Yogamat of fitnessmat kopen? Dit zijn de verschillen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
afbeelding van yogamatten

Door het Covid-19 virus zijn meer en meer mensen vanuit huis gaan sporten. Niet alleen omdat de sportscholen gesloten waren, maar ook omdat sporten ontspannend en goed voor de geest is. Heb jij ook interesse om vanuit huis te gaan sporten? Dan is het zaak om allereerst te bepalen welke sport je precies uit wilt gaan voeren. In dit artikel beschrijf ik tips om thuis te sporten.

Zou je graag vanuit huis flinke stukken hardlopen? Dan is de aanschaf van een hardloopband aan te raden. Wil je in huis met yoga-oefeningen aan de slag? Dan is het aanschaffen van een Yogamat en yoga attributen aan te raden. Wil je graag verschillende rek-, strek- en krachtoefeningen doen? Dan is de aanschaf van een fitnessmat aan te raden.

Zoals deze voorbeelden duidelijk laten blijken, moet je voor alle soorten sporten de juiste attributen aanschaffen. Wij krijgen regelmatig de vraag binnen of je beter voor een Yogamat kunt kiezen of dat je beter voor een fitnessmat kunt kiezen. Wij hebben een goed vergelijk tussen beide matten gemaakt, waardoor we uiteindelijk een compleet antwoord op deze vraag kunnen geven. Hieronder lees je meer over het kopen van een Yogamat én meer over het kopen van een fitnessmat.

Wat zijn de verschillen tussen een Yogamat en een fitnessmat?

Wanneer je de Yogamat naast de fitnessmat legt, zijn een aantal verschillen te zien. Bij een fitnessmat kun je kiezen voor felle kleuren zoals blauw, roze en turquoise. De mat is ook verkrijgbaar in het zwart. Bij een yogamat kun je voor meerdere (vaak natuurlijke) kleuren kiezen, zoals grijs, groen, blauw en zwart.

Een duidelijk verschil is zichtbaar in de dikte en de structuur van de mat. Over het algemeen kan gesteld worden dat een fitnessmat een stuk dikker is dan een Yogamat. De fitnessmat is uitgevoerd in zacht rubber. Waarom een fitnessmat dikker is en gemaakt van zachter materiaal? Dat heeft puur te maken met de belasting die je op de fitnessmat uitvoert tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld buikspieroefeningen.

Als je met een Yoga aan de slag gaat, heb je meer grip op de mat nodig. Daarom is de Yogamat een stuk dunner uitgevoerd en heeft de mat een stroef oppervlak. Als je twee verschillende matten naast elkaar ziet liggen, kun je het verschil dus opmerken aan de dikte en de structuur van de matten.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een fitnessmat ongeveer 15 mm dik is. De dikte van een Yogamat is 6 mm. Deze statistieken laten duidelijk zien dat het verschil tussen een fitnessmat en een Yogamat vrij fors te noemen is.

Tot slot lopen de prijzen van een fitnessmat en een Yogamat iets uiteen. Een fitnessmat kost tussen de 16-40 euro, waar je voor een Yogamat op ongeveer 35-45 euro moet rekenen.

Yogamat

Ben je op zoek naar een geschikte Yogamat? Dan raden wij je aan om het restant van dit artikel op je gemak door te nemen. In het restant van dit artikel bespreken wij wat een Yogamat precies is, wat de voordelen van een Yogamat zijn én hoe je zelf de beste Yogamat kunt vinden!

Wanneer kies je voor een Yogamat?

Ben je vanuit huis veelvuldig met yoga oefeningen bezig? Volg je bijvoorbeeld een online yoga cursus? Of vind je het heerlijk om even volledig tot rust te komen met Yoga oefeningen die je zelf uit kiest? In dergelijke situaties is het absoluut aan te raden om te kiezen voor een Yogamat. Was je al op de hoogte van deze verrassende inzichten waar Yoga allemaal wel niet goed voor is?

Een Yogamat veert heerlijk mee, is lekker zacht en is ook vrij groot uitgevoerd. Indien je een Yogamat aan wilt schaffen, heb je bovendien de keus uit vrij veel varianten. Juist doordat je de keus uit veel varianten hebt, kun je altijd een Yogamat vinden die voor 100% op jouw wensen aansluit.

Kun je op een Yogamat ook andere oefeningen uitvoeren? Nee, dat is in de basis niet aan te raden. Als je met bijvoorbeeld gewichten aan de slag wilt gaan, is het aan te raden om een dikkere fitnessmat aan te schaffen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verschilt de dikte van een fitnessmat aanzienlijk ten opzichte van de dikte van een Yogamat.

De voordelen van een Yogamat

Om je nog beter over de beste Yogamat te kunnen adviseren, hebben wij de verschillende voordelen voor je op een rijtje gezet. Als je voor jouw yogaoefeningen gebruik van een yogamat gaat maken, geniet je direct van de volgende voordelen:

 • Comfort: een Yogamat biedt het gewenste comfort, aangezien de mat goed meeveert.
 • Hygiëne: indien je continu jouw eigen Yogamat gebruikt, weet je van de gewenste hygiëne te profiteren. Dit is ook een voordeel als je naar de plaatselijke yogaschool gaat voor een leuke yogales en je Yogamat meeneemt.
 • Meer grip: dankzij een Yogamat geniet je ook van meer grip. Deze grip zorgt ervoor dat jouw handen en voeten altijd stevig op de mat staan, waardoor je niet uit kunt glijden tijdens het uitvoeren van een Yoga houding.
 • Isolerende werking: tot slot heeft een yogamat ook nog een isolerende werking. Dankzij deze isolerende werking krijg je het minder snel koud tijdens het uitvoeren van yoga oefeningen. Dat is wel zo prettig, aangezien je sommige houdingen lang aanhoudt.

Al met al is de aanschaf van een Yogamat dus van harte aan te raden. Maar, let wel op: deze koop is alleen aan te raden als je alleen Yoga oefeningen uit wilt gaan voeren. Voor het uitvoeren van fitness- en krachtoefeningen heb je absoluut een fitness mat nodig.

Hoe kun je de beste Yogamat vinden?

Wil je vanwege bovengenoemde voordelen direct de beste yogamat aanschaffen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een Yogamat die aan al jouw wensen voldoet. Om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken, is het aan te raden om goed naar de volgende facetten te kijken:

 • De afmetingen van de yogamat: let hierbij niet alleen op de lengte en de breedte, maar ook op de dikte.
 • De kleur van de yogamat: wil je een opvallende Yogamat hebben? Of heb je liever een Yogamat in een donkere en minder opvallende kleur?
 • Type kunststof: in de basis wordt een Yogamat altijd van PVC vervaardigd, maar het type kan van mat tot mat verschillen.
 • Prijs van de yogamat: hoeveel geld wil/kun je uitgeven aan een nieuwe yogamat? Probeer dit voor jezelf te bepalen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar de beste Yogamat die binnen jouw budget past!
superyoga yogamat in huiskamer

Superyoga Yogamat  

Met deze Yogamat van Superyoga weet je zeker dat je een goede keuze maakt. Het heerlijke zachte materiaal zorgt voor een stevige grip. Het materiaal zorgt ervoor dat je niet wegglijdt. Zodat je met een veilig gevoel verschillende Yoga houdingen en stijlen kunt uitvoeren van licht tot zwaar.

De Yogamat van Superyoga kun je hier kopen! Verkrijgbaar vanaf € 34,95.

Fitnessmat

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is een yogamat niet geschikt wanneer je aan de slag wilt met kracht- en fitnessoefeningen. Dan kun je beter kiezen voor een fitnessmat. Hieronder informeren wij je graag over een fitnessmat, waarbij we onder meer bespreken wat de voordelen van een dergelijke mat zijn.

Wanneer kies je voor een fitnessmat?

Ben je met krachtoefeningen bezig? Ben je met gewichten bezig? Of ben je bijvoorbeeld een Tabata training aan het volgen? In dergelijke gevallen is het absoluut aan te raden om te kiezen voor een fitnessmat.

Ten opzichte van een yogamat biedt een fitnessmat namelijk een flink stuk meer ondersteuning, doordat de mat veel dikker is. Je geniet hierdoor van meer comfort tijdens het trainen, waardoor je oefeningen ook op een betere manier uit kunt voeren.

Al met al is de aanschaf van een fitnessmat in bovengenoemde situaties absoluut aan te raden. Als je vanuit huis met krachtoefeningen aan de slag gaat, is een fitnessmat zelfs onmisbaar te noemen!

Wat zijn de voordelen van een fitnessmat?

Zo, je hebt kunnen lezen dat een fitnessmat in sommige situaties echt onmisbaar is. Maar, wat zijn nou precies de voordelen van een dergelijke fitnessmat? Wij hebben de belangrijkste voordelen van een fitnessmat voor jou op een rijtje gezet:

 • Meer comfort: een fitnessmat zorgt voor het gewenste comfort tijdens het uitvoeren van oefeningen. Je voorkomt hiermee ook dat je last van jouw honden, voeten of ellebogen krijgt tijdens het uitvoeren van oefeningen.
 • Stevig: een fitnessmat zorgt ook voor de gewenste stevigheid. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat de fitnessmat plots onder je vandaan schuift tijdens het uitvoeren van oefeningen.
 • Makkelijk schoon te maken: zweet je tijdens het uitvoeren van de oefeningen? Dat is geen probleem, aangezien je een fitnessmat moeiteloos schoon kunt maken.

Hoe kun je de beste fitnessmat vinden?

Heb je interesse om een nieuwe fitnessmat aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat je uit vrij veel varianten kunt kiezen. Wij raden je aan om vooral op onderstaande facetten te letten, zodat je een goed vergelijk kunt maken:

 • Kleur van de fitnessmat: je kunt eigenlijk uit tal van kleuren kiezen.
 • Afmetingen van de fitnessmat: let goed op de breedte, de lengte en de dikte van de mat.
 • Prijskaartje van de fitnessmat: bepaal voor jezelf hoeveel geld je uit wilt/kunt geven aan een nieuwe fitnessmat.
vrouw die aan het planken is op fitnessmat van tunturi

Tunturi Fitnessmat

Met deze fitnessmat van Tunturi weet je zeker dat je een goede keuze maakt. Het heerlijke zachte materiaal zorgt voor goede ondersteuning en comfort. Voor slechts € 19,95 krijg je een fitnessmat van uitstekende kwaliteit. De mat wordt geleverd inclusief opbergtasje.

De fitnessmat van Tunturi kun je hier kopen! Prijs € 19,95.

Yogamat of fitnessmat kopen?

Het mag duidelijk zijn; er bestaat een belangrijk verschil tussen een yogamat en een fitnessmat. Kies voor een yogamat als je met yoga aan de slag wilt gaan en kies voor een fitnessmat als je met fitnessoefeningen aan de slag wilt gaan. Dat is eigenlijk de belangrijkste conclusie die wij in dit artikel kunnen trekken!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *