Waar is Yoga goed voor? 7 verrassende inzichten!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
vrouw die de zonnegroet doet

Waar is Yoga goed voor? Succesvolle beoefenen het vaak, zoals Jennifer Aniston, Lady Gaga, Madonna en Gwyneth Paltrow. Niet alleen vrouwen, maar ook succesvolle mannen zoals Sting, Adam Levine, Matthew McConnaughey en Jon Bon Jovi. En natuurlijk zijn er ook zat BN’ers die er aan doen zoals Katja Schuurman, Doutzen Kroes en Arie Boomsma.

De laatste jaren beoefenen ook steeds meer topsporters het. Zo hielp Yoga voetballer Albert Gudmundsson, die momenteel speelt bij AZ, om zijn flexibiliteit te verbeteren. Hij merkte ook dat hij er fitter en sterker van werd en daardoor beter blessures kon voorkomen. (bron)

Dat zoveel (succesvolle) mensen het beoefenen, is natuurlijk niet voor niks. Naast dat het een duizenden jaren oude traditie is, wordt de kracht van deze oude traditie steeds meer en meer wetenschappelijk onderbouwd door diverse studies. In dit artikel lees je 7 verrassende inzichten waar Yoga allemaal wel niet goed voor is!

Waar is Yoga goed voor? 7 verrassende inzichten!

1. Het zorgt voor de aanmaak van DHEA

DHEA is naar mijn mening één van de interessantste hormonen die in het menselijk lichaam worden aangemaakt. Het is overal in ons lichaam aanwezig. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de productie van het DHEA hormoon af.

DHEA heeft ontzettend veel verrassende effecten:

 • Het versterkt het immuunsysteem.
 • Een optimaal DHEA niveau stimuleert gewichtsverlies.
 • Het vermindert vet.
 • Je krijgt meer zin in seks.
 • Het zorgt voor de opbouw van spieren.
 • Het is een tegenhanger van cortisol en wordt ook wel anti-stress hormoon genoemd.
 • Je krijgt er een goed gevoel van.
 • Het vermindert cholesterol.
 • Het stimuleert de aanmaak van groeihormonen.
 • Het versterkt de werking van insuline, wat diabetes kan voorkomen.
 • Het vergroot het denkvermogen en verbetert het geheugen.
 • Het verbetert de huid.
 • Het beschermt hart en bloedvaten.

Yoga zorgt ervoor dat de aanmaak van DHEA wordt gestimuleerd! Ben je benieuwd op welke manieren je nog meer de aanmaak van DHEA kunt stimuleren? Lees dan dit artikel.

(Bron: The DHEA Breakthrough, Stephen Cherniske)

2. Het voorkomt (vr)eetbuien

Eetbuien, wie heeft ze niet gehad? Misschien heb je er nu nog steeds mee te maken. Een onbedwingbare trek in suiker, die je onmogelijk kunt weerstaan… Yoga verhoogt de emotionele en fysieke sensaties in ons lichaam. Door het regelmatig te beoefenen, ga je je beter realiseren wat het effect van voeding op je lichaam is.

Je wordt je veel meer bewust van wat je in je mond stopt. Je gaat als het ware mindful eten, eten met volle aandacht voor wat je eet. Yoga zorgt ervoor dat je gezondere keuzes kunt maken. Daardoor worden de vreetbuien verleden tijd! Je kunt jezelf veel beter beheersen in het eten van normale porties.

3. Het zorgt voor gewichtsverlies

Naast dat de aanmaak van het DHEA hormoon zorgt voor het verliezen van gewicht, zorgt Yoga op zichzelf ook voor gewichtsverlies. Het zorgt ervoor dat je hormonen weer in balans komen. Daarnaast helpt het eetbuien te voorkomen (zie punt 2).

Met Yoga verbrand je net zoveel calorieën als bij een standaard work-out routine. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zware les of cursus, waarmee je meer zult verbranden. Daarnaast helpt het je postuur te verbeteren en krijg je een slanker en eleganter uitziend postuur. Yoga verbetert je kracht en flexibiliteit.

Doordat je bij de houdingen verschillende spiergroepen stretcht, worden je spieren meer elastisch. Regelmatig stretchen zorgt voor de aanmaak van nieuwe stamcellen, dit bevordert de spieropbouw .

Ik schreef een apart artikel over afvallen met Yoga, klik hier om het artikel te lezen.

4. Yoga en meditatie brengen je in contact met je lichaam

De 24-uurs maatschappij waarin we leven zorgt voor een druk en stressvol bestaan. Je gaat hierdoor op de automatische piloot leven. Wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat, antwoord je ‘druk’! Zeker in de tijden waarin we nu leven met een lockdown waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het lijkt wel of het onmogelijke van ons wordt gevraagd.

Yoga brengt je weer in contact met je lichaam. Je gaat van denken naar voelen. Het zorgt ervoor dat je je aandacht volledig richt op je houding en ademhaling. Alle andere gedachten zijn onbelangrijk op dat moment. Wanneer je het regelmatig beoefent, wordt het veel rustiger in je hoofd en kun je beter contact maken met je gevoel.

5. Het helpt je een beter zelfbeeld te creëren

Yoga ontwikkelt je innerlijk bewustzijn. Het richt de aandacht op de mogelijkheden van je lichaam op dit moment. Het gaat niet om het uiterlijk. Bij Yoga richt je je bewustzijn naar binnen. Het gaat er niet om hoe de houding eruit ziet en wat andere mensen daarvan zouden vinden.

Het gaat er om dat je de houdingen met volle aandacht doet. Het gaat er niet om dat je meteen al je voet in je nek moet kunnen leggen. Het gaat er om waartoe je op dat moment in staat bent. Door het regelmatig te beoefenen kun je jezelf in houdingen uitdagen, waardoor je steeds verder in de houdingen kunt komen.

6. Het helpt je de energie door je lichaam te laten stromen

Bepaalde houdingen zijn zeer krachtig, zoals de zonnegroet. De zonnegroet zijn een serie oefeningen die je achter elkaar doet. Dit warmt je lichaam helemaal op en daarom kun je de zonnegroet het beste in de ochtend doen. Je voelt de energie door je lichaam stromen!

Drie vrouwen die weten waar Yoga goed voor is

Energie wordt binnen de Yoga aangeduid als ‘Prana’, ook wel levensenergie genoemd. In je lichaam zijn chakra’s aanwezig en deze kun je zien als wielen van wervelende energie. De ademhaling, die binnen de Yoga heel belangrijk is, beïnvloedt deze chakra’s. Yoga zorgt ervoor dat de chakra’s in balans komen.

7. Het zorgt dat opgebouwde spanning je lichaam kan verlaten

Vervelende gebeurtenissen uit het verleden kunnen ongemerkt als spanning ins ons lichaam worden opgeslagen. Daarnaast zorgt een zittend beroep ervoor dat je veel minder flexibel wordt. Het beoefenen van Yoga zorgt ervoor dat deze spanning je lichaam kan verlaten.

Je neemt soms uitdagende houdingen aan waarbij je veel spanning kunt ervaren in bijvoorbeeld je heupen of je schouders. Wanneer je met je volle aandacht bij je ademhaling blijft, kun je de houdingen toch vol blijven houden. Ook kan het voorkomen dat je door de spanning begint te trillen. Dit is de spanning die dan je lichaam verlaat.

Start vandaag met Yoga

Maandelijks abonnement

€ 12,50 per maand

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Kwartaal abonnement

€ 35 per kwartaal

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Jaar abonnement

€ 120 per jaar

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *