Is vasten gezond? Ontdek de verrassende feiten.

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
is vasten gezond linksboven

Is vasten gezond? In een wereld waar voedsel altijd binnen handbereik lijkt te zijn, roept de praktijk van vasten intrigerende vragen op. Teruggaand naar onze jager-verzamelaar voorouders, die soms dagenlang niets aten, duiken we in het concept van vasten en zijn mogelijke voordelen voor onze gezondheid.

Dokters van Morgen, het medische innovatieprogramma van AVROTROS, onderzocht deze kwestie in hun uitzending van 8 oktober 2019. Ontdek hoe vasten van invloed kan zijn op reumapatiënten, hoe het samengaat met chemotherapie bij tumoren en hoe het in de praktijk wordt ervaren door Antoinette en twee medekandidaten.

In dit artikel nemen we je mee op een boeiende reis door de uitzending en delen we de persoonlijke verhalen van deelnemers aan het vasten-experiment. We onthullen de verrassende impact van zes weken vasten op zowel lichaam als geest, en belichten hoe deze ervaringen ons begrip van vasten als een potentiële gezondheidspraktijk kunnen veranderen.

Benieuwd naar wat we hebben ontdekt? Blijf lezen en laat je verrassen door de fascinerende wereld van vasten en de verrassende voordelen die het met zich meebrengt. Als je echter niet kunt wachten, kun je direct naar onze conclusie aan het einde van dit artikel gaan.

Verrassend vasten – ontdek de kracht van intermittent fasting

Vasten, ook wel bekend als intermittent fasting, is veel meer dan simpelweg niet eten gedurende een bepaalde periode. Het is een dynamische cyclus van vasten en eten die ons dagelijks leven beïnvloedt, zelfs zonder dat we het doorhebben. Denk maar aan die ’s avonds lege maag voordat je gaat slapen, dat is al een vorm van vasten tijdens je slaap.

In de wereld van vasten zijn er talloze benaderingen, maar de uitzending van Dokters van Morgen focust op een bijzondere variant – het vasten gedurende minimaal 14-16 uur per dag, waarbij je jezelf toestaat om alleen te drinken, denk aan water, thee en zwarte koffie zonder toevoegingen. Deze aanpak vermindert drastisch je dagelijkse calorie-inname, met interessante gezondheidseffecten tot gevolg.

is vasten gezond en verschillende soorten dranken water koffie en thee

Een andere intrigerende benadering is het 5:2 protocol, waarbij je twee dagen per week vast, mogelijk met een kleine maaltijd van ongeveer 600 calorieën tussen deze vastendagen in, terwijl je op de overige dagen normaal eet. Wil je ontdekken welke vorm van vasten het beste bij jou past? Klik hier voor meer informatie, want in deze blog wordt er dieper ingedoken op de opwindende wereld van intermittent fasting.

Is vasten gezond? Ontdek de ongelooflijke voordelen van vasten

Is vasten gezond? Vasten gaat verder dan een lege maag – het opent een wereld van gezondheidsvoordelen:

 1. Vetverbranding in Overdrive: Wanneer je een vastperiode van 16 uur instelt, dwing je je lichaam om over te schakelen naar de vetverbrandingsmodus en zo ga je dus je vetverbranding versnellen. Terwijl het normaal gesproken koolhydraten verbrandt, put het tijdens het vasten de opgeslagen koolhydraten uit en schakelt het over naar het verbranden van vet. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Ontdek meer over afvallen door vasten.
 2. Bescherming tegen Welvaartsziekten: Vasten speelt een cruciale rol bij het voorkomen van welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Maar er is nog een intrigerende methode om dit te bereiken. Lees hier meer over in het artikel: is koud douchen gezond?
 3. De Geheime Wapens van Topsporters: Voor topsporters is vasten een strategie om topprestaties te leveren terwijl hun lichaam in de vetverbrandingsstand staat. Vetverbranding levert aanzienlijk meer energie dan koolhydraatverbranding, waardoor ze zich minder afhankelijk voelen van continue koolhydraatinname. In theorie kan je vetreserves je wekenlang van energie voorzien.
 4. Verjonging op Celniveau: Verrassend genoeg helpt vasten je cellen te verjongen. Dit draagt bij aan een langer en gezonder leven. Terwijl je vast, zet je lichaam mechanismen in gang om veroudering tegen te gaan en cellen te vernieuwen.

Vasten en de behandeling van kanker: een sprankje hoop

In de wereld van kankeronderzoek schittert Dr. Valter Longo, een pionier in het vasten. Als directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California en een 25-jarige carrière in vastenonderzoek, heeft hij de aandacht getrokken van de medische gemeenschap.

In de uitzending ontmoeten we een moedige vrouw die het nieuws kreeg dat ze een zeldzame vorm van kanker had en slechts 3 tot 5 jaar te leven had. Ongelooflijk genoeg leeft ze nu al 8 jaar. Diverse behandelingen ondergaande, waaronder chemotherapie, zag ze geen verbetering tot een vriendin haar wees op een boek van Valter Longo.

dokters attribuut om het sprankje hoop bij de behandeling met kanker te illustreren

Daarin stond dat vasten tijdens chemotherapie gunstig kon zijn. Ze sloot zich aan bij zijn onderzoek en de resultaten waren opmerkelijk. Het vasten bracht niet alleen verlichting, maar ook meer energie en een einde aan de verschrikkelijke bijwerkingen.

Andere deelnemers aan het onderzoek ondervonden vergelijkbare verlichting van chemotherapiesymptomen en de onderzoekers zijn zelfs geïnteresseerd in de mogelijkheid dat vasten de tumorgroei tijdens de behandeling kan vertragen, iets wat eerder bij muizen werd bewezen.

Vasten en borstkanker: een persoonlijk succesverhaal

In 2014 kreeg Marjan van der Plas de angstaanjagende diagnose borstkanker. Haar strijd begon met 8 rondes chemotherapie, maar daar hield het niet op. Ze werd benaderd om deel te nemen aan een baanbrekend onderzoek over vasten in combinatie met chemotherapie, en ze greep deze kans met beide handen aan.

Verrassend genoeg kostte vasten haar weinig moeite, omdat ze toch al weinig trek had. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werd een fascinerend onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de gerenommeerde Dr. Valter Longo, waarbij meer dan 130 patiënten met stadium 2/3 borstkanker betrokken waren. Een deel van deze patiënten ging drie dagen voor en op de dag van hun chemokuur vasten. De resultaten waren verbluffend: de patiënten die vastten, behaalden de beste resultaten in combinatie met de chemotherapie.

Na acht slopende chemokuren onderging Marjan een operatie, waarbij de artsen een wonderbaarlijke ontdekking deden: de tumor was volledig verdwenen.

De hypothese luidt dat regelmatig vasten het lichaam helpt om potentieel schadelijke kankercellen efficiënter te bestrijden en het lichaam te reinigen. Vasten heeft gunstige effecten op gezonde cellen en ongunstige effecten op kankercellen. Het blijkt zelfs dat vasten niet alleen een krachtig wapen is voor patiënten, maar ook voor gezonde mensen om hun lichaam gezond te houden. Vasten is dus niet alleen voor zieken, maar ook voor iedereen die zijn gezondheid wil bevorderen!

Is vasten gezond? De wetenschap achter gezond vasten

Het huidige medische landschap ondergaat een revolutie dankzij de opgedane kennis en ervaringen uit onderzoeken naar het effect van vasten bij mensen. Dr. Valter Longo benadrukt echter dat verandering altijd op weerstand stuit. Onze samenleving is sterk afhankelijk geworden van medicijnen, en de gezondheidszorg is voornamelijk gericht op het bestrijden van symptomen en het voorschrijven van medicatie.

Het onderbroken vastendieet biedt echter een alternatieve aanpak. Momenteel zijn er meer dan 15.000 artsen die dergelijke vasten diëten voorschrijven als onderdeel van medische behandelingen, en dit aantal blijft groeien. Deze verschuiving markeert een opwindende nieuwe benadering van gezondheid en welzijn, waarbij vasten als medicijn wordt ingezet.

Wat maakt vasten zo krachtig en gezond vanuit wetenschappelijk oogpunt? Het antwoord ligt in de complexe biochemische veranderingen die optreden tijdens het vasten. Tijdens een vastenperiode schakelt het lichaam over van glucoseverbranding naar vetverbranding, wat resulteert in een verhoogde productie van ketonen, moleculen die de hersenfunctie stimuleren en ontstekingen verminderen. Bovendien wordt vasten geassocieerd met autofagie, een proces waarbij beschadigde cellen worden gerecycled en gerepareerd, wat kan bijdragen aan een langer en gezonder leven.

De wetenschap achter gezond vasten biedt veelbelovende inzichten in de potentiële voordelen voor onze gezondheid. Het opent de deur naar een nieuwe benadering van preventieve geneeskunde en levensstijlbeheer, waarbij vasten niet alleen wordt gezien als een dieet, maar als een krachtig instrument voor het bevorderen van welzijn en vitaliteit.

Heeft vasten een effect bij de behandeling van reuma?

Terwijl Nederlandse artsen reumapatiënten doorgaans behandelen met medicijnen, heeft Duitsland een alternatieve aanpak ontwikkeld: vasten als therapie. Antoinette reist naar Berlijn om te spreken met professor Andreas Michalson, auteur van de bestseller “De innerlijke arts.”

Medicijnen kunnen reuma beheersen, maar niet altijd onder controle houden. Patiënten blijven vaak last hebben van pijn en gezwollen gewrichten. In Duitsland begint de behandeling voor reumapatiënten met een vastenperiode van 7 tot 10 dagen, volgens de Buchinger-methode, waarbij alleen kleine hoeveelheden sap en bouillon zijn toegestaan.

Na het vasten wordt vast voedsel geleidelijk geïntroduceerd, met de nadruk op een plantaardig en vegetarisch dieet om ontstekingen te verminderen. Het is bewezen dat dierlijke eiwitten en vetten ontstekingen verergeren vanwege de aanwezigheid van arachidonzuur, dat voorkomt in zuivel- en vleesproducten. Het plantaardige dieet omvat daarentegen groenten, noten, fruit en kruiden die ontstekingen bestrijden.

Van de 1500 patiënten die hebben gevast, meldt maar liefst 80% klinisch succes. Vasten sluit aan bij onze genetische blauwdruk, aangezien onze voorouders lange periodes zonder voedsel hebben overleefd. Het constante eten gedurende de dag wordt daarom als onnatuurlijk beschouwd. Deze Duitse innovatie biedt hoop voor reumapatiënten op zoek naar alternatieve behandelingsmethoden.

Wat zijn de voordelen van vasten bij reuma?

 • Vermindering van gewrichtszwelling.
 • Pijnverlichting in de gewrichten.
 • Verbeterde gewrichtsfunctie.
 • Snelle resultaten al binnen 3 tot 4 dagen.
 • Langdurige effecten tot 6 tot 12 maanden met een plantaardig dieet, gevolgd door herhaling van de Buchingermethode.
een plantaardig dieet in combinatie met vasten bij de behandeling van reuma

Wat zijn de resultaten na 6 weken vasten?

Onder leiding van voedingswetenschapper Dr. Samefko Ludidi gaan we de uitdaging aan. Twee proefpersonen kiezen voor de 16:8-methode, terwijl Antoinette 6 weken lang vast volgens de 5:2-methode. Gedurende het vasten ervaren ze af en toe honger, maar ontdekken ze dat dit hongergevoel vanzelf verdwijnt. Opmerkelijk genoeg neemt hun trek in zoetigheid af, en Antoinette merkt dat ze op niet-vastendagen minder behoefte heeft aan grote porties. De resultaten zijn verrassend!

Is vasten gezond? De verbluffende resultaten na 6 weken vasten

Laten we eens kijken naar de verbluffende resultaten na 6 weken vasten:

Proefpersoon 1 (16:8-methode): Maarten verloor 3 kilo en zag zijn buikomvang met 5 centimeter slinken. Maar dat is niet alles. Zijn bloed vertelt een nog beter verhaal. Zijn vetgehalte in het bloed daalde aanzienlijk, terwijl zijn goede cholesterol (HDL) juist steeg. Dit vertaalt zich naar een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Proefpersoon 2 (16:8-methode): Stefanie verloor iets meer dan een kilo en zag haar buikomvang afnemen. Haar bloedsuiker daalde lichtjes, haar vetgehalte nam behoorlijk af en haar cholesterolwaarden verbeterden. Bovendien zijn haar ontstekingswaarden iets lager. Dit is vooral relevant omdat reuma en artritis in haar familie voorkomen.

Proefpersoon 3 (5:2-methode, Antoinette): Antoinette boekte indrukwekkende resultaten, en het viel haar eigenlijk mee. Haar gewicht daalde met 2,8 kilo en haar buikomvang slonk met 3,2 centimeter. Het meest opvallende was haar insulineniveau. Van een hoge 6,3 (verhoogd risico) zakte het naar een gezonde 3,5. Een te hoog insulineniveau brengt het risico op diabetes met zich mee.

Deze resultaten, zowel zichtbaar aan de buitenkant als meetbaar aan de binnenkant, tonen overtuigend aan dat vasten aanzienlijke voordelen biedt voor zowel lichaam als geest. Zelfs met slechts twee dagen per week vasten, kun je opmerkelijke veranderingen bewerkstelligen. Het is duidelijk: vasten is gezond!

Conclusie: Is vasten gezond?

In dit artikel hebben we de fascinerende wereld van vasten verkend en de impact ervan op het menselijk lichaam onthuld. Van gewichtsverlies tot de behandeling van kanker, van verlichting van reumatische klachten tot het bevorderen van een gezondere levensstijl, vasten biedt een breed scala aan indrukwekkende voordelen. Ongeacht welke methode je kiest, de resultaten zijn veelbelovend: afname van vetgehalte, verbetering van cholesterolwaarden, verlichting van ontstekingen, en een algeheel gevoel van welzijn. Het is duidelijk dat vasten niet alleen een trend is, maar een wetenschappelijk onderbouwde benadering van een gezondere levensstijl. Durf jij de uitdaging aan? Ontdek zelf de verrassende voordelen van vasten voor een betere gezondheid en welzijn.

Mijn ervaring met vasten: meer energie en minder gewicht!

Ik ben al een tijdje bezig met vasten, en ik moet zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Vijf dagen per week volg ik het 16:8 principe, wat betekent dat ik 16 uur vast en binnen een tijdsbestek van 8 uur eet. Ik eet zoveel mogelijk biologisch, waarom lees je in het artikel: is biologisch gezonder? Ook is het natuurlijk erg belangrijk doet je de juiste keuzes maakt op het gebied van voeding. Welke dat zijn, lees je in het artikel: wat is gezonde voeding?

Eerder vastte ik slechts drie dagen per week op deze manier en ontbeet ik op de andere dagen. Maar uiteindelijk ontdekte ik dat ik me prettiger voelde als ik mijn ontbijt dagelijks oversloeg. In het weekend denk ik niet aan vasten. Uiteindelijk draait alles natuurlijk om balans.

De voordelen die ik heb ervaren door mijn vastenavontuur zijn opmerkelijk:

 1. Geen ochtendstijfheid meer en verfrist wakker worden, dankzij een rustiger immuunsysteem.
 2. Vaarwel opgeblazen buikgevoel.
 3. Niet langer de hele dag aan eten denken.
 4. Moeiteloos sporten op een lege maag.
 5. Een constante stroom van energie.
 6. Gewichtsverlies en centimeterverlies door vasten.

Vasten heeft mijn leven echt verrijkt, en ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar een gezondere, energiekere levensstijl! Wat zijn jouw ervaringen met vasten? Heb je al eens geprobeerd om intermittent fasting in je dagelijkse routine op te nemen?

Deel je verhalen, successen, en zelfs uitdagingen in de reacties hieronder. Laten we samen onze ervaringen delen en elkaar inspireren om een gezondere levensstijl te omarmen. Jouw input kan anderen helpen om de voordelen van vasten te ontdekken en hun eigen reis naar welzijn en vitaliteit te beginnen. We kijken uit naar jullie verhalen!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *