Hypno Principles – Review mei 2021

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
Hypno Principles opleiding leer de spelregels van het onbewuste

Je hebt op Google gezocht naar een review over Hypno Principles, of je wilt graag weten wat mijn ervaring is met de opleiding Hypno Principles is en je bent op deze pagina terecht gekomen. Wat houd de opleiding precies in? Is dit écht een opleiding die leuk is en waarbij je het geleerde makkelijk kunt toepassen in de praktijk? Wat kost de opleiding eigenlijk? Waarom zou je leren hypnotiseren? In deze uitgebreide review beantwoord ik al deze vragen voor je en lees je mijn eerlijke mening, zodat je zelf kunt bepalen of je met deze opleiding gaat starten!

Wat houd hypnose in?

vrouw die uit het raam staart en aan het dagdromen is

Wat houdt hypnose eigenlijk in? Hypnose is vergelijkbaar met wanneer je aan het dagdromen bent. Terwijl je uit het raam kijkt en even helemaal in gedachten verzonken bent, ben je niet bewust van de wereld om je heen. Je bent dan in een diepe ontspanning. Deze diepe ontspanning ervaar je ook wanneer je in hypnose bent. In deze diepe en zeer ontspannen staat, krijg je toegang tot je onbewuste die ontzettend krachtig is. Je kunt dan bepaalde (onbewuste) patronen aanpakken, waardoor je gedrag op bewust niveau automatisch mee verandert.

Waarom zou je leren hypnotiseren?

Waarom zou je willen leren hypnotiseren? Hypnose kun je inzetten als therapie. Als therapie is het namelijk zeer krachtig. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat geen enkele andere vorm van therapie zo krachtig is als hypnotherapie.

TherapievormAantal sessiesResultaat
Psychotherapie60038%
Cognitieve gedragstherapie2272%
Hypnotherapie693%
Bron: American Health Magazine

Waarom is hypnotherapie zo krachtig?

Tijdens hypnotherapie opent de hypnotherapeut de deur naar je onderbewuste. Iedereen heeft het vermogen om te veranderen, alle hulpbronnen die je daarvoor nodig hebt, zijn verborgen in je onderbewuste. Uiteindelijk ben jij het zelf die ervoor zorgt dat je gedrag verandert.

In hypnose kun je tot bepaalde inzichten komen, waardoor je een probleem waar je al heel lang mee kampt ineens kunt oplossen. Hypnotherapie is als het ontbrekende puzzelstukje om de puzzel af te maken. Bepaald gedrag kan heel hardnekkig zijn en een grote invloed hebben op je leven en de emoties die je ervaart. De oorsprong hiervan ligt in je verleden. Door middel van hypnotherapie ga je terug naar het verleden, kun je dit loslaten en uiteindelijk verder gaan met je leven.

Waar bestaat de opleiding Hypno Principles uit?

Hypno Principles is een opleiding waarin je de spelregels van het hypnotiseren leert, naast de spelregels van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat je tot een optimaal resultaat kunt komen bij je cliënten. Daarnaast is het een persoonlijke reis waarin je het beste in jezelf naar boven haalt. De opleiding draagt bij aan meer passie, voldoening en minder stress. Je leert technieken die je leven zullen veranderen!

De opleiding bestaat uit een introductiedag, een examendag en 6 blokken die 2 dagen duren. De blokken worden gegeven op vrijdag en zaterdag en zijn volledig online via Zoom te volgen. Ieder blok wordt gegeven door 2 trainers en ieder blok is er een andere combinatie van trainers te zien. Allen zijn zij werkzaam in het vak en hun bevlogenheid spat van het scherm af.

Blok 1: Snelle inducties en rapport

Hypnotiseren ofwel induceren in 6 stappen

Bij een snelle inductie omzeil je als het ware de kritische mind. Op deze manier kun je binnenkomen in het onbewuste brein. Het is heel makkelijk om mensen te hypnotiseren, ook wel inductie genoemd. Dit doe je in 6 stappen. Hoewel er vele verschillende vormen van fysieke inducties bestaan, leer je tijdens de opleiding om zonder fysiek contact iemand in hypnose te brengen. Welke 6 stappen dit zijn, kun je lezen in het gratis E-book.

Boilerplate

Op deze dag maak je ook kennis met de boilerplate. De boilerplate is een contract wat je afsluit met je cliënt wat ervoor zorgt dat je sessie beter wordt.
Je zorgt hiermee voor meer volgzaamheid tijdens de sessie. Juist hierdoor merk je dat cliënten niet meer reageren op anderen geluiden of instructies van buitenaf waardoor ze makkelijker en dieper in trance gaan.

De boilerplate is een stuk tekst wat je letterlijk uit je hoofd moet kennen, omdat er gebruik wordt gemaakt van embedded comments. Hierdoor lijkt het alsof het taalgebruik grammaticaal niet correct is. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Alle geluiden in en om je heen zorgen ervoor dat je FOCUS op mijn stem en FOCUS op mijn instructies.’ Focus is hierbij zonder ’t’. In het begin moet je hier misschien erg aan wennen, maar dit hoort zo dus. 😉

Rapport

De de tweede dag van blok 1 maak je kennis met rapport, wat vanuit het Frans komt en je uitspreekt als rappóór. Rapport is als een onzichtbare lijn tussen jou en je cliënt, wat zorgt voor wederzijds vertrouwen, betrokkenheid en volgzaamheid. Met sommige mensen heb je van nature een klik en heb je dus al rapport. Wanneer deze klik niet van nature aanwezig is, kun je deze klik creëren. Je gaat dan afstemmen op een gemeenschappelijkheid, niet op iets wat je niet gemeenschappelijk hebt. Dit kan bijvoorbeeld door je handen en armen te gebruiken, door middel van ademhaling, lichaamshouding of de toon van je stem.

Blok 2: Indirecte hypnose en symbolenreis

Indirecte hypnose

Indirecte hypnose is een vorm van hypnose waarbij je op een bepaalde manier communiceert en waarbij je ‘effectief vaag’ blijft. Op deze manier kun je uitspraken doen die heel concreet klinken, maar dit toch algemeen genoeg zijn om te zorgen dat je met je cliënt kunt afstemmen. Eigenlijk laat je bepaalde informatie weg, die de luisteraar (cliënt) zelf gaat invullen, wat zorgt voor een unieke innerlijke ervaring.

Deze techniek is gebaseerd op de technieken die de grondlegger van de moderne hypnotherapie en inspiratiebron achter NLP gebruikte, Milton H. Erickson. Om veranderingen aan te brengen in het onbewuste, gebruikte hij paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring. Wanneer je hier meer over wilt lezen, is dit boek een aanrader: Mijn stem gaat met je mee…

Symbolenreis

De symbolenreis is wat mij betreft de makkelijkste techniek om te leren. Het script voor deze techniek is niet heel erg uitgebreid, dus je hoeft geen lappen tekst uit je hoofd te leren. Het is ook een hele fascinerende techniek, omdat je je eigen hulpbronnen gaat aanboren. Dit doe je door specifiek taalgebruik. Je kunt de techniek in vrijwel alle situaties toepassen. In deze techniek leer je een probleem op te lossen of een inzicht in te verkrijgen, door middel van een beeld of symbool die het onbewuste van de cliënt geeft. Je helpt de cliënt bij het vinden van de betekenis van dit symbool.

Blok 3: Voorgesprek en ideomotorische signalen

Voorgesprek

Iedere hypnose sessie begint met een voorgesprek. Een cliënt gaat naar een hypnotherapeut met een bepaald probleem. Het probleem is slechts de oppervlakte en het doel van het voorgesprek is om naar de diepte toe te gaan, zodat je erachter komt wat er daadwerkelijk speelt. Je leert bepaalde vraagstellingen waarmee je deze informatie naar boven krijgt. Je leert vragen te stellen volgens het Metamodel, wat vanuit NLP komt.

Ideomotorische signalen

Je onbewuste is zeer krachtig. Je onbewuste brein is bijvoorbeeld sneller dan je bewuste brein en neemt veel meer informatie op. Door middel van de techniek ideomotorische signalen, ook wel IMS genoemd, kun je communiceren met iemand zijn of haar onbewuste. Het is een techniek die je kunt inzetten bij allerlei soorten gedrag, zoals eczeem, nagelbijten, vreetbuien en bedplassen. Je laat iemand zijn onbewuste met deze techniek nieuwe manieren vinden die dezelfde waarde vervullen, als wat het oude gedrag ook deed.

Blok 4: Submodaliteiten en ankers en triggers

Submodaliteiten

Submodaliteiten zijn de bouwstenen voor verandering en zijn als de handleiding van je brein. Herinneringen worden op een bepaalde manier in ons brein opgeslagen volgens een bepaalde structuur. Je moet hierbij denken aan visuele aspecten: zoals hoe bepaalde beelden er in onze herinnering uitzien, heeft het beeld kleur, beweegt het of staat het stil. Daarnaast auditieve aspecten: is er geluid bij, één of meer geluiden, hard of zacht volume en waar het geluid vandaan komt.

Tijdens deze dag leer je de bouwstenen uit te vragen bij de cliënt en kun je sleutelen aan deze bouwstenen, waardoor je je een negatief gevoel bij een nare herinnering kunt veranderen in een fijn gevoel.

Ankers en triggers

Een anker is iets wat indruk op je heeft gemaakt en kan van alles zijn. Dit kan bijvoorbeeld een logo zijn. Waar bij de één bij de gele M een positief gevoel naar boven komt, komt bij de ander misschien wel een gevoel wat walging op… Of een bepaalde emotie die loskomt bij het luisteren naar een bepaald nummer wat gedraaid is tijdens een huwelijk of uitvaart. Het anker heeft een diepe indruk op je gemaakt.

Een anker kun je ook creëren en koppelen aan een fijne herinnering, waardoor je de fijne herinnering versterkt. Je kunt bijvoorbeeld een fijn gevoel verankeren en dit gevoel weer naar boven halen op een bepaald moment (trigger). Op deze manier kun je altijd een positief humeur creëren! Dit ga je leren op deze dag. De techniek gebruik je uiteindelijk als aanvulling op een hypnose techniek, maar kan ook op zichzelf staand gebruikt worden.

Blok 5: Regressie

De regressie leer je in 2 dagen en is de meest uitgebreide en moeilijkste techniek. De regressie is een techniek waarbij je teruggaat naar het moment waarop een probleem is ontstaan. Je gaat letterlijk terug in de tijd, waarbij de situatie wordt herbeleefd en ontdek je hoe bepaalde overtuigingen zijn ontstaan. Door opnieuw in contact te komen met die situatie, kan alles in beweging worden gezet.

Blok 6: Fast Fobia en G.O.T.

Fast Fobia

Fast Fobia is een sterke techniek vanuit NLP waarmee je met angsten en fobieën oplost. 20% van alle mensen schijnt van een angststoornis last te krijgen, waardoor er dus een hoop mensen zijn die je hiermee kunt helpen! Het verschil tussen een angst en een fobie is dat iemand met een angst voelt een naar gevoel wanneer hij in die situatie is. Terwijl iemand met een fobie die situatie vooraf ontwijkt, omdat hij zich van tevoren al naar voelt. Bij fobieën kun je denken aan vliegangst, spinnenfobie, pleinvrees of een sociale fobie.

G.O.T.

G.O.T. staat voor de Gevoels Omdraai Techniek. Deze techniek heb ik uitgebreid beschreven in dit artikel.

Voor- en nadelen van de opleiding Hypno Principles

 • De opleiding is volledig online vanuit je huis te volgen, in je eigen vertrouwde omgeving. Je bent geen reistijd kwijt.

 • De trainers van de opleiding zijn misschien wat onbekender, maar daardoor niet minder onbevlogen. Tijdens ieder blok zijn er 2 andere trainers en de verschillende combinatie van trainers is erg verfrissend.

 • De lesstof wordt op een zeer boeiende manier aangeboden,

 • Er zijn voldoende pauzes gedurende de opleidingsdagen, met een langdurige pauze tussen de middag.

 • Je krijgt van iedere dag een replay, zodat je het later nog eens op je gemak kunt terugkijken.

 • Er worden wekelijks 2 online oefenavonden gefaciliteerd, waardoor je met gelijkgestemden kunt oefenen om het geleerde direct in de praktijk te brengen.

 • Tijdens de 2 oefenavonden is er ook ruim voldoende tijd voor het stellen van vragen.

 • Er is heel veel online lesmateriaal beschikbaar, waar je ontzettend veel kennis uit kunt halen en kun je ervaring opdoen met hoe hypnose in de praktijk werkt.

 • Je krijgt toegang tot een online community, waardoor je met een grote groep gelijkgestemden bent en al je vragen kwijt kunt of ervaringen kunt uitwisselen.

 • Je kunt persoonlijke issues inbrengen waardoor je op persoonlijk gebied heel erg kunt groeien.

 • De opleiding verbetert zichzelf continu. Na ieder blok is er een vragenlijst die je kan invullen en kun je je (on)genoegen over de opleiding kwijt.

 • Alleen tijdens de introductie en bij de diploma uitreiking komt Edwin Selij aan het woord. De opleiding zelf wordt gegeven door andere trainers.

 • De opleidingsdagen starten ietwat aan de late kant, tussen 09:30-10:00 en zijn pas tussen 16:30-17:00 afgelopen. Hierdoor zijn de dagen vrij intensief.

 • Het behandelen van mensen die aan (anti-depressiva) medicatie zitten, is een no-go area. Hiervoor dien je de 2 vervolg opleidingen te volgen.

 • De opleiding bevat het uit het hoofd leren van bepaalde blokken tekst, waarbij het noodzakelijk is deze letterlijk uit je hoofd te leren. Wanneer je hier moeite mee hebt, kan dit een behoorlijk struikelblok tijdens de opleiding zijn.

 • Wanneer je een slechte internet verbinding heb, kan dit de lessen verstoren. Gelukkig krijg je van alle dagen een replay, zodat je het gemiste alsnog kunt bekijken.

Wat zijn ervaringen van anderen?

Op de website van de opleiding Hypno Principles vind je natuurlijk louter positieve ervaringen van oud-leerlingen. Daarom is het goed om de algemene reviews van het Hypnose Instituut Nederland erbij te pakken.

RecensentSamenvatting van de review
Google>360 Google reviews, gemiddelde beoordeling 4,8 uit 5 sterren.
SpringestHet opleidingsinstituut scoort een 9,2 gemiddeld uit 197 beoordelingen.
NLP CollegeHet instituut wordt beoordeeld met een beoordeling van 4,5 uit 5 sterren.
Overzicht van verschillende recensenten en reviews.

Wat zijn de kosten voor de opleiding Hypno Principles?

Niet geheel onbelangrijk natuurlijk: wat zijn de kosten? De kosten voor de cursus bedragen een eenmalige investering van € 3.450. Het is ook mogelijk de cursus in 3 of 6 termijnen te betalen.

Het is best een forse investering die je doet. Je kunt deze kosten wel aftrekken in de aangifte Inkomstenbelasting. Hierdoor komt het nettobedrag van de opleiding uit op ongeveer € 2.262.

30 dagen niet goed, geld terug garantie

100 procent garantie

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over de opleiding en je denkt waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen! Wanneer het uiteindelijk niets voor je blijkt te zijn, is er een speciale garantieregeling van toepassing en kun je je geld terugkrijgen.

Op een laagdrempelige manier beginnen met hypnose doe je zo!

Je kunt op meerdere laagdrempelige manieren aan de slag met hypnose, waardoor je kunt kennismaken met hypnose. Download het gratis E-book hoe je kan leren hypnotiseren in 6 stappen. Of meld je aan voor de gratis online masterclass en ontdek hoe je naast deze 6 stappen om te leren hypnotiseren, hypnose in 12 stappen jouw leven kan veranderen. Ook is er een gratis hypnose MP3 te downloaden met als thema hoe je in deze soms moeilijke tijd meer licht en liefde kunt ervaren, waardoor je ontdekt hoe je meer verbinding kunt ervaren.

Mijn ervaring en eind beoordeling van de opleiding Hypno Principles

Inmiddels heb ik het grootste gedeelte van de opleiding Hypno Principles achter de rug en komt het examen op 4 juli a.s. steeds dichterbij. Ik kan oprecht zeggen dat ik nooit eerder vanaf het begin af aan zo geboeid ben geweest tijdens een opleiding, waardoor het ontzettend leuk is om te volgen. In 14 online dagen leer je de belangrijkste spelregels van het hypnotiseren, die je direct in de praktijk kunt toepassen. In mijn ogen een relatief korte periode waarin je een geheel nieuw vak leert en ook gelijk aan de slag kunt.

Na de opleiding kun je aan de slag als hypnotherapeut en mag je jezelf Hypnotherapeut practitioner noemen. Als Hypnotherapeut practitioner bezit je meer dan 10 technieken waarmee je aan de slag kunt om mensen te helpen en kunt bijdragen aan het ontlasten van de reguliere zorg! Je leert niet alleen een vak, het is eveneens een ontdekkingsreis waardoor je op persoonlijk gebied enorm kunt groeien.

Hypno Principles
Hypno Principles

Beoordeling door Chantal Duyvesteijn,

10 mei 2021
5

Hypno Principles is een opleiding waarbij je van het begin tot eind geboeid wordt. Nog nooit eerder werd ik zo gegrepen door de lesstof en de manier waarop dit wordt aangeboden. De opleiding is volledig online en vanuit je eigen vertrouwde omgeving te volgen. Hoewel er zeker ook theorie aan bod komt, is de opleiding zeer praktisch ingericht waardoor je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Een absolute aanrader!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *