Cravings voorkomen, zó doe je dat! Moeiteloos afvallen met EFT.

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
vreetbuien voorkomen linksboven

Inmiddels heb je misschien al veel kennis opgedaan over (moeiteloos) afvallen, cravings voorkomen en welke voeding je het beste kunt eten. Een methode die goed werkt en waarbij je binnen korte tijd resultaten kunt behalen, is afvallen door vasten. Ook de wetenschap raakt steeds meer en meer overtuigd van de vele voordelen van vasten. Met recht kan daarom gezegd worden dat vasten gezond is.

Toch kan het nog steeds een strijd voor je zijn om gezond te (blijven) eten en blijft het afvallen verre van moeiteloos. Terwijl je je zo bewust bent van een nieuw en gezond voedingspatroon! Dit is helemaal niet gek, want net als jou worstelen er helaas vele vrouwen met hun voedingspatroon en het voorkomen van cravings. De reden dat dit gebeurt is omdat bepaalde gewoontes onbewust diep in jou verankerd zitten.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het veranderen van deze diep verankerde methodes een hels karwei is. Met wilskracht kun je héél ver komen, dat is een ding wat zeker is. De wilskracht zorgt ervoor dat je onbewuste blokkades tijdelijk buiten werking worden gesteld, waardoor het jou veel beter lukt om gezond te eten en genoeg te bewegen.

Wilskracht alleen is niet genoeg om jouw onbewuste blokkades te laten verdwijnen. Bepaalde gebeurtenissen uit je verleden kunnen zorgen voor emoties en het ontwikkelen van onbewuste gewoontes. We zijn gewend geraakt om deze emoties vast te houden in ons lijf door onze opvoeding en jeugd. Terwijl we van nature juist emoties willen loslaten! Daarom is het ontzettend waardevol om aan de slag te gaan met EFT, waarmee je je emoties te lijf kunt gaan. Het is een fascinerende, doeltreffende en wetenschappelijk onderbouwde methode!

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotionally Freedom Technique en het houdt in dat je je emoties bevrijdt die jou in de weg zitten bij het moeiteloos afvallen. Je gaat met EFT je emoties verwerken en loslaten, waardoor je cravings kunt voorkomen. Met deze techniek kun je ook aan de slag als je last hebt van angsten of wanneer je een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden wilt loslaten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is een techniek die gebaseerd is op een eeuwenoude Chinese geneeswijze: acupressuur.

Dit lijkt op acupunctuur, een techniek die je wellicht zult kennen van de kleine naalden die op bepaalde drukpunten in je lichaam worden gestoken. Acupressuur gebruikt geen naalden. Je gebruikt je vingers om op bepaalde punten in je gezicht en op je romp te ’tikken’, waarmee je de meridianen activeert.

Albert Einstein zei het al: Alles is energie en zo simpel is het. In de Chinese geneescultuur hanteert men het principe dat er in je lichaam allemaal energiebanen (meridianen) aanwezig zijn, welke een lichamelijke en emotionele functie hebben. Deze energiebanen worden ook wel gezien als de brug tussen ons bewuste en ons onbewuste. Bij een blokkade stagneert de energie in de energiebanen, deze raakt verstoort. Het tikken met de vingers op de meridiaan punten, zorgt ervoor dat de energiebanen in je lichaam weer met elkaar in balans komen.

stenen in balans die symbool staan voor moeiteloos afvallen en het voorkomen van vreetbuien

Daarnaast wordt de acupressuur gecombineerd met een staaltje moderne psychologie, waarbij bepaalde elementen afkomstig zijn uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Tijdens het tikken van je vingers op de speciale plekken in je gezicht en op je romp, leg je de focus op de kwestie waarmee je zit. Dit benoem je hardop en hiermee erken je je probleem. Het tweede hoofddoel van de techniek volgens de moderne psychologie is jezelf volledig te accepteren zoals je bent, ondanks je probleem.

EFT en onze hersenen (de amygdala en neocortex)

Hersenscans laten zien dat de stimulatie van de meridianen waar je op ’tikt’ ervoor zorgt dat er een rust-signaal wordt gestuurd naar het centrum van onze hersenen, de amygdala genaamd. Dit centrum in onze hersenen is verantwoordelijk voor onze emotionele reacties en onze stress respons. Zonder amygdala kun je geen emoties ervaren. Na een aantal minuten te hebben ‘getikt’ op de punten, stuurt de amygdala geen stress respons meer uit. Hierdoor ervaar je minder stress.

dokter die wijst naar een hersenscan

Op het moment dat je craving wordt getriggerd door een stressprikkel, wanneer het de corona maatregelen even helemaal je neus uit komt bijvoorbeeld… Wat er dan gebeurt in je brein is het volgende, je kunt dan eigenlijk niet meer helder nadenken. Je logisch denkende brein wordt op dat moment uitgeschakeld. Dit deel van je brein (neocortex) gaat dan even off-line, de Wifi wordt uigeschakeld. Op zo’n moment geven we toe aan een craving.

Dit angstsysteem zorgde ervoor dat onze verre voorouders in de oertijd konden overleven, wanneer zij bijvoorbeeld oog in oog kwamen te staan met een beer. Er waren dan 3 opties: niets doen ofwel bevriezen (Freeze), wegrennen (Flight) of terugvechten (Fight). De huidige maatschappij waarin we leven waarin we de hele dag door geprikkeld worden, zorgt ervoor dat ons angstsysteem ook overprikkeld is geraakt. Door het minste of geringste wordt ons angstsysteem geactiveerd. We blijven tegenwoordig veel langer dan nodig in deze modus ‘hangen’. Dit zorgt ongemerkt voor stress.

Wanneer je op zo’n moment begint met het ’tikken’ op de meridianen, kan dit voor onmiddellijke stressverlaging zorgen. Niet alleen handig wanneer je een craving hebt, maar ook wanneer er bijvoorbeeld iets tegenzit op je werk of de dag net even wat anders loopt dan je zou willen!

EFT en emoties loslaten

Je hebt kunnen lezen dat je met EFT je emoties kunt loslaten. Helaas zijn we als kind afgeleerd om onze emoties (teveel) te uiten, waardoor we uiteindelijk deze emoties in ons lijf gaan opslaan. Plekken waar je deze emoties kunt vasthouden zijn bijvoorbeeld in je heupen, rug en schouders.

Wanneer je daarnaast een zittend beroep hebt, komt dit de flexibiliteit in je heupen, schouders en rug niet ten goede. Hierdoor kan je beperkt worden in je bewegingen en lichamelijke klachten in deze gebieden gaan ervaren. Het toepassen van EFT zal dit niet voor je gaan oplossen, hier is meer voor nodig.

Met Yoga zorg je ervoor dat je de opgebouwde spanningen in je heupen, rug en schouders je lichaam kunnen gaan verlaten. Soms voel je tijdens een bepaalde houding letterlijk de spanning je lichaam verlaten, doordat je spieren gaan trillen. Daarnaast biedt Yoga nog veel meer verrassende inzichten!

Wat zijn de voordelen van EFT?

EFT is een techniek die je makkelijk zelf kunt leren. De techniek is in een korte tijd zeer effectief. Met EFT hoef je geen uren te praten met een therapeut, het is een kwestie van doen en ervaren. Wanneer je de techniek wekelijks toepast voor 1 uur per week, werkt dit stress verlagend. Het beïnvloedt het stress hormoon cortisol, net als deze andere direct toepasbare tips waarmee je stress kunt verminderen.

Waar andere technieken heel confronterend met een trauma kunnen zijn, is er bij EFT sprake van een veel zachtere aanpak van het probleem. Op een luchtige manier erken je je probleem en vervolgens accepteer je jezelf, compleet en volledig hoe je bent.

Tot slot is EFT een wetenschappelijk onderbouwde methode, lees hierover verderop in dit artikel. Het is bewezen dat je door middel van deze methode cravings kunt voorkomen, wat moeiteloos afvallen mogelijk maakt.

Hoe kun je EFT zelf toepassen om cravings te voorkomen?

Ons gedrag is voor 5% bewust en voor 95% onbewust. Het onbewuste gedrag gaat op de automatische piloot, hier hoef je niet over na te denken. Je hoeft niet na te denken hoe je je tanden poetst, hoe je moet aankleden, hoe je iemand opbelt, hoe je auto rijdt. Dit gaat allemaal vanzelf.

Veel reacties die je hebt, gebeuren vaak op onbewust niveau. Dit betekent dat het niet altijd duidelijk is waar deze reactie precies vandaan komt. Met EFT kun je invloed uitoefenen op je gedachten en overtuigingen, waarmee je uiteindelijk cravings kunt voorkomen.

Zo is het ook met cravings, vaak gaat dit automatisch zonder dat je er erg in hebt. Soms is die trek zo onbedwingbaar dat je het niet kunt weerstaan. Je hebt net kunnen lezen dat je op zo’n moment niet helder kunt nadenken. Het is dus niet gek dat je die behoefte niet kon doorbreken. Met EFT kun je de behoefte wél doorbreken tijdens zo’n craving! Want waar jij op zo’n moment trek in hebt, is voedsel wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

oreo koekjes

Op een moment, dat je enorme trek hebt in een zak paaseieren, rol oreo koekjes, bus pringles, bak ijs, patat of frikandel speciaal (mijn persoonlijke favorieten) of wat het dan ook moge zijn, ga je EFT toepassen. Dit doe je op de volgende manier.

Nu is het moment dat je gaat tikken. Dit doe je met je vingers op de zijkant van je hand, terwijl je zegt:

“Ook al heb ik deze craving, ik accepteer mijzelf en hoe ik mij voel. Ik kies ervoor om gezond te zijn.”

Je kunt ook zeggen: “Ook al heb ik enorme trek in chocola (of iets anders door jou in te vullen), ik accepteer mijzelf en hoe ik mij voel. Ik kies ervoor om gezond te zijn.” Herhaal deze zin 3 keer terwijl je op de zijkant van je hand tikt.

Zie de volgende afbeelding voor de meridiaan punten om te ’tikken’. (bron)

tikpunten EFT om moeiteloos af te vallen
Videostill YouTube video: Is Therapy Facing a Revolution? | Peta Stapleton | TEDxRobina
 1. Vervolgens ga je ’tikken’ bij de het begin van je wenkbrauw. Dan zeg je: “deze (vr)eetbui”.
 2. Dan ga je naar het punt naast je oog en zeg je: “het is zo lekker”.
 3. Onder het oog: “Ik heb er zo’n behoefte aan”.
 4. Onder de neus: “deze (vr)eetbui”.
 5. Op de kin: “ik heb zo’n trek in chocola”.
 6. Op je sleutelbeen: “deze (vr)eetbui”.
 7. Onder je arm: “ik kan het niet weerstaan”.
 8. Op de bovenkant van je hoofd: “deze (vr)eetbui”.

Het gaat er niet om dat je exact dezelfde woorden gebruikt als bovenstaande opsomming. Het gaat erom dat je woorden gebruikt die de gevoelens omschrijven die je op dat moment hebt.

Je hebt nu 1 ronde van ’tikken’ gehad. Kijk na zo’n ronde hoeveel trek je nog hebt in de voeding die je eigenlijk niet nodig hebt. Herhaal dit een aantal rondes, totdat je het lekkers zonder moeite kunt laten staan. Wanneer je een aantal rondes hebt gehad en je voelt je beter, sluit je af met 2 positieve rondes.

 1. Het begin van je wenkbrauw: “Ik heb de controle.”
 2. Het punt naast je oog: “Ik luister naar mijn lichaam”.
 3. Onder het oog: “Mijn lichaam vertelt me wat ik moet doen”.
 4. Onder de neus: “Wat het echt nodig heeft”.
 5. Op de kin: “Misschien wil het meer water”.
 6. Op je sleutelbeen: “Of een voedzame maaltijd”.
 7. Onder je arm: “Ik luister naar mijn lichaam”.
 8. Op de bovenkant van je hoofd: “Ik zorg goed voor mijn lichaam”.
 9. Het begin van je wenkbrauw: “Wat heeft mijn lichaam echt nodig.”
 10. Het punt naast je oog: “Ik adem diep in en uit”.
 11. Onder het oog: “En neem een moment voor mijzelf”.
 12. Onder de neus: “Ik luister naar mijn lichaam”.
 13. Op de kin: “Ik geef mijn lichaam wat het werkelijk nodig heeft”.
 14. Op je sleutelbeen: “Ik heb de controle.”
 15. Onder je arm: “Ik hou van mijzelf en accepteer mijzelf”.
 16. Op de bovenkant van je hoofd: “Compleet en volledig”.

Het mooie van deze techniek is, dat je je veelal een stuk rustiger voelt na afloop. De drang naar ‘slecht’ voedsel is verdwenen, je hebt hiermee de craving kunnen voorkomen! Moeiteloos afvallen is hiermee binnen handbereik.

EFT en de wetenschap

Dr. Peta Stapleton, werkzaam als universitair hoofddocent psychologie aan Bond University (Australië), heeft 25 jaar ervaring als klinisch en gz-psycholoog. Ze is een wereldwijd toonaangevend onderzoeker in EFT en heeft hierbij een leidende rol. Ze heeft een fenomenaal onderzoek geleid naar de effecten van EFT op food-cravings, oftewel het voorkomen van de welbekende cravings.

Bij proefpersonen werd door middel van een MRI-scan de hersenactiviteit gemeten bij het tonen van mooie Instagram posts en Pinterest afbeeldingen van typisch craving voer zoals koek, snoep en chocola. Vervolgens werd de hersenactiviteit gemeten na 4 weken met EFT sessies, waarbij de proefpersonen totaal 8 uur aan EFT sessies hadden gedaan (2 uur per week). De resultaten waren verbluffend. Bij de proefpersonen werd geen enkele (!) hersenactiviteit meer gemeten! (bron)

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *