Hoe kom je van je vreetbuien af?

Dit veranderde mijn leven!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
hoe kom je van je vreetbuien af linksboven

Voordat ik in dit artikel de vraag beantwoord hoe je van vreetbuien afkomt, ga ik eerst dieper in wat er tijdens een vreetbui gebeurt. Al zo lang als ik me kan herinneren, kan ik me niet beheersen maar één koekje te eten, een klein stukje chocola of een handje chips. Dat pak, die reep of die zak moeten gewoon leeg.

Stikjaloers kon ik dan ook zijn op iemand die zich kan beheersen en genoegen neemt met maar 1 klein stukje chocola! Dat was voor mij lange tijd uitgesloten. En dat voelde ontzettend dubbel, omdat ik mij tegenwoordig héél erg bewust ben dat de grote boosdoener suiker is en dit als vergif is voor je lichaam…

Mijn blog gaat verder dan het schrijven over gezonde voeding en afvallen, zo deel ik bijvoorbeeld praktische tips hoe om te gaan met stress, wat de voordelen van koud douchen zijn en wat een normale ademhaling per minuut inhoudt. Wanneer je wekelijks werkt aan een gezonde blog, heb je genoeg tools om zelf geen vreetbuien te hebben zou je zeggen… Maar niets is minder waar, omdat ik niet strijdbaar genoeg was!

Telkens verloor ik het gevecht en gaf ik toe aan die innerlijke stem in mij. De innerlijke stem die mij beval om te gaan vreten. Het keerpunt kwam nadat ik op 2 achtereenvolgende dagen een bak Ben & Jerry’s ijs leeg had gegeten en er kotsmisselijk van was. Ik was er zo klaar mee! Ik wilde die strijd niet meer! De verlossing kwam voor mij tijdens een hypnotherapie sessie, waarover ik je later in dit artikel meer zal vertellen!

Inhoudsopgave

Wat is een vreetbui?

Wat is een vreetbui? Volgens Wikipedia is een vreetbui een moment waarop je grote behoefte hebt aan eten, veelal vanuit een onderliggende emotie zoals boosheid, verdriet of angst. Eigenlijk is deze betekenis niet helemaal volledig. Het is namelijk een intens verlangen naar specifiek voedsel, en dat zijn geen worteltjes, snoeptomaatjes of bleekselderij stengels… Het is een verlangen naar bewerkt voedsel, sommigen hebben de voorkeur voor zoet en anderen voor zout.

Het verlangen ontstaat, schijnbaar uit het niets komt het tevoorschijn als een sluipmoordenaar. Dit intense verlangen is oncontroleerbaar, je kunt op zo’n moment niet meer helder nadenken. Hoe dat komt ligt aan onze hersenen. Het deel van onze hersenen wat verantwoordelijk is voor onze emoties is de amygdala. Wanneer dit deel van je hersenen actief wordt, wordt je logisch denkende brein op dat moment even uitgeschakeld.

Alsof je logisch denkende brein even geen Wifi signaal meer heeft… Je kunt op zo’n moment alleen maar reageren vanuit je emoties die je op dat moment ervaart en de enorme, intense, allesoverweldigende hunkering naar slecht voedsel. Alsof er maar 1 mogelijkheid bestaat op dat moment! En dat is toegeven aan die hunkering!

hoe kom je van je vreetbuien af en allemaal verschillende emoties die je kunt ervaren

Wat jij ervaart op zo’n moment is een bepaalde emotie, die je helemaal niet wilt voelen. Je wilt wat anders voelen. Wat dat is, is voor iedereen anders. De vreetbui zorgt ervoor dat dat rotte gevoel weggaat en je ervaart tijdelijk een gelukkig gevoel. Terwijl je je volvreet, wordt de pijn en de emotie verzacht en verdoofd.

En dan komt het moment, dat het Wifi signaal weer werkt en je logisch denkende brein weer actief wordt. Het geluk was van korte duur, want dan komt de spijt, de teleurstelling in jezelf. Misschien is het zelfs walging en je neemt jezelf voor om het de volgende keer echt anders aan te pakken!

Hoe kom je dan wél van je vreetbuien af?

Wat nou als je manieren in jou kunt activeren, die allemaal al in jou aanwezig zijn. Manieren die voor jou dezelfde waarde kunnen vervullen. Dezelfde waarde die een vreetbui voor jou vervult. Wat deze waarde is, is voor iedereen anders. Dat maakt niet uit.

Alles is al in jou aanwezig, maar staat op de sluimerstand. Je weet dat het niet verstandig is om je vol te vreten. Ook weet je dat je jezelf zou kunnen afleiden. Dat je beter iets anders kunt doen. Je weet het allemaal al. Alle kennis en mogelijkheden zitten in jou, ze zijn alleen niet bereikbaar op de momenten dat je ze nodig hebt.

Bewustzijn en onbewustzijn

“Het bewustzijn is een veel kleiner deel van ons mentale leven dan we ons bewust zijn, omdat we ons niet bewust kunnen zijn van datgene waarvan we ons niet bewust zijn. Hoe eenvoudig is dat te zeggen; hoe moeilijk te waarderen! Het is alsof je in een donkere kamer een zaklamp vraagt ​​om rond te zoeken naar iets waar geen licht op schijnt. De zaklamp, aangezien er licht is in welke richting hij ook draait, zou moeten concluderen dat er overal licht is. En dus lijkt het bewustzijn alle mentaliteit te doordringen, terwijl dat in feite niet het geval is.”

Julian James, beroemde filosoof

Van al ons gedrag is 95% onbewust en slechts 5% bewust. We krijgen allemaal informatie binnen die we bewust en onbewust waarnemen. Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef hier een interessant boek over: Het slimme onbewuste.

Wat we onbewust per seconde kunnen waarnemen, staat gelijk aan 11,2 miljoen bits per seconde, oftewel 2 dikke boeken. Wat we daarentegen bewust kunnen waarnemen, is slechts 60 bits per seconde. Dit staat gelijk aan … 12 letters uit die 2 dikke boeken!

Jouw bewustzijn en onderbewustzijn kun je vergelijken met een ijsberg, waarvan je alleen het topje kunt zien. Dit symboliseert je bewustzijn. De ijsberg is alleen vele malen groter onder water, wat je niet kunt zien met het blote oog. Dit symboliseert je onderbewustzijn.

Hoe kom je nou van je vreetbuien af? Bewust weet je wat je moet doen om vreetbuien te voorkomen, alleen denkt jouw onbewuste daar (nog) anders over. Je komt simpelweg niet van de één op andere dag van je vreetbuien af. Hoe raar het ook klinkt, jouw onbewuste denkt jou een plezier te doen met het volvreten van jezelf. Het is een patroon geworden, wat je niet zomaar kunt doorbreken. Tenzij je toegang krijgt tot je onbewuste!

De oplossing is namelijk veel dichterbij dan je denkt, alles wat je nodig hebt om de vreetbuien te stoppen zit namelijk al in jou. Wat nou als ik jou zou vertellen dat het eigenlijk heel makkelijk is om alternatieve mogelijkheden in jou te activeren? Hoe verbaasd zul je dan zijn, wanneer je merkt dat het direct effect heeft?

Hypnotherapie

Tijdens hypnotherapie krijg je als het ware toegang tot je onderbewuste, zonder dat je bewuste om de hoek komt kijken. Wanneer je in hypnose bent, ben je helemaal ontspannen en heb je je ogen gesloten. Je zit op een stoel, bent je wel bewust van de geluiden om je heen, maar je bent wel helemaal gefocust op de stem van de hypnotherapeut.

De hypnotherapeut zorgt ervoor dat jouw probleem wordt opgelost en zet daar een speciale techniek voor in. Je behoudt de volledige controle en de therapie is puur voor het oplossen voor het probleem waar jij mee zit.

Sessie

Zelf heb ik onlangs een hypnotherapie sessie mogen ervaren, waarbij ik afvroeg hoe ik van mijn vreetbuien af kon komen. In hypnose ging de hypnotherapeut het gesprek aan met mijn onderbewuste. Bij deze speciale en bijzondere techniek wordt de oplossing van het probleem dan ook volledig overgelaten aan je onderbewuste.

Jouw onderbewuste gaat manieren vinden, manieren die dezelfde waarde vervullen als dat het oude gedrag van de vreetbuien deed. Want wanneer je het gevoel hebt dat je maar 1 keuze hebt, is dat géén keuze. Bij 2 keuzes ontstaat er een dilemma en vanaf 3 keuzes heb je keuzemogelijkheden!

In hypnose worden er nieuwe neurale paden aangelegd, zodat je op het moment wanneer je een specifieke emotie ervaart keuzemogelijkheid hebt. Is de optie om te gaan snaaien en snacken dan meteen verdwenen? Nee, dat blijft ook nog steeds een keuze. Maar nu heb je keuzemogelijkheden! En zul je zien, dat je voor een gezonde keuze zal gaan!

Sinds ik de sessie heb mogen ervaren, heb ik géén vreetbui meer gehad. Simpelweg, omdat ik nu vele bewuste keuzes tot mijn beschikking heb. Op het moment dat er een emotie bij mij getriggerd wordt, kies ik voor een gezond alternatief! Wat die alternatieven zijn, is bij iedereen anders. Ik zou zeggen, laat dat aan je onderbewuste over. 😉

Wil jij ook definitief van je vreetbuien af? Ik ben hypnotherapeut in opleiding en beheers de technieken om jou van je vreetbuien af te helpen! Volledig digitaal kan de sessie plaatsvinden, vanuit je eigen omgeving.

Ja, ik wil voorgoed van mijn vreetbuien af!

Vul dit formulier in en je ontvangt informatie over het inplannen van een hypnotherapie sessie.

Marketing door
Chantal Duyvesteijn
Ik help mensen bij het vinden van de juiste weg naar een gezonde levensstijl. Ik ben van mening dat dit eenvoudig moet zijn en wil orde creëren in de chaos van (vaak tegenstrijdige) informatie. Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *