan zou moeten doen, zoals een detox kuur. Het is dus niet iets wat ‘nodig’ is, maar van nature al plaatsvindt.

Ook heb je geen middelen van buitenaf nodig om je lichaam te ontgiften, zoals een supplement. In dit artikel wordt dan ook geen detox kuur van een paar dagen omschreven om je lichaam te ontgiften. In dit artikel lees je wél 4 tips waarmee je het lichaamseigen proces van ontgiften kunt ondersteunen! Bij het schrijven van dit artikel ben ik geïnspireerd door de kennis van Henk Fransen van Genezend Vermogen.

Inhoudsopgave

Je lichaam ontgiften: een belangrijke essentie van het leven zelf

Henk Fransen noemt in zijn artikel en video over ontgiften dit proces de belangrijkste essentie van het leven zelf. We ademen om te leven, hebben iedere dag een bepaald aantal uur slaap nodig en voedingsstoffen die ons lichaam voeden. En zo is ontgiften ook iets wat je dagelijks doet of zou moeten doen.

Ons lichaam is zo ontworpen dat het zelf het lichaam reinigt van afvalstoffen en giftstoffen. De belangrijkste plek waar dit gebeurt is onze lever. Hier worden via het bloed de onzuiverheden verwijderd. Maar ook in de nieren, darmen, longen, lymfestelsel en de huid vindt ontgiften van het lichaam plaats.

Wanneer je ontspannen bent, vindt ontgifting plaats. En wanneer je gespannen bent, vindt er geen ontgiften van je lichaam plaats. Dus wanneer er sprake is van stress in welke vorm dan ook, is je lichaam niet in staat om dit lichaamseigen proces te voldoen. Hiermee komen we meteen aan bij de belangrijkste tip om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften!

Tip 1: Los inspanning af met ontspanning voor het ontgiften van je lichaam

De dagelijkse hectiek van werk in combinatie met de zorg voor een gezin kan er voor zorgen dat je het gevoel hebt in een ratrace te zitten. Het gevoel van het leven op de automatische piloot is eigenlijk een voortdurend sluimerende vorm van stress. Hierdoor sta je als het ware altijd ‘aan’.

Wanneer je altijd maar ‘aan’ staat, kan je lichaam niet of niet optimaal de afvalstoffen afvoeren in je lichaam. Wanneer je ontspannen bent, vinden de processen om je lichaam te ontgiften optimaal plaats. Het is dus van belang om te zorgen voor dagelijkse ontspanning!

Zorg dus dat je geregeld ‘uit’ komt te staan. Dit is eveneens een hele belangrijke essentie van hoe het leven werkt, maar ook de natuur en het universum. Want alles vindt plaats in een ritme: in-spanning een vervolgens ont-spanning.

Hoe kun je zorgen voor dagelijkse ontspanning? Los activiteit af met in-activiteit, oftewel een moment van pauze. Zodat je niet de hele dag achter elkaar ‘aan’ staat. Want na activiteit is het belangrijk om dit door je lichaam te laten verwerken. Druk die uit-knop dus meerdere keren per dag in! 😉

Tip 2: Een goede nachtrust voor het optimaal ontgiften van je lichaam

De tweede tip is in het verlengde van de eerste: zorg voor een goede nachtrust voor het optimaal ontgiften van je lichaam. In de nacht zijn de ontgiftingsprocessen namelijk op hun hoogtepunt en draait jouw lever op volle toeren. Dag en nacht is een ritme van de natuur, de nacht is bedoeld om te rusten.

Een goede nachtrust betekent dat je makkelijk kunt inslapen, dat je doorslaapt zonder wakker te worden en dat je uitgerust wakker wordt. Wil je weten hoe je kunt zorgen voor een goede nachtrust, lees dan het artikel: tips om beter te slapen.

Tip 3: Een natuurlijke ademhaling met af en toe een diepe zucht

De derde tip gaat over je ademhaling, zorg dat deze natuurlijk is. Maar wat is een normale ademhaling per minuut? Veel mensen zijn door de ratrace continue gestrest wat ook hun weerslag heeft op de ademhaling. Van een van oorsprong natuurlijke en rustige buikademhaling verhoogt deze naar een hoge en snelle borstademhaling.

Een hoge borstademhaling betekent automatisch dat je continu ‘aan’ staat. Hierdoor ben je niet in staat om te ontspannen en los te laten bij de uitademing.Een ideale ademhaling betekent 6 ademhalingen per minuut waarbij de inademing en uitademing beide 5 seconden duren. De inademing staat voor activiteit en inspanning en de uitademing staat voor loslaten en ontspanning.

Wanneer je het ontgiften van je lichaam wilt ondersteunen, is het belangrijk om af en toe eens goed te zuchten). De uitademing is namelijk ook een manier om te ontgiften. Volgens Henk Fransen van Genezend Vermogen ademt elke cel mee bij een goede uitademing. Zowel fysiek, emotioneel als mentaal.

Henk stelt zelfs dat wanneer je op een natuurlijke manier ademhaalt, je helemaal geen detox kuur nodig hebt! Want wanneer je leer op de juiste manier te ademen, ben je het lichaamseigen proces van ontgiften van je lichaam continu en de hele dag door aan het ondersteunen op de meest natuurlijke manier.

Tip 4: Vertrouw het leven

Wanneer je het leven vertrouwt, hoef je niet altijd zo druk te zijn. Dan hoef je niet altijd de controle te behouden, je uiterste best te doen om alles maar in goede banen te leiden. Wanneer je leeft vanuit vertrouwen, kun je leven in een natuurlijke flow. Zonder dat je daarbij continu gestrest bent en ‘aan’ staat en op een overlevingsstand staat.

Vertrouw niet alleen het leven zelf, maar vertrouw ook je lichaam en hoe de natuur jouw prachtige lichaam ontworpen heeft. Want een rotsvast vertrouwen in het leven zorgt uiteindelijk voor een diepe ontspanning. Het omgekeerde is ook waar.

Wanneer je op de overlevingsstand staat, zijn alle cellen in je lichaam gespannen. Je doorbloeding is niet optimaal en je hebt een oppervlakkige ademhaling. Dit zijn geen omstandigheden waarin je lichaam zichzelf kan ontgiften. Want in alle uithoeken van je lichaam zitten de afvalstoffen opgehoopt en kunnen er zo moeilijk uitkomen, omdat je doorbloeding en hiermee de aanlevering van zuurstof verminderd is.

Krijg weer vertrouwen in het leven door de voordelen van mediteren te ervaren en rust in je hoofd te creëren of lees het artikel: Omgaan met stress, 13 praktische en verbluffende tips.

Je lichaam ontgiften, zo doe je dat!

Je hebt in dit artikel kunnen lezen hoe je het proces van je lichaam ontgiften op een natuurlijke manier met 10 tips kunt ondersteunen! Ontgiften is niet iets wat je zo af en toe zou moeten doen zoals het volgen van een een detox kuur. Het is een levenswijze en het is belangrijk dat dit proces dagelijks plaats kan vinden, zodat de afvalstoffen zich niet ophopen in je lichaam.

Wanneer je langdurige stress hebt ervaren, kan dit gezondheidsklachten opleveren. Het ontgiften van je lichaam als levenswijze zorgt ervoor dat je lichaam zich weer kan herstellen en regenereren. Het is een heel belangrijk proces voor het behoud van je gezondheid. Veel succes met de tips en ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.