Starten met Yoga: Yoga thuis vs. studio

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
starten met yoga vrouw die yogamat oprolt

In de afgelopen jaren starten meer en meer Nederlanders met yoga. Zowel mannen als vrouwen zijn zich gaan storten op deze sport, op deze vorm van ontspanning en op deze leefstijl. Want, yoga is veel meer dan alleen het uitvoeren van bepaalde houdingen. Zo kan Yoga jou bijvoorbeeld ook helpen bij het afvallen. Yoga houdingen worden ook wel asana’s genoemd.

Heb jij ook interesse om met yoga aan de slag te gaan? Dan is het goed om te weten dat je op verschillende manieren met yoga kunt starten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vanuit huis yoga te gaan volgen, terwijl je ook naar een speciale yoga studio kunt gaan. Bij een yoga studio krijg je les van een ervaren yoga docent, waardoor je de asana’s op de juiste manier uitvoert.

Een terechte vraag is waar je beter voor kunt kiezen: voor yoga lessen thuis volgen of om yoga lessen bij de yoga studio bij jou in de buurt te volgen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en delen graag onze bevindingen met je in dit artikel. Na het lezen van dit artikel kun je vervolgens direct voor jezelf de keuze maken; ga je voor het volgen van lessen vanuit huis? Of neem je toch liever een abonnement bij een yoga studio?

Inhoudsopgave

Wat zijn de voordelen van starten met yoga lessen vanuit huis?

Heb je interesse om met yoga te starten? Mogelijk weet je niet waar je moet beginnen. Er zijn vele verschillende vormen: hatha yoga, hatha vinyasa en yin yoga om er een paar op te noemen. Dan is het belangrijk om te weten welke vorm van Yoga bij je past.

Wanneer je start met yoga lessen vanuit huis, kun je alle verschillende soorten zelf uitproberen om te kijken of het bij je past. Je kiest gewoon een losse les of cursus waar je op dat moment behoefte aan hebt. Ook is het een absoluut voordeel dat je zelf de tijden van de yoga les in kunt plannen.

Daarmee hebben we direct één van de belangrijkste voordelen te pakken: de flexibiliteit. Als je vanuit huis yoga lessen gaat volgen, zit je helemaal nergens aan vast. Het enige waar je aan vast zit, zijn jouw eigen voorkeuren. Je kunt dus volledig zelf bepalen wanneer en waar je de yoga lessen wilt gaan volgen. Ga je bijvoorbeeld een weekje met vakantie naar het strand? Dan kun je prima jouw yogamat meenemen en op jouw vakantie adres de yoga lessen volgen. Of een asana uitproberen in het zachte zand… 😉

Ook is het wenselijk dat je alle lessen op het door jou gewenste tempo kunt volgen. Je hoeft niks te overhaasten. Nee, je volgt volledig je eigen tempo en bepaalt dus ook zelf wanneer je de lessen gaat volgen.

Een ander voordeel is dat je in je eigen omgeving bent. Je kunt dus in alle rust de yoga asana’s uitvoeren. In het begin kan het onwennig aanvoelen. Naarmate je meer lessen volgt, kun je jezelf steeds verder uitdagen in bepaalde houdingen. Je krijgt dan bovendien jouw lichaam beter onder controle, waardoor het uitvoeren van de oefeningen steeds makkelijker en makkelijker zal gaan.

Een laatste voordeel is terug te vinden in het prijskaartje. Hoe dit precies zit, bespreken we graag aan het einde van dit artikel! Wij kunnen je in ieder geval nu al verklappen dat je met yoga lessen vanuit huis een stuk voordeliger uit bent!

Wil je starten met Yoga en heb je nog geen idee welke mat je moet kopen? Lees dan dit artikel.

Gratis Yoga vs. Yoga platform

Wanneer je vanuit huis met Yoga wilt starten, ben je natuurlijk vrij om te kiezen voor gratis lessen die je via YouTube kunt volgen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je kunt kiezen uit ontelbaar veel video’s. Het risico hiervan is dan wel weer dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het kan dan een hele klus zijn om uit te vinden welke video je het meeste aanspreekt.

Via YouTube zijn de video’s gratis en er is veel aanbod. De nadelen zijn dat er (te) veel aanbod is en het daardoor lastig wordt om te kiezen, de kwaliteit erg kan verschillen en er geen doordachte opbouw zit in de yoga lessen die je volgt. Je bent lukraak bezig, zonder met een doel ergens naartoe te werken.

starten met yoga via een online platform

Wanneer je kiest om Yoga te volgen via een platform, is er eveneens ruime keus wat je kunt kiezen. Je kunt kiezen voor losse lessen en verschillende soorten cursussen. De lessen en cursussen worden gegeven door ervaren docenten. Je hebt keuze uit honderden video’s, waardoor er altijd iets zal zijn wat jou aanspreekt.

Je kunt kiezen voor verschillende soorten Yoga, verschillende lengtes van de lessen en verschillende intensiteiten (licht, gemiddeld of zwaar). Daarnaast kun je verzekerd zijn dat er een bepaalde opbouw zit in de lessen en cursussen, door het is samengesteld door ervaren en gecertificeerde Yoga docenten. Wanneer je een beginnende Yogi bent, kun je bovendien per asana een video kijken hoe je deze op een correcte manier uitvoert. Op deze manier ben je er zeker van dat je geen blessures zal oplopen! Dit soort video’s zijn terug te vinden in de posture labs.

Wat zijn de nadelen van yoga lessen vanuit huis?

Zo, je hebt kennis kunnen maken met de vele voordelen van yoga lessen vanuit huis. Zijn er dan ook nog zaken waar je rekening mee moet houden? Ja, toch wel. Zo willen wij je wijzen op de risico’s om een blessure op te lopen.

Wanneer je vanuit huis yoga beoeftent, is er niemand is die jou kan corrigeren. Als je een oefening nét op een verkeerde manier uitvoert, kan dat blessures opleveren. Het is dus belangrijk dat je dit zelf in de gaten houdt. Zoals eerder genoemd, kun je dit voorkomen door uitgebreide ‘posture labs’ video’s te bekijken, waardoor je verzekerd bent dat je de houding correct uitvoert.

Een ander nadeel van Yoga lessen vanuit huis is dat je geen face-to-face contact hebt en je op jezelf bent aangewezen. Dit moet je natuurlijk wel willen. Eigenlijk zijn dit alle nadelen waar je rekening mee moet houden. Het staat voor ons in ieder geval als een paal boven water dat het om meerdere redenen interessant is om te kiezen voor yoga lessen vanuit huis!

Wat zijn de voordelen van yoga lessen bij een yoga studio?

Heb jij een yoga studio of een yoga school bij jou in de buurt zitten? Dan is het mogelijk ook interessant om de lessen daar te gaan volgen. Als je daar de lessen gaat volgen, ben je in ieder geval verzekerd van goede ondersteuning tijdens de les.

starten met yoga vanuit een yoga studio

Mocht je onverhoopt een oefening verkeerd uitvoeren, krijg je dat namelijk te horen van jouw yogadocent. Je voorkomt hiermee dat je verkeerde technieken aanleert en dus dat je blijvend oefeningen verkeerd uitvoert.

Daarnaast is het ook leuk om met meerdere mensen de oefeningen uit te voeren. Je kunt daardoor van elkaar leren en je kunt elkaar ook ondersteunen. Wellicht ontmoet je iemand met wie je een klik hebt wat tot vriendschap kan leiden. Ongemerkt kan dit ook nog tot de nodige motivatie bij je leiden, wanneer je de lessen samen doet motiveer je elkaar om wekelijks naar de yoga studio te gaan.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat je alle faciliteiten tot je beschikking hebt. Zo kun je gebruik maken van jouw eigen yogamat, maar kun je verder gebruik maken van alle yoga attributen van de yoga studio. Onder aan de streep kan dat een kostenbesparing opleveren, aangezien je deze attributen dus niet zelf hoeft te kopen.

Wat zijn de nadelen van yoga lessen bij een yoga studio?

Brengen de lessen bij een yoga studio ook nog nadelen met zich mee? Ja, zeker. Zo is het een gekend nadeel dat je allesbehalve flexibel bent. De lessen worden bij de yoga studio namelijk op een vast tijdstip op een vaste locatie gegeven. Dit betekent dat je erg afhankelijk van tijd en locatie bent; juist dat is eigenlijk niet meer passend in het hectische en dynamische leven.

Daarnaast kan het in de yoga studio stappen een drempel met zich meebrengen, omdat de anderen al jaren lang aan Yoga doen. Het kan dan vervelend voelen om als beginneling met Yoga te starten, omdat je het gevoel hebt dat de anderen op je letten. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Verder is het ook een nadeel dat de docent zijn of haar aandacht moet verdelen over de verschillende docenten. En wanneer je op vakantie gaat, moet je de lessen missen. Hierdoor kun je een stukje gemist hebben.

Tot slot is het ook nog een belangrijk nadeel dat je relatief veel geld kwijt bent. Voor een yogales betaal je al gauw tussen de €10 – €15. Als je een abonnement bij een yoga studio af gaat sluiten, moet je daarom rekening houden met een forse investering die maandelijks terugkeert. Hierdoor kun je te maken krijgen met vrij hoge maandelijkse lasten. Wil je dat liever niet? Dan hebben wij hieronder een geschikte oplossing voor je!

Geld besparen wanneer je gaat starten met Yoga?

Wil jij dolgraag met yoga aan de slag gaan? Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat je hiervoor naar een yoga studio kunt gaan, maar je hebt ook kunnen lezen dat je vanuit huis yoga lessen kunt volgen. Als je deze yoga lessen vanuit huis gaat volgen, geniet je sowieso van een flinke kostenbesparing.

Voor een bedrag van slechts €10 per maand (bij het afsluiten van een jaarabonnement) geniet je namelijk van een onbeperkte hoeveelheid online yoga- en meditatielessen. Deze lessen zijn volledig op jouw niveau, op jouw tempo en op jouw voorkeuren afgestemd. Dat komt onder meer doordat je uit honderden verschillende yoga lessen kunt kiezen.

Dat alles kost je dus een tientje per maand. Als je een abonnement bij een yoga studio bij jou in de buurt af wilt sluiten, betaal je vaak al het dubbele voor slechts één les. Een belangrijk voordeel van dit online abonnement is dat je een onbeperkt aantal yoga lessen kunt gaan volgen. Je bepaalt hierbij bovendien zelf wanneer je de lessen volgt, hoeveel lessen je per week volgt en welke lessen je precies gaat volgen.

Al met al kunnen wij je één ding aanraden wanneer je wilt starten met yoga: sluit een abonnement voor slechts 10 euro per maand af. Goedkoper en beter ga je het simpelweg niet vinden!

Vandaag starten met Yoga!

Maandelijks abonnement

€ 12,50 per maand

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Kwartaal abonnement

€ 35 per kwartaal

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Jaar abonnement

€ 120 per jaar

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *