Emotie-eten de baas blijven: 3 gouden tips waar je écht wat aan hebt!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
emotie-eten de baas blijven zodat je niet die lekkere donuts opeet

Wat is emotie-eten eigenlijk en hoe kun je het afleren? In dit artikel lees je tips die je direct kunt toepassen en waar je écht wat aan hebt! Want de algemene adviezen om emotie-eten de baas te blijven, die ken je natuurlijk al lang.

Denk aan het advies om geen ongezonde dingen in huis te halen. Dan kun je het ook niet opeten! Een geweldig advies natuurlijk, maar wanneer je kinderen hebt haast onmogelijk… Tenzij je kinderen altijd alleen maar gezonde dingen eten natuurlijk. 😉

In dit artikel lees je 3 gouden tips hoe je emotie-eten de baas kunt blijven! Aan deze tips heb je écht wat en kun je meteen toepassen in de praktijk. Zodat het emotie-eten jouw pogingen om af te vallen niet langer zullen saboteren en je je eetgewoonte onder controle kunt blijven houden. Lees snel verder!

De betekenis van emotie-eten

Emotie-eten kun je het beste omschrijven als het eten vanuit allerlei redenen om bepaalde gevoelens die je op dat moment ervaart te gaan verdoven. Zodat je die vervelende gevoelens even niet meer voelt. Voeding biedt troost op momenten van eenzaamheid, verveling, vermoeidheid, stress of wanneer je een probleem ervaart. Een probleem op je werk, geldzorgen of onenigheid met je partner.

Het zijn allerlei redenen waardoor bepaalde gevoelens naar boven komen en je je alles behalve gelukkig voelt. Het emotie-eten zorgt dan voor een gelukkig gevoel en het neemt de aandacht weg van de gevoelens die je op dat moment helemaal niet wilt voelen. Eigenlijk kun je emotie-eten zien als een vlucht, zodat je emoties de baas blijft en je je weer gelukkig voelt. Het gelukkige gevoel is alleen van tijdelijke aard.

De voeding die je op dat moment kiest, zijn meestal geen snoeptomaatjes, komkommertjes, paprikaatjes of bleekselderij stengels… Het is een intens verlangen wat ontstaat naar bewerkt voedsel, zoals chips, chocola, koek of snoep.

emotie-eten de baas een vrouw die chips eet

Hoe werkt emotie-eten?

Het intense verlangen om je vol te vreten met ongezonde voeding is oncontroleerbaar. Je weet heel goed dat het niet gezond is, maar je kunt op zo’n moment nou eenmaal niet meer helder nadenken. Dat ligt aan onze hersenen en het deel van onze hersenen wat op dat moment actief is.

Je logisch denkende brein wordt dan uitgeschakeld, alsof dat deel even geen Wifi signaal meer heeft. De enige en voor jou meest vanzelfsprekende optie op dat moment is om toe te geven aan je intense verlangen troost te zoeken in voeding. Wat jij op dat moment voelt, wil je helemaal niet voelen. Je wilt wat anders voelen!

En door te gaan emotie-eten, wordt de pijn verzacht en ervaar je weer een fijn en gelukkig gevoel. Het volle en misschien zelfs misselijke gevoel overheerst nu je je hebt volgegeten. Het nare gevoel wat je eerder had wordt naar de achtergrond gedreven.

Tot het moment dat het Wifi-signaal weer gaat werken en je weer logisch na kunt denken. Het is een tijdelijk gevoel, waarna de spijt en teleurstelling in jezelf volgen.

3 gouden tips om emotie-eten de baas te worden!

Wat zijn tips waar je écht wat aan hebt en die je meteen toe kunt passen? Zodat je het emotie-eten de baas kunt blijven? En jij niet langer wordt gesaboteerd om af te vallen? Hieronder lees je 3 tips die jou jouw leven zullen veranderen!

1. Pas EFT (Emotionally Freedom Technique) toe

EFT is een zeer krachtige en bruikbare techniek die je direct kunt toepassen op het moment dat je nare gevoelens ervaar die je niet wilt voelen. Met deze techniek ga je direct je emoties bevrijden. Het is een techniek waarbij je met je vingers tikt op bepaalde punten in je gezicht en op je romp, waarmee bepaalde energiebanen worden geactiveerd.

emotie-eten de baas blijven door middel van tikken met de vingers EFT

Dit zorgt ervoor dat de energiebanen weer in balans komen met elkaar. De techniek is gebaseerd op eeuwenoude techniek uit de Chinese geneescultuur, gecombineerd met moderne psychologie. Tijdens het tikken spreek je namelijk hardop je probleem uit en het feit dat je jezelf compleet en volledig accepteert zoals je bent.

Waarom deze techniek zo krachtig is? Het werkt direct op het gebied van onze hersenen die verantwoordelijk is voor het uitsturen van de stress-respons. Het deel van onze hersenen wat zorgt voor dat vervelende gevoel. Wanneer je gaat tikken, ga je de Wifi-verbinding weer herstellen van je logisch denkende brein. Na een aantal minuten te hebben getikt, zul je merken dat het vervelende gevoel verdwenen is! En er geen reden meer is om te emotie-eten.

Alles over deze interessante en doeltreffende techniek kun je lezen in dit artikel.

2. De gevoelsomdraaitechniek

De reden dat we gaan emotie-eten is omdat we op dat moment een naar gevoel ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je je eenzaam, verveeld of gestrest voelt en je de neiging hebt om te gaan emotie-eten. Dit gevoel kun je omdraaien naar een positief gevoel door middel van de gevoelsomdraaitechniek. Met deze techniek ga je je hersenen trainen om je beter te voelen.

De techniek werkt als volgt. Wanneer je wilt gaan eten vanuit emotie en trek hebt in ongezonde voeding. Volg de onderstaande stappen:

 1. Denk aan een gebeurtenis waarbij je een naar gevoel ervaarde en sluit hierbij je ogen.
 2. Voel welk gevoel je nu ervaart.
 3. Waar voel je dit gevoel in je lichaam? Concentreer je op deze plek in je lichaam.
 4. Welke beweging herken je in dit gevoel? Draait het naar links, rechts, voren of achteren?
 5. Geef dit gevoel een kleur. Een kleur die jij associeert met het specifieke gevoel. Neem deze kleur in gedachten.
 6. Ga nu in gedachten op een whiteboard het gevoel projecteren. Visualiseer de beweging en de kleur van het gevoel en teken dit op het whiteboard. Kijk naar dit eruit ziet op het whiteboard, de beweging en de kleur.
 7. Draai het whiteboard nu volledig om, zodat je een wit en leeg whiteboard ziet. Het nare gevoel staat nu op de achterkant.
 8. Denk aan een kleur die een fijn gevoel bij je oproept.
 9. Teken nu het gevoel met de positieve kleur in de tegengestelde beweging op het whiteboard. Draaide het nare gevoel naar links, teken dan nu in de positieve kleur het gevoel naar rechts.
 10. Kijk er goed naar en neem het helemaal in je op, deze beweging en deze kleur.
 11. Dan tel je van 1 tot en met 3 en na 3 plaats je deze beweging en deze positieve kleur terug in je lichaam waar je het nare gevoel ervaarde.
 12. Concentreer je op de plek in je lichaam waar je het oude gevoel ervaarde en ervaar nu de nieuwe positieve kleur en beweging op dezelfde plek.
 13. Probeer het gevoel te versterken door de kleur sprankelender en helderder te maken en de beweging groter, kleiner, sneller of langzamer. Voel voor jezelf wat het verschil is. Ervaar wat voor jou het krachtigst aanvoelt.
 14. Open je ogen.

Probeer dan nu maar tevergeefs het oude gevoel op te halen, je zult merken dat het niet lukt! Hoe meer je dit probeert, hoe meer het niet lukt. Of bekijk onderstaande video voor meer informatie over deze doeltreffende techniek om emotie-eten de baas te blijven.

3. Doorbreek oude patronen door ze er met wortel en al uit te trekken

Wanneer gewend bent om te emotie-eten, is het heel lastig om dit patroon te doorbreken. Deze patronen associeer je onbewust met een fijn gevoel. Het overmatig eten zorgt ervoor dat het nare gevoel naar de achtergrond verdwijnt.

Wil je de rest van je leven worstelen met hoe je emotie-eten de baas kunt blijven? Of wil je iets aan die patronen doen? Zodat je niet meer die behoefte hebt om overmatig te eten om je goed te voelen?

emotie-eten de baas blijven met een virtuele maagband

Het herprogrammeren van deze onbewuste patronen kan door middel van het plaatsen van een virtuele maagband. Het plaatsen van een virtuele maagband zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen over jezelf, omdat dit gericht is op een blijvende verandering.

Slanke mensen hebben een bepaalde staat van zijn. Zij hebben andere gedachten en overtuigingen. De sleutel zit in jouw onbewuste. In het online programma is de staat van slanke mensen gekopieerd en wordt deze aangeleerd aan jouw onbewuste.

Krijg meer zelfvertrouwen en wordt bewuster, zodat je automatisch gezonde keuzes gaat maken. En blijf de controle behouden!

Lees meer over blijvend afvallen en hoe dit bewust en onbewust werkt in dit artikel.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *