Hoe kom je van je vreetbuien af?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
hoe kom je van je vreetbuien af linksboven

Voordat ik in dit artikel de vraag beantwoord hoe je van vreetbuien afkomt, ga ik eerst dieper in wat er tijdens een vreetbui gebeurt. Al zo lang als ik me kan herinneren, kan ik me niet beheersen maar één koekje te eten, een klein stukje chocola of een handje chips. Dat pak, die reep of die zak moeten gewoon leeg.

Stikjaloers kon ik dan ook zijn op iemand die zich kan beheersen en genoegen neemt met maar 1 klein stukje chocola! Dat was voor mij lange tijd uitgesloten. En dat voelde ontzettend dubbel, omdat ik mij tegenwoordig héél erg bewust ben dat de grote boosdoener suiker is en dit als vergif is voor je lichaam…

Mijn blog gaat verder dan het schrijven over gezonde voeding en afvallen, zo deel ik bijvoorbeeld praktische tips hoe om te gaan met stress, wat de voordelen van koud douchen zijn en wat een normale ademhaling per minuut inhoudt. Wanneer je wekelijks werkt aan een gezonde blog, heb je genoeg tools om zelf geen vreetbuien te hebben zou je zeggen… Maar niets is minder waar, omdat ik niet strijdbaar genoeg was!

Telkens verloor ik het gevecht en gaf ik toe aan die innerlijke stem in mij. De innerlijke stem die mij beval om te gaan vreten. Het keerpunt kwam nadat ik op 2 achtereenvolgende dagen een bak Ben & Jerry’s ijs leeg had gegeten en er kotsmisselijk van was. Ik was er zo klaar mee! Ik wilde die strijd niet meer!

Totdat ik in de opleiding Hypno Principles kennismaakte met de werking van ons bewuste en onbewuste en erachter kwam dat als je je gedrag écht wilt beïnvloeden, dit op onbewust niveau dient te gebeuren. Lees gauw verder hoe je dit kunt doen!

Wat is een vreetbui?

Wat is een vreetbui? Volgens Wikipedia is een vreetbui een moment waarop je grote behoefte hebt aan eten, veelal vanuit een onderliggende emotie zoals boosheid, verdriet of angst. Eigenlijk is deze betekenis niet helemaal volledig. Het is namelijk een intens verlangen naar specifiek voedsel, en dat zijn geen worteltjes, snoeptomaatjes of bleekselderij stengels… Het is een verlangen naar bewerkt voedsel, sommigen hebben de voorkeur voor zoet en anderen voor zout.

Het verlangen ontstaat, schijnbaar uit het niets komt het tevoorschijn als een sluipmoordenaar. Dit intense verlangen is oncontroleerbaar, je kunt op zo’n moment niet meer helder nadenken. Hoe dat komt ligt aan onze hersenen. Het deel van onze hersenen wat verantwoordelijk is voor onze emoties is de amygdala. Wanneer dit deel van je hersenen actief wordt, wordt je logisch denkende brein op dat moment even uitgeschakeld.

Alsof je logisch denkende brein even geen Wifi signaal meer heeft… Je kunt op zo’n moment alleen maar reageren vanuit je emoties die je op dat moment ervaart en de enorme, intense, allesoverweldigende hunkering naar slecht voedsel. Alsof er maar 1 mogelijkheid bestaat op dat moment! En dat is toegeven aan die hunkering!

hoe kom je van je vreetbuien af header uitgelichte afbeelding

Wat jij ervaart op zo’n moment is een bepaalde emotie, die je helemaal niet wilt voelen. Je wilt wat anders voelen. Wat dat is, is voor iedereen anders. De vreetbui zorgt ervoor dat dat rotte gevoel weggaat en je ervaart tijdelijk een gelukkig gevoel. Terwijl je je volvreet, wordt de pijn en de emotie verzacht en verdoofd.

En dan komt het moment, dat het Wifi signaal weer werkt en je logisch denkende brein weer actief wordt. Het geluk was van korte duur, want dan komt de spijt, de teleurstelling in jezelf. Misschien is het zelfs walging en je neemt jezelf voor om het de volgende keer echt anders aan te pakken!

Bewustzijn en onbewustzijn

“Het bewustzijn is een veel kleiner deel van ons mentale leven dan we ons bewust zijn, omdat we ons niet bewust kunnen zijn van datgene waarvan we ons niet bewust zijn. Hoe eenvoudig is dat te zeggen; hoe moeilijk te waarderen! Het is alsof je in een donkere kamer een zaklamp vraagt ​​om rond te zoeken naar iets waar geen licht op schijnt. De zaklamp, aangezien er licht is in welke richting hij ook draait, zou moeten concluderen dat er overal licht is. En dus lijkt het bewustzijn alle mentaliteit te doordringen, terwijl dat in feite niet het geval is.”

Julian James, beroemde filosoof

Van al ons gedrag is 95% onbewust en slechts 5% bewust. We krijgen allemaal informatie binnen die we bewust en onbewust waarnemen. Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef hier een interessant boek over: Het slimme onbewuste.

Wat we onbewust per seconde kunnen waarnemen, staat gelijk aan 11,2 miljoen bits per seconde, oftewel 2 dikke boeken. Wat we daarentegen bewust kunnen waarnemen, is slechts 60 bits per seconde. Dit staat gelijk aan … 12 letters uit die 2 dikke boeken!

Iceberg floating in Polar Sea

Jouw bewustzijn en onbewustzijn kun je vergelijken met een ijsberg, waarvan je alleen het topje kunt zien. Dit symboliseert je bewustzijn. De ijsberg is alleen vele malen groter onder water, wat je niet kunt zien met het blote oog. Dit symboliseert je onbewustzijn.

Hoe kom je nou van je vreetbuien af? Bewust weet je wat je moet doen om vreetbuien te voorkomen, alleen denkt jouw onbewuste daar (nog) anders over. Je komt simpelweg niet van de één op andere dag van je vreetbuien af. Hoe raar het ook klinkt, jouw onbewuste denkt jou een plezier te doen met het volvreten van jezelf. Het is een patroon geworden, wat je niet zomaar kunt doorbreken. Tenzij je toegang krijgt tot je onbewuste!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *