Verander je mindset, 5 tips waarmee je gaat afvallen!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
cirkeldiagram 80% voeding en 20% beweging fout

“Afvallen bestaat voor 80% uit voeding en voor 20% uit beweging.” Dit is een veel voorkomende uitspraak op het wereldwijde web en wordt (daarom?) gezien als feit. Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig om van afvallen een meetbaar principe te maken, want dat spreekt tot de verbeelding. In deze constatering wordt voorbij gegaan aan het belang van de mindset bij het afvallen.

Hier spelen dan ook vele dieetrages en traditionele afvalprogramma’s op in. Er wordt gekeken naar het aantal calorieën wat je binnenkrijgt versus het aantal calorieën wat je verbrandt. Kant en klare maaltijdplannen en een boodschappenlijstje om ons het afvallen zo eenvoudig mogelijk te maken. Op de korte termijn kan dit zeker leiden tot gewichtsverlies, maar op de lange termijn is het risico om terug te vallen zeer groot.

Wanneer je afvallen zo typeert, wordt er voorbij gegaan aan een nog veel belangrijkere dimensie, namelijk ons onbewuste. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. (bron)

Meer bewegen en minder eten is een breed gedragen opvatting om af te vallen. Toch blijkt de vork anders in de steel te zitten. Edgar van Mil, kinderarts in Den Bosch, schreef hier een boek over waarin hij benadrukt dat er verder gekeken moet worden dan de kilo’s. Een dieet is niet de oplossing en maakt de situatie vaak nog erger.

Het hebben van overgewicht is niet altijd te wijten aan teveel eten of te weinig beweging. Sommige vrouwen doen talloze afvalpogingen, maar vervallen uiteindelijk weer in oude patronen. Zij hebben dan ook niets aan aan een nieuw dieet of voorschrift voor een gezonde levensstijl. Feitelijk is het overgewicht niet het probleem maar een symptoom van een dieperliggend probleem!

Dit dieperliggende probleem zit verborgen in ons onbewuste. De enige manier om het dieperliggende probleem op te lossen, is om de blokkades te doorbreken. In dit artikel lees je 5 tips, waarbij je je angsten, negatieve emoties en overtuigingen uit de weg gaat ruimen. Wanneer deze gedachten jou niet meer belemmeren, zal je innerlijke schoonheid bevrijd worden!

Inhoudsopgave

1. Kies voor zelfliefde

Zelfliefde is niet vanzelfsprekend, jezelf compleet en volledig accepteren hoe je bent. Wanneer jezelf accepteert hoe je bent, kun je onvoorwaardelijke liefde voelen voor jezelf in iedere cel en vezel van je lichaam. Dan hoef je jezelf niet langer te saboteren met een ongezonde levensstijl. Wat levert dit je op?

 • Ja kunnen zeggen tegen jezelf en nee tegen anderen.
 • Kiezen voor gezonde voeding, omdat dit goed voelt voor je lichaam.
 • Oneindig zelfvertrouwen.
 • Liefde voelen en ervaren.
 • Blij zijn wanneer je in de spiegel kijkt.
 • Meer vreugde in je leven.
 • Het gevoel hebben dat je goed genoeg bent.

Om pure zelfliefde te kunnen bereiken, is het van belang je huidige gedachten patronen te doorbreken. Het online programma Zelfliefde biedt jou handvaten om dit te kunnen bereiken! Zodat je van je zelf kunt houden, precies zoals je bent, zonder enig voorbehoud. Met deze cursus kun je direct van start. Na 1 module merk je al een wereld van verschil! De cursus kost slechts 37 euro, en je krijgt er nog vele extra’s bij ook! Klik op onderstaande knop voor meer info.

2. Ga mediteren om je mindset bij het afvallen te veranderen

Meditatie zorgt ervoor dat je leert in het moment te leven en dat je de connectie erkent tussen je lichaam en je geest. De alledaagse chaos en de stress die ons leven met zich meebrengt, zorgen ervoor dat je het contact met je geest verliest. Het overgewicht is niet het probleem, maar een symptoom.

Maak afvallen niet je belangrijkste doel, zodat je kunt leren vertrouwen op je intuïtie en bewust met voeding om te gaan. Luister naar je gevoel. Wanneer je stressprikkels ervaart, ga je eten vanuit emotie en niet vanuit honger. Het eten heeft dan als functie de losgekomen emoties te verstompen. Wanneer je dit erkent, is dit de eerste stap in het doorbreken van het patroon.

Mens sana in corpore sano: Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Latijnse wijsheid

Ons lichaam reflecteert onze ziel. Wanneer je geest gezond is, zal je lichaam als gevolg hiervan ook gezond worden. Het focussen op afvallen op zich, zorgt ervoor dat je de innerlijke blokkade in jezelf negeert. Je gaat voorbij aan het idee waardoor het overgewicht is ontstaan. Wees bereid de blokkades op te ruimen, de confrontatie met jezelf aan te gaan, de blokkades die hebben gezorgd voor een ongezond gewicht en/of een ongezonde relatie met voeding.

Je kunt nog zoveel informatie lezen over gezonde voeding en dit zal tot op zekere hoogte werken, maar dit zal je geest niet genezen en je angsten niet wegnemen. Onbewuste blokkades kunnen angsten zijn die je hebt opgebouwd in je kindertijd en die zich kunnen manifesteren in het saboteren van jezelf. Misschien heb je als kind geleerd om je bord leeg te maken eten.

Meditatie zorgt ervoor dat je bewuste en onbewuste op één lijn komen te liggen. Op deze manier wordt je het bewust en onbewust eens met jezelf over de veranderingen die je wilt toepassen op je gedrag. Zodat je bewuster gaat eten en niet meer die enorme drang voelt om die reep chocola op te vreten…

Meditatie helpt je bewust te worden van je onbewuste blokkades en ze na veelvuldig te oefenen opzij te zetten en te vervangen door gezonde gewoontes. Daarnaast vermindert meditatie stress. Stress zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen die extra vet opslaan! Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Wil je meer weten hoe je met stress kunt omgaan? Klik dan hier.

vrouw die mediteert op haar bed

3. Spreek dagelijks positieve affirmaties uit

Positieve affirmatie zijn positieve zinnen die je hardop uitspreekt aan jezelf. Wanneer je dit dagelijks doet minimaal een maand lang achter elkaar, zal je onbewuste dit op een gegeven moment gaan aannemen als waarheid. Met het uitspreken van positieve affirmaties train je daarnaast je hersenen om positiever te denken. Hierdoor krijg je een veel betere mindset waarmee je uiteindelijk zult gaan afvallen!

Maak voor jezelf een lijstje met positieve affirmaties en schrijf deze op. De kracht van positieve affirmaties ziet in de herhaling. Lees de affirmaties dagelijks meerdere keren op en geloof in je eigen geformuleerde zinnen, voel het van binnen! Je kunt het lijstje ook uit je hoofd leren en deze bijvoorbeeld verspreid over de dag opzeggen.

Wil je de positieve affirmaties nóg krachtiger maken? Spreek ze dan uit in een winnaarshouding! Bekijk hiervoor deze inspirerende TED-talk. Wil je meer weten over positieve affirmaties? Lees dan dit artikel van Happinez.

Voorbeelden van positieve affirmaties die je kunt gebruiken

memo met positieve affirmaties

Gebruik de volgende html code op je website om de afbeelding te delen:

<img src=”https://centimeterskwijt.nl/wp-content/uploads/sites/607/2021/06/Positieve-affirmaties-afvallen.jpg”/>

Supermantra – super krachtige reeks positieve affirmaties

Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte (bijvoorbeeld ik ben dik), word dan niet boos op jezelf, maar zeg tegen jezelf: ‘Ik cancel deze gedachte dat ik dik ben.’ Vervolgens zeg je de volgende supermantra op, dit zorgt voor een mega grote stimulans en boost je mindset bij het afvallen. Deze supermantra is een reeks van super krachtige positieve affirmaties:

 1. Ik ben sterk.
 2. Ik ben krachtig.
 3. Ik ben liefdevol.
 4. Ik ben in balans.
 5. Ik ben gelukkig.
 6. Ik ben gezond.
 7. Ik ben volmaakt.

Deze supermantra komt uit het boek van Robert Bridgeman: Start vandaag met lichter leven en is gebaseerd op een affirmatie van Napoleon Hill, de man die honder jaar geleden ‘de wet van de aantrekkingskracht’ ontdekte.

4. Doe Emotionally Focused Therapy (EFT) bij jezelf om emoties los te laten

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is een therapeutische techniek die je kunt inzetten bij angsten, pijnen en negatieve overtuigingen. De techniek helpt je bij het loslaten van gevoelens en emoties. Dit zelfhulpmiddel bestaat uit het kloppen met je vingers op bepaalde punten in je gezicht en op je romp. Tijdens het kloppen of tappen met je vingers op de punten zeg je korte zinnetjes op.

Het is een combinatie van een eeuwenoude Chinese geneeswijze in combinatie met moderne psychologie. De techniek is erg doeltreffend en heeft al heel veel mensen geholpen. Negatieve gedachten kun je loslaten door middel van deze techniek, zodat je lichaam wordt bevrijd van de negatieve gevoelens en emoties. Hierdoor kun je andere overtuigingen aannemen die je verder zullen brengen.

Bekijk onderstaande video en tap met Paulien Timmer mee! Paulien heeft nog veel meer van dit soort video’s die je kunt bekijken.

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze eeuwenoude Chinese geneeswijze gecombineerd met moderne psychologie? Wil je gericht aan de slag om stappen te maken om jouw onbewuste blokkade nu echt op te lossen? Zo dat je nu eens en voor altijd die oude patronen kunt gaan doorbreken? Boek dan een EFT persoonlijke online coaching en krijg 1 uur gerichte coaching!

5. Ga Yoga beoefenen om je mindset bij het afvallen te veranderen

Yoga is een zeer krachtig middel om je mindset bij het afvallen te veranderen. Net als bij meditatie, helpt Yoga je aanwezig te zijn in het moment. Creëer veranderingen in je lichaam en geest en je houding ten opzichte van voeding, opvattingen en gedachten zullen gaan hervormen. Yoga helpt je de onbewuste blokkades los te laten.

Bij Yoga werk je aan je lichaam. Door het aannemen van soms uitdagende houdingen wordt je uitgedaagd en kun je steeds verder in bepaalde houdingen komen, doordat je spieren als het ware worden gestretcht. Bij Yoga werk je niet alleen aan je lichaam, je werkt ook aan je geest.

De ademhaling wordt als instrument gebruikt om lichaam en geest met elkaar te verbinden. Yoga bevat lichaamshoudingen, ademhalingswerk en meditatie en wordt daardoor in de praktijk erkend door artsen en medische experts. Maar Yoga gaat nog verder dan dat.

Yoga zorgt ervoor dat je van binnen transformeert. Je wordt vele malen zelfbewuster en leert je lost te maken van je ego, dat vervelende stemmetje in je dat constant stilstaat bij problemen. Door consequent Yoga te beoefenen, kom je in contact met je geest en kom je los van het denken in je hoofd.

Je leert door Yoga in te zien dat de destructieve gewoontes die worden aangewakkerd door je ego geen enkel doel meer dienen. Deze bewustwording zal je ongezonde gewoontes als vanzelf gaan elimineren. Ben je benieuwd waar Yoga nog meer allemaal wel niet goed voor is? Lees dan dit artikel.

Maandelijks abonnement

€ 12,50 per maand

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursusses (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Kwartaal abonnement

€ 35 per kwartaal

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursusses (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Jaar abonnement

€ 120 per jaar

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursusses (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *