Afvallen door krachttraining? Zo doe je dat!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Oké, het is duidelijk, jij wilt graag wat centimeters kwijt. Waarom je dit precies wilt, kan natuurlijk allerlei verschillende redenen hebben. Je wilt graag die leuke broek weer aan kunnen, je wilt je graag wat fitter voelen of wellicht wel om een hele andere reden.

Heb je er wel eens gedacht om te gaan beginnen met krachttraining? Krachttraining is namelijk een effectieve manier om af te vallen. Niet alleen is het erg goed voor de lijn, maar het is ook nog eens super gezond voor je.

In deze blog lees je precies wat krachttraining is en wat het inhoudt. Wist je dat je krachttraining ook gewoon zelf thuis kan doen? Daarnaast ben je hier ook voor het goede adres voor een aantal voorbeeldoefeningen voor beginners!

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een behoorlijk breed principe. Waar het eigenlijk om draait is het gebruik van kracht. Zoals je bij cardio je focust op conditie, focus je bij krachttraining op kracht.

Misschien ben je wel eens in een sportschool geweest om daar te fitnessen. Vaak zie je dan dat een sportsessie bestaat uit cardio en krachttraining. Dat doen ze natuurlijk met een reden.

Bij krachttraining kun je dus denken aan onder andere gewichtheffen en op het eerste gezicht kan het een tikkeltje saai lijken. Krachttraining kan juist ook erg leuk zijn. In het begin moet je inderdaad even doorzetten. Dan lukt het misschien nog niet zo goed.

Als je het echter voldoende herhaalt, zul je zien dat het steeds beter gaat! Al snel kun je meer en meer oefeningen achter elkaar doen. Daarnaast is het ook super leuk om het resultaat in de spiegel te zien.

Wat je kunt bereiken met krachttraining

Krachttraining is dus erg goed voor de lijn. Daarover later meer. Daarnaast is krachttraining ook goed voor andere dingen. Het meest logische voordeel is dat je sterker wordt. In het dagelijks leven wordt het dan steeds makkelijker om (zware) dingen zoals de boodschappentassen op te tillen. 

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar bij krachttraining werk je ook aan jouw conditie. Het is alleen een andere soort conditie dan bij cardio. De conditie die je oefent tijdens krachttraining, zit in jouw spieren. Je zult dus niet alleen zien dat je zwaardere dingen kunt tillen, maar dit ook veel langer vol kunt houden.

Het is algemeen bekend dat beweging goed is voor zowel je lichaam als geest. Ook met krachttraining is dit het geval. Je zult merken dat je door het sporten je veel fitter en energieker gaat voelen. Daarnaast kan het ook verschillende soorten klachten verminderen. Denk maar aan rugklachten. Door hiervoor speciale oefeningen te doen, kunnen je rugklachten binnen korte tijd verdwijnen.

Hoe je afvalt door krachttraining

Goed, nu over waarom je dit artikel leest – je wilt graag afvallen. Dat betekent dat je al goed op weg bent! De eerste stap is namelijk de wil om af te vallen en je in te lezen. Dat ben je nu aan het doen. Anders had de titel van deze blog je waarschijnlijk ook niet aangesproken. Wat jij uiteindelijk wilt, is dat er wat vet verdwijnt en er mooie spieren voor in de plaats komen. Om dat te bereiken is het verstandig om te weten hoe jouw lichaam werkt.

Elk lichaam verbruikt energie. Die energie krijg je doormiddel van eten en zuurstof. Jouw lichaam maakt van het voedsel wat jij binnenkrijgt, stoffen die jij kunt gebruiken om dingen te doen. Als jij dan dus wat gaat doen, verbruik je de energie die je zelf hebt gemaakt. Dat verbruiken van de energie noemt men ook wel verbranding. De brandstof die jouw lichaam maakt, wordt glucose genoemd.

Als jij meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan dat je verbrandt, heb je dus glucose over. Jouw lichaam slaat die glucose op. Dat zijn dus de vetjes die je ziet. Je kunt het zien als een reserve voorraad van jouw lichaam. Jouw lichaam bewaart dat voor tijden waarin je niet veel voedingsstoffen binnenkrijgt. Een beetje vet is dus ook helemaal niet erg! Te veel vet is echter wel ongezond. Wanneer je overgewicht hebt, heb je een groter risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het cholesterolgehalte bij mensen met overgewicht ook veel groter.

Veel mensen die dit proces van de stofwisseling snappen, denken dat ze dus even niks moeten eten. Ze denken dat als ze niks eten, hun lichaam het voorraadje gaat gebruiken en ze dus zo slanker worden. Zo werkt het helaas niet. Je moet namelijk wel weten wat je doet. Wil je meer weten over vasten, ook wel intermittent fasting genaamd en hoe je hiermee kunt afvallen? Lees dan dit artikel.

Wat wel goed werkt en ook nog eens gezond voor je is, is krachttraining. Met krachttraining verbruik je namelijk behoorlijk wat energie! Omdat jouw lichaam meer energie nodig heeft dan dat jij op een dag binnenkrijgt, gaat het dus het voorraadje gebruiken. Zo gaan niet alleen jouw vetjes weg, maar krijg je ook nog eens spieren daarvoor in de plaats!

Niet alleen tijdens het sporten verbrand je energie, maar ook daarna. Doordat je spieren groter worden, hebben ze ook meer energie nodig als je niks doet. Op deze manier geef jij jouw stofwisseling een echte boost en zorg je er voor dat je ook slank blijft!

Kun je krachttraining vanuit huis doen?

Sommige mensen denken dat je alleen maar goede krachttraining kan doen in een sportschool. Dit is absoluut niet het geval. Je hoeft namelijk niet perse fitnessapparaten te gebruiken om aan krachttraining te doen.

Er zijn ontzettend veel workouts die je kan doen zonder deze apparaten! Hoe je dat doet lees je later in de blog. Deze workouts kun je heel makkelijk thuis doen. Misschien is dat zelfs wel fijner dan in een sportschool. Je kunt op je eigen gemak en in jouw eigen tempo deze oefeningen doen. Daarnaast hoef je niet te reizen voor een sportschool, of een abonnement te betalen.

Wat je nodig hebt voor krachttraining vanuit huis

Oké, je hebt geen fitnessapparaten nodig om aan krachttraining te doen. Het is wel handig om aantal dingen in huis te hebben. Ja, het kost wat geld, maar dat had je anders ook uitgegeven aan een sportschool. Zelf een paar dingen kopen is nog steeds goedkoper en je kunt het altijd gebruiken.

Wat heb je dan precies nodig? De volgende dingen die worden genoemd zijn allemaal optioneel en hoeft niet perse. Wel is het handig om dit te doen, voor een optimaal resultaat.

Sportkleding is fijn om tijdens het sporten te dragen. Daarnaast weet jouw brein bij het dragen van sportkleding, dat het tijd is om te sporten. Dit hoeft zeker geen dure kleding te zijn. Trek gewoon iets aan waar jij je makkelijk in kan bewegen. Een oude joggingbroek uit de kast is dus ook prima.

Daarnaast is oefenmateriaal natuurlijk ook onwijs handig. Zo heb je bijvoorbeeld een kettlebell. Dit is een soort gewicht, waar je veel oefeningen mee kunt doen. Die oefeningen kun je voor veel verschillende plekken voor je lichaam gebruiken. Dit soort materiaal is dus multifunctioneel en super handig als je niet een te groot budget hebt.

Verder is het ook handig om een plekje te hebben waar je de workouts kunt doen. Als je thuis een harde vloer hebt, kan een oefenmatje erg handig zijn. Zo glijd je niet uit en dit is fijn voor oefeningen waar je op moet liggen. De meeste matjes kun je na gebruik gewoon oprollen en opbergen, zodat het niet te veel ruimte in beslag neemt en het thuis lekker netjes blijft.

Workout oefeningen voor beginners

Er zijn verschillende soorten workouts die je kunt doen om krachttraining thuis te beoefenen. Denk maar aan squats, de plank, push-ups en nog veel meer. In deze blog lees je een twee bekende oefeningen die je kunt doen met de kettlebell.

Squat met een kettlebell

Met squats train je vooral je benen en billen. Je gaat eerst op schouderbreedte staan. Zorg er voor dat je de kettlebell met beide handen vasthoudt, op de hoogte van je kin. Je ellebogen doe je tegen je lichaam aan. Onthoud de positie die je nu met je bovenlichaam maakt. Je houdt dit de hele oefening vast. Zak dan met je knieën door. Denk erom dat je jouw voeten helemaal op de grond hebt staan en je jouw rug goed recht houdt. Houd dit twee seconden vast en ga dan weer langzaam omhoog.

Kettlebell swing

Met deze oefening train jij jouw schouders, rugspieren, billen en benen. Wat je eigenlijk doet is met de kettlebell zwaaien. Ga staan, houdt de kettlebell een beetje voor je. dit is de eerste positie en daar eindig je ook mee. Je gaat jezelf nu laten zakken. Dit doe je door je heupen te kantelen en je knieën te buigen. De kettlebell zwaai je tussen je benen. Je zwaait de kettlebell dan weer terug, terwijl je weer de eerste positie aanneemt.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *