Yoga Nidra – Review maart 2020

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
yoga nidra review

Je hebt op Google gezocht naar een review of ervaring met Yoga Nidra en bent op deze pagina terecht gekomen. Misschien ben je benieuwd wat Yoga Nidra is, wat het voor jou kan betekenen en zoek je naar een manier hoe je zelf Yoga Nidra kunt beoefenen. In deze review beantwoord ik deze vragen voor je. Ook lees je mijn eerlijke mening, zodat je zelf kunt bepalen of je tot aanschaf van de online cursus overgaat!

Inhoudsopgave

Wat houdt Yoga Nidra in?

Yoga Nidra is een soort meditatie techniek waarmee je jezelf kunt ontdekken, de techniek is eeuwenoud. Het kan door iedereen worden beoefend. Het is namelijk een hele makkelijke techniek. Je wordt tijdens een sessie geïnstrueerd door middel van een ontspanningsoefening. Hierdoor komen je lichaam en geest in een diepe ontspanning, waardoor er genezing en herstel kan plaatsvinden.

Eigenlijk kun je Yoga Nidra vergelijken met een spirituele slaap. Het is namelijk een toestand tussen wakker zijn en slapen, waarin je je lichaam en geest ontspant wat zorgt voor nieuwe energie. De meditatie techniek zorgt ervoor dat je door middel van systematische oefeningen en visualisaties toewerkt naar de zeer ontspannen staat.

Door middel van het uitspreken van een ‘sankalpa’, wat een soort positieve affirmatie of suggestie aan jezelf is, plant je als het ware een zaadje in jezelf, wat zal uitgroeien tot een prachtige grote en bloeiende plant. Dit draagt bij aan je persoonlijke groei!

Lees meer over wat Yoga Nidra precies inhoudt en welke voordelen het heeft in dit artikel.

Wat is Happy With Yoga?

Happy With Yoga beschrijft zichzelf als het leukste blog over Yoga. Of dat zo is mag je zelf beoordelen! 😉 Daarnaast schrijven ze in hun blog ook over mindfullness en meditatie. Yoga, mindfulness en meditatie zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Meditatie is daarnaast een vast onderdeel als afsluiting van Yoga.

Wanneer je Yoga beoefent, ben je bezig met je volle aandacht bij je houding en hoe je die op dat moment het beste kunt uitvoeren. Je gebruikt hierbij je ademhaling als instrument om de verschillende poses van een houding met elkaar te verbinden. Bij Yoga ben je volledig in het moment. Dit is ook meteen de overeenkomst met mindfulness.

Gratis aanbod: Blog en YouTube

Het aanbod van Happy With Yoga is zeer uitgebreid. Heel veel informatie is gratis beschikbaar in hun blog en op hun YouTube kanaal. In de blog van Happy With Yoga wordt iedere 2-4 dagen een nieuwe blog geplaatst. Zij schrijven over verschillende onderwerpen: Yoga, lifestyle, houdingen, mindfulness, meditatie, ontspanning, minimalisme en food. De blog bevat inmiddels meer dan 700 artikelen. Wanneer je op zoek bent naar bepaalde informatie over één van deze onderwerpen, is deze blog bij uitstek geschikt om deze informatie op te zoeken!

Het YouTube kanaal van Happy With Yoga staat boordevol met nuttige tips bij het beoefenen van Yoga. Zo heb ik zelf last van pijnlijke polsen bij het beoefenen van Yoga en heb ik veel baat gehad bij de speciale video op het YouTube kanaal! Wanneer je een zittend beroep hebt, kan dit namelijk leiden tot stijve en pijnlijke polsen. Dit kan vervelend zijn bij het uitvoeren van bijvoorbeeld de plankhouding en de neerwaartse hond.

Over de makers van de cursus: Melanie en Rolf

De makers van de cursus zijn Melanie en Rolf van Baalen. Zowel zakelijk als privé zijn zij een setje. Een aantal jaar geleden kwamen zij in aanraking met Yoga en sindsdien hebben zij vele trainingen en opleidingen in het buitenland gevolgd, waardoor zij zich gecertificeerd Yoga docent mogen noemen. Rolf is daarnaast ook nog eens Level II Wim Hof Methode (Iceman) instructeur. Rolf kan je dus ook prima antwoord geven op de vraag of koud douchen gezond is!

Yoga is niet meer weg te denken uit hun leven. Het heeft ervoor gezorgd dat de zon weer begon te schijnen na een periode dat beide niet lekker in hun vel zaten. De intense passie voor Yoga, net als voor mindfulness en gezond en bewust leven dragen zij op een zeer gedreven manier uit. De kennis en ervaring die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan spat van het platform Happy With Yoga af.

Inmiddels heeft de broer van Melanie het team versterkt als operations manager en houdt hij zich met allerlei dingen bezig op de achtergrond. Hij brengt daarnaast zijn eigen specialiteit mee: minimalistisch leven. Dit is in een aparte online cursus Minimalisme gegoten. Deze cursus staat nog op mijn wensenlijstje!

Waar bestaat de cursus uit?

Yoga Nidra is een online cursus die start met een instructie gedeelte, voorzien van een video en tekst gedeelte.

yoga nidra review de instructies van de cursus

E-book

Voordat je met de cursus begint, wordt het aanbevolen eerst het Instructie E-book te lezen. Je kunt hier de achtergrond informatie en geschiedenis over Yoga Nidra lezen. Het is een prettig naslagwerk om te lezen en laat zien dat Yoga Nidra verdergaat dan echte en pure ontspanning.

Wat verder aan bod komt in het E-book: Yoga Nidra en de invloed op onze hersengolven, belangrijke richtlijnen voor tijdens de beoefening, beoefenen van asana’s (Yoga houdingen) voorafgaand aan Yoga Nidra, alles over de ‘sankalpa’, Yoga Nidra en de vergelijking met hypnose, de voordelen en waar het allemaal goed voor is, wanneer en hoe vaak je Yoga Nidra kunt toepassen en tot slot enkele tips ter toepassing.

Over de vergelijking met hypnose heb ik in het E-book helaas een misvatting moeten constateren. Er wordt geschreven dat een persoon in hypnose slaapt, dit is onjuist. Hoewel er bij het induceren van een hypnose voorondersteld kan worden dat je gaat slapen, is dit niet daadwerkelijk het geval. Je bent in hypnose in een ontspannen staat, met je ogen gesloten. Veelal zit je op een stoel. Je kan ten alle tijde je ogen weer openen, wanneer je hier behoefte aan hebt.

De therapeut zou de volledige controle hebben. Een therapeut leidt de sessie op therapeutische basis en niet om misbruik te maken van een cliënt. Een cliënt kan nooit tegen zijn wil in in hypnose worden gebracht. Hier heb ik Happy With Yoga op aangesproken. 🙂

Wanneer je geïnteresseerd bent in hypnose, lees dan ook eens de Zelfhypnose Systeem 2.0 Review.

7 Yoga Nidra audio sessies

In de audio sessies instrueert Rolf je stap voor stap . Rolf heeft een prettige en kalme stem, waardoor je je heel goed kunt gaan ontspannen. De Yoga Nidra lessen beginnen allemaal met een introductie, voordat de Yoga Nidra daadwerkelijk begint. Totaal duren de audio bestanden bij elkaar zo’n 158 minuten.

Het is van belang dat je je helemaal kunt ontspannen tijdens de sessie, waardoor er veel aandacht wordt besteed aan de houding. Rolf benadrukt dit voorafgaand aan iedere sessie en welke hulpmiddelen je hierbij kunt gebruiken. Wanneer de Yoga Nidra daadwerkelijk begint, hoef je alleen maar naar Rolf zijn stem te luisteren, hij neemt je letterlijk mee in de sessie.

Een sessie bestaat uit verschillende stadia die te maken hebben met de verschillende frequenties van je hersengolven. Hierover kun je meer lezen in het E-book. Dit is allemaal zeer goed doordacht.

Zo is er een techniek waarbij je steeds je aandacht verlegt van bijvoorbeeld je vingers, naar je handpalmen, armen, schouders en zo door heel je lichaam gaat. Een andere techniek is het opnoemen van beelden door Rolf, waarbij je deze beelden gaat visualiseren. Het is belangrijk dit slechts te visualiseren en niet over te oordelen.

Bonus: 3 mini Yoga lessen

De cursus wordt afgesloten met 4 mini Yoga lessen die je voorafgaand aan een Yoga Nidra sessie kunt volgen. Het zijn wat kortere lessen van ongeveer een kwartier en daardoor wat beperkt naar mijn mening. De Yoga vorm wordt niet vooraf aangegeven, dit is voor verbetering vatbaar.

Voor- en nadelen van de online cursus Yoga Nidra

 • De audiobestanden zijn ingesproken door Rolf. Hij heeft een zeer prettige en kalme stem waarop je heerlijk kunt ontspannen.
 • Volg de cursus op je eigen tempo, je kunt er zo lang of kort over doen als je zelf wilt.
 • Is er iets niet duidelijk of heb je vragen? Er is een uitgebreide community die je op weg kan helpen. Ook staat het Happy With Yoga team graag voor je klaar!
 • Er is een uitgebreide community van Yogi's (Yoga beoefenaars), zowel in het leden gedeelte van de cursus als een besloten Facebook community.
 • Er zit een opbouw qua lengte in de audio bestanden.
 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.
 • In het E-book wordt uitgebreid ingegaan op het formuleren van een 'sankalpa', wat een zeer belangrijk onderdeel is van Yoga Nidra.
 • De mini Yoga lessen duren ongeveer een kwartier en hadden wat mij betreft iets langer gemogen.
 • Er staat niet bij wat voor soort Yoga de mini lessen zijn, het doel van deze lessen wordt ook niet helemaal duidelijk. Dit is voor verbetering vatbaar.
 • De stelling over hypnose in het E-book is helaas onwaar. In hypnose ben je niet in een diepe slaap en geef je ook niet de controle uit handen.
 • Er staan geen bronvermeldingen in het E-book, wat één en ander zou kunnen verduidelijken bij de voordelen.

Wat vinden anderen?

Hoe Happy With Yoga in het algemeen wordt beoordeeld, kun je lezen in deze review. Inmiddels hebben 36 mensen de cursus beoordeeld met 5 sterren op de pagina van Happy With Yoga zelf. Scrollend door de eerste pagina’s van Google’s zoekresultaten, kom ik geen lagere beoordeling tegen dan 4/5 sterren, waaruit kan worden geconcludeerd dat men gewoon heel tevreden is over deze cursus.

Wat zijn de kosten voor de cursus?

Niet geheel onbelangrijk natuurlijk: wat zijn de kosten? De kosten voor de cursus bedragen een eenmalige investering van € 37. Dit is een tijdelijke aanbieding. Voor dit geld krijg je levenslang toegang tot het cursusmateriaal: een e-book, 3 audio sessies en 3 korte yoga lessen. Wat mij betreft vertegenwoordigt de cursus een hoge kwaliteit tegen een minimale prijs.

30 dagen niet goed, geld terug garantie

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over je aankoop en dat het voor jou gewoon niet werkt. Happy with Yoga heeft hiervoor een speciale garantieregeling: 30 dagen niet goed, geld terug. Het enige wat je hoeft te doen is een e-mail sturen naar Happy with Yoga en je krijgt dezelfde dag nog je geld terug gestort! Hierdoor loop je geen enkel risico.

Mijn ervaring en eind beoordeling van deze Yoga Nidra Review

Ik beoefen Yoga Nidra nu zo’n 6 weken en doe het inmiddels 2 of 3 keer in de week, meestal voordat ik ga slapen. Het werkt heerlijk ontspannend voor mijn lichaam en geest. Ik merk dat mijn hoofd tot rust komt na een drukke dag, waardoor ik veel makkelijker in slaap val. Ook merk ik dat ik dieper ben gaan slapen.

Je kunt kiezen uit verschillende lengtes van de sessies. Mijn ervaring is om ‘s-avonds niet een te lange sessie te kiezen, omdat je dan in slaap kunt vallen. Daarom doe ik ter afwisseling een langere sessie in de ochtend. Dit zorgt voor mij dat ik me de rest van de dag veel beter kan focussen. Ik merk dat ik er behoefte aan heb om het 2-3 per week te beoefenen.

Yoga Nidra
Yoga Nidra

Beoordeling door Chantal Duyvesteijn,

11 mrt 2021
5

Yoga Nidra is een cursus die voor iedereen geschikt is en die je niet verkeerd kunt uitvoeren. Voor wie op zoek is naar échte ontspanning en rust in slechts 20 minuten. Ervaar de vele voordelen van Yoga Nidra met deze laagdrempelige en betaalbare online cursus, aan absolute aanrader!

Chantal Duyvesteijn
Ik help mensen bij het vinden van de juiste weg naar een gezonde levensstijl. Ik ben van mening dat dit eenvoudig moet zijn en wil orde creëren in de chaos van (vaak tegenstrijdige) informatie. Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *