Wat is hypnotherapie en waarom is het zo effectief?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
wat is hypnotherapie het voorgesprek van een hypnotherapeut en cliënt

Wat is hypnotherapie en hoe werkt het precies? Hypnotherapie wordt al ruim 100 jaar gebruikt om te helpen bij verschillende problemen, zoals: overgewicht, stoppen met roken, een laag zelfbeeld, het transformeren van nare gevoelens, het verhelpen van persoonlijke issues en het oplossen van angsten en fobieën. Je kunt hypnotherapie inzetten bij tal van onderwerpen, je kunt het zo gek niet bedenken! Zo is hypnotherapie de basis bij de meest revolutionaire en succesvolle afslanktechniek: het virtuele maagband online programma.

In dit artikel lees je hoe hypnose is ontstaan, wat hypnotherapie is en wat het kost. En ten slotte waarom is hypnotherapie zo effectief? Je leest het in dit artikel!

Hoe hypnose is ontstaan

De geschiedenis van de hypnose gaat ver terug naar voor de jaartelling. In de Pyramides van Egypte komen al hiëroglyfen voor waarop vormen van hypnose zijn afgebeeld. Hypnose maakte onderdeel uit van geneeskunde als methode om pijn te verlichten.

De wetenschappelijke geschiedenis van de hypnose begon toen de Duitse arts en astroloog Franz Anton Mesmer (1734-1815) een ontdekking deed, wat hij het ‘dierlijk magnetisme’ noemde. Dit werd later “Mesmerisme” genoemd. Mesmer ontdekte een kracht die een dierlijke oorsprong heeft, waarmee andere levende wezens beïnvloedt konden worden.

Nadat de Engelse arts James Braid (1795-1815) het Mesmerisme bestudeerde, bracht dit hem ertoe hypnose te ontwikkelen in 1843. Hij bedacht de term hypnose, het is afkomstig van het Oud-Griekse woord _πνος (hupnos) wat slaap betekent. James Braid was een mijnarts en zette hypnose in als verdoving bij operaties.

wat is hypnotherapie: vrouw die op haar computer slaapt, hypnose is niet hetzelfde als slapen
Hypnose is niet hetzelfde als slapen

De techniek werd vervolgens overgenomen door de Franse arts Jean-Martin Charcot (1825-1893) die het gebruikte in de praktijk van het 19e eeuwse Parijs. Door het toepassen van hypnose, kon Charcot de symptomen van hysterie, een psychische aandoening of gemoedstoestand, laten verdwijnen.

Zowel James Braid als Jean-Martin Charcot kunnen worden beschouwd als de voorlopers van Sigmund Freud. Freud kwam tijdens een werkbezoek aan Parijs in contact met Charcot en was erg onder de indruk van het therapeutische perspectief van hypnose. Dit gebruikte hij later om patiënten te helpen onderdrukte gebeurtenissen zich weer herinneren.

Toen Freud het systeem van psychoanalyse begon te ontwikkelen, werd hypnose als therapeutisch middel door Freud verworpen. Dit kwam mede doordat hij zelf niet in staat was zijn patiënten in hypnose te brengen. In plaats daarvan liet hij zijn patiënten vrij associëren, om inzicht te krijgen in de bewustzijnsinhouden van zijn patiënten en de veronderstelde psychogene oorzaak van hun lichamelijke klachten bloot te leggen. (bron)

Hypnotherapie en de naam hypnose

Doordat hypnose is afgeleid van het Griekse woord _πνος (hupnos) wat slaap betekent, wordt verondersteld dat je je in een slaaptoestand bevindt. Deze betekenis klopt niet met wat het verschijnsel daadwerkelijk inhoudt. Hypnose is een wakkere staat van bewustzijn. In deze staat ben je helemaal ontspannen en gefocust.

Hypnose is een mengeling van ontspanning en focus.

hypnose instituut nederland

Wat is hypnotherapie?

Wat is hypnotherapie? Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt ingezet om een persoon verbaal in ’trance’ te brengen met puur een therapeutisch doel. Je behoudt ten alle tijde de controle over jezelf en na de hypnosesessie kun je je alles nog herinneren.

Trance is een staat van zijn. In deze staat ben je volledig gefocust op waar je mee bezig bent. Een toestand van opperste concentratie. Denk aan auto rijden, een spannend boek lezen, tv-kijken, het ontspannen van je spieren tijdens een bodyscan en geleide meditatie. In een trance ben je niet gevoelig voor prikkels van buitenaf.

Wanneer je in een trance verkeerd, kan de hypnotherapeut contact maken met het onbewuste, de onuitputtelijke bron van creatieve zelfheling. Het onbewuste is het toevluchtsoord van zelden gebruikte ervaringen van mensen. Op deze manier kunnen de mogelijkheden van het bewuste worden uitgebreid die normaliter door de bewuste en vaste denkpatronen zijn begrensd.

Door het onbewuste aan te spreken tijdens hypnotherapie, kunnen de zelfhelende krachten en creatieve bronnen door het bewuste worden geïntegreerd en geïnstalleerd.

De stadia van hypnose

Hypnose is een verschijnsel waar mensen dagelijks doorheen gaan, wanneer ze in slaap vallen. Het is dus een heel natuurlijk verschijnsel om te ervaren. Er zijn verschillende stadia van hypnose, van licht tot (zeer) diep .

Wanneer je een moment alles even vergeet, kan dat vergeleken worden met een lichte hypnotische staat. Bijvoorbeeld wanneer je een spannend boek aan het lezen bent of een spannende serie aan het kijken bent. Of wanneer je aan het autorijden bent en een stukje bent ‘vergeten’. Tijdens hypnotherapie wordt voornamelijk gewerkt met de diepe trance. De diepe trance wordt ook bereikt tijdens de REM-slaap.

Een nog diepere staat van hypnose is de Esdaile staat, deze staat van hypnose is vernoemd naar James Esdaile. Hij was een Britse chirurg die rond 1845 werkte in India. Hij opereerde daar mensen, zonder verdoving. De Esdaile staat van hypnose is als een natuurlijke anesthesie. In deze staat ben je zo ontspannen dat je geen pijn meer voelt en ervaar je pure euforie.

Wat kost hypnotherapie?

Wat hypnotherapie kost, varieert. Iedere hypnotherapeut hanteert zijn eigen tarief, omdat er sprake is van een vrij beroep. Meestal betaal je per sessie, ongeacht de tijdsduur van de sessie, een vast bedrag. Dit bedrag ligt ongeveer tussen de € 95 – €150. Doorgaans zijn er 3 sessies benodigd.

Waarom is hypnotherapie zo effectief?

We denken bewust, maar ons handelen is voor 95% onbewust. Ons denken, onze bewuste geest houdt ons tegen in het leven, door het denken en herhalen van continue dezelfde gedachten en ideeën. Zo kunnen we ons heel erg bewust zijn van een gezonde levensstijl en gezonde voeding, maar betekent dit niet dat ons onbewuste er hetzelfde over denkt. Zo is overgewicht geen probleem, maar een symptoom van een dieperliggend probleem.

Hypnotherapie maakt het mogelijk om voorbij de bewuste geest te komen en zo de patronen achter bepaalde klachten zoals overgewicht te doorbreken. Eenmaal voorbij de bewuste geest kunnen er in het onbewust positieve suggesties worden achtergelaten, waardoor je bewust ook zo gaat handelen. Hierdoor werkt hypnotherapie sneller dan vrijwel alle andere technieken.

Transformatie van de innerlijke jij

Wat is nu je werkelijke probleem, welke overtuigingen liggen hieraan ten grondslag en belemmeren jou? Welke strategieën heb je jezelf aangeleerd om te overleven, om die gevoelens die je diep hebt weggestopt maar niet hoeft te ervaren? Hypnotherapie maakt het mogelijk de innerlijke jij compleet te transformeren. Hierdoor ga je weer die verbinding voelen met jezelf, wie je werkelijk bent. Zodat je weer blij in het leven kunt staan, vol kracht en liefde.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *