Is koud douchen gezond?

Het antwoord op deze vraag wordt gegeven in het TV-programma dokters van morgen. Lees en oordeel zelf!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
is koud douchen gezond logo van dokters van morgen


Is koud douchen gezond? Op woensdag 16 december 2020 zond het spraakmakende TV-programma Dokters van Morgen een fascinerende aflevering uit. In dit artikel vind je een diepgaande analyse van deze uitzending, die je hier kunt herbeleven. Lees verder om te ontdekken of de bevindingen van deze uitzending ons echt het verlossende antwoord geven op de vraag over de gezondheidsvoordelen van koud douchen.

We hebben allemaal wel eens gehoord dat koude rillingen ons ziek kunnen maken, maar wat als ik je vertel dat kou je ook kan genezen? Wetenschappers omarmen de kracht van kou meer dan ooit tevoren, en niet alleen om een frisse duik in te nemen. In medische behandelingen, zoals bij hartinfarcten, komt koud water therapie steeds vaker van pas. Zelfs bij kanker wordt de ijskoude benadering gebruikt om tumoren te bevriezen.

De toekomst biedt misschien hoop voor mensen met diabetes type 2, want koude zou weleens het medicijngebruik kunnen verminderen. Dus, net zoals we aandacht besteden aan gezond eten en bewegen, is de vraag nu: Kunnen we koude integreren in ons dagelijks leven om ons immuunsysteem te versterken? Ontdek het antwoord terwijl we de verbazingwekkende reis van koude en gezondheid verkennen.

Koud water therapie: de helende kracht van in koud natuurwater zwemmen

Kou is niet langer beperkt tot ziekenhuizen en therapeutische instellingen. Steeds meer mensen omarmen het hele jaar door de verkwikkende kracht van lage temperaturen, omdat ze er zich simpelweg beter door voelen. In heel Nederland verenigen zich kleine groepen die, ongeacht het seizoen, de uitdaging aangaan en buiten blijven zwemmen, of door koud te douchen.

Het gebruik van koud water therapie, vooral in de vorm van in koud natuurwater zwemmen, het nemen van een koude douche of ijsbad, wint snel aan populariteit. Maar is er enige wetenschappelijke grond voor deze gewaagde benadering? Antoinette Hertsenberg gaat in gesprek met drie dappere natuurzwemmers om de geheimen achter deze opkomende trend te ontrafelen.

Koud water therapie als behandeling van de ziekte van Crohn

Hans Emmink, een dappere strijder tegen de ziekte van Crohn, deelde zijn inspirerende reis. Ooit geplaagd door ondraaglijke pijn en frequente toiletbezoeken, besloot hij een alternatieve weg te bewandelen. Nu, meer dan 7 jaar later, is hij vrij van klachten en medicijnen.

De sensatie van het ijskoude water na een verkwikkende duik bruist door Hans’ lichaam en geest. Het is een onbeschrijfelijke ervaring die hij al 8 jaar trouw traint. Dit is zijn medicijn, en het werkt.

De ziekte van Crohn, die ontstekingen van mond tot anus veroorzaakt, bracht Hans aan het wankelen. Bloed in de ontlasting en uitputting plaagden hem. Toen ontdekte hij de Wim Hof Methode. Hij vroeg zich af: is koud douchen gezond? Dit bleek een keerpunt dat hem leek te genezen, als een krachtige schop onder zijn achterste.

Na slechts 8 maanden was hij klachtenvrij en stopte hij met medicatie, een opmerkelijke prestatie tegen een ziekte die vaak als ongeneeslijk wordt beschouwd.

In deze buitengewone reis volgt Antoinette Hans naar zijn eigen ijsbad. Als een gedisciplineerde toegewijde past hij dagelijks de methode toe, om 5 uur ’s ochtends, 2 uur lang. Het vergt toewijding, maar de resultaten zijn verbluffend.

koud douchen gezond zwemmen in natuurwater als koud water therapie

Antoinette waagt zich zelfs aan het ijsbad, geleid door Hans. Het is geen gemakkelijke ervaring, maar de sensaties zijn onbeschrijfelijk. Alleen door het te beleven, kun je begrijpen wat kou met je doet.

Hans heeft zijn ervaringen met zijn arts gedeeld, maar protocollen dwongen medicatie voor te schrijven. Het medische establishment negeerde zijn ongelooflijke verhaal.

De boodschap van Hans is duidelijk: iedereen kan baat hebben bij de kou. Begin met koud douchen, het is als een dagelijkse boost voor je lichaam. Begin rustig, met je handen, armen en benen. Onthoud: “A cold shower a day keeps the doctor away!”

Koud water therapie na een levensveranderende crash

Na een ernstig ongeval vier jaar geleden, waarbij ze betrokken was bij een kop-staartbotsing, heeft Susan Houbraken een ongebruikelijke maar krachtige manier gevonden om met de pijn om te gaan. Ze zwemt al vijf jaar onvermoeibaar in de buitenlucht, bijna vijf dagen per week. In de winter duikt ze soms zelfs twee keer per dag in het ijskoude water.

Voor Susan is de koud water therapie van vitaal belang voor haar herstel. Ondanks de beperkte mobiliteit in haar nek en schouders, kan ze moeiteloos 20 tot 25 minuten zwemmen in water van slechts 3 graden Celsius. In het ijskoude water voelt ze zich krachtiger dan ooit en ervaart ze geen pijn. Het is als een jaarlijkse keuring (APK) voor haar lichaam, elke keer als ze het water induikt.

Vier jaar na het tragische ongeval gaat het beter met Susan. Hoewel de pijn nog steeds aanwezig is, heeft ze haar levenslust herwonnen en bewijst ze dat de kracht van koud water therapie haar onverwoestbare geest voedt.

Triomf over Reuma dankzij koud water therapie

Bianca Holvast kampte al 8 jaar met slopende reumatische klachten, die haar zelfs het vermogen ontnamen om zichzelf aan te kleden. Haar energie was uitgeput tegen 08:30 uur. Maar toen betrad ze het rijk van de kou, en dat veranderde alles.

De reumatische pijn was zo intens dat zelfs aankleden een uitdaging werd, en ze kon slechts één keer per dag de trap op en af. Ondanks een medicijn dat enige verlichting bood, besefte ze dat dit niet de weg was naar een vervuld leven als moeder van twee kinderen. Ze wilde niet afhankelijk zijn van medicatie om te functioneren.

Op een reünie ontmoette ze een oude klasgenoot die haar adviseerde om de kou op te zoeken. Ze begon met dagelijkse koud douchen, met als uiteindelijke doel een ijsbad. Daarnaast begon ze met ademhalingsoefeningen. Binnen enkele maanden verminderde ze haar medicatiegebruik aanzienlijk en was ze bijna volledig medicatievrij.

Tegenwoordig gebruikt Bianca slechts 1/16e van haar oorspronkelijke medicatie. Ze heeft nu overvloedige energie, en ontstekingen verdwijnen snel. Ze kan nu de hele dag genieten van het leven, en het heeft haar ook nog eens veel geld bespaard, gezien de hoge kosten van reumamedicatie.

Koud water therapie geeft je lichaam een ongekende boost en voelt als een reset. Het is bijna niet uit te leggen; het moet ervaren worden om het te begrijpen. Haar arts heeft er geen interesse in, omdat het medische protocol draait om medicatie. Toch benadrukt Bianca dat Nederland, met zijn vele wateren, hier veel meer mee zou moeten doen. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

De wetenschap aan het woord: een wereldprimeur in cardiologie

De uitzending begint met een baanbrekende ontwikkeling in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hier hebben cardiologen een wereldprimeur gerealiseerd. Elk jaar worden ongeveer 35.000 Nederlanders getroffen door een acuut hartinfarct. Hoewel patiënten in het ziekenhuis voor deze noodsituatie worden behandeld, kan er nog aanzienlijke schade aan het hart achterblijven.

Hartinfact en kou: een innovatieve benadering voor schadebeperking

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben cardiologen onder leiding van Dr. Luuk Otterspoor een grensverleggende techniek ontwikkeld om de schade na een acuut hartinfarct te beperken. Jaarlijks ondergaan ongeveer 35.000 Nederlanders deze noodsituatie, wat vaak leidt tot aanzienlijke hartbeschadiging ondanks de behandeling in het ziekenhuis.

Dr. Luuk Otterspoor raakte geïnspireerd door de potentie van koud water therapie toen hij patiënten zag die na reanimatie werden gekoeld om hun hersenen te beschermen. Deze techniek, waarvan de oorsprong teruggaat tot het oude Egypte, beschreef het gebruik van koude behandelingen voor verwondingen en trauma’s.

Bij een hartinfarct stopt de bloedtoevoer naar een deel van het hart, wat kan leiden tot zwelling in dat gebied na de behandeling met een stent om de bloedtoevoer te herstellen. Omdat het hart een afgesloten ruimte is, kan deze zwelling de omliggende bloedvaten samendrukken, wat verdere schade aan het hart veroorzaakt.

De hypothese van Dr. Otterspoor en zijn team was dat het koelen van het hart van binnenuit, vóór het plaatsen van de stent, deze zwelling zou verminderen en de patiënt minder restschade aan het hart zou hebben. Deze hypothese werd getest op varkensharten, waarbij het infarctgebied vóór de dotterprocedure werd afgekoeld met een koude infusie. Hierdoor werd het varkenshart tot ongeveer 34/35 graden Celsius afgekoeld.

Hoewel de resultaten van het onderzoek bij mensen nog moeten worden bevestigd, zijn de verwachtingen hooggespannen. Eén van de patiënten, Patrick van der Meulen, heeft deze koelingsprocedure ondergaan en heeft een opmerkelijk herstel ervaren. Scans van zijn hart toonden aanzienlijke verbetering en vergelijkbare hartfunctie met zijn leeftijdsgenoten, en hij voelt zich beter dan ooit.

Het is een veelbelovende ontwikkeling met als doel een schadebeperking van 20% tot 30% na een hartinfarct te realiseren. De definitieve resultaten van het onderzoek worden nog verwacht.

Het bevriezen van tumoren: innovatieve kankerbehandeling zonder operatie

Jos Scheffer uit Heemskerk kreeg 5 jaar geleden te maken met darmkanker, maar gelukkig kon een operatie de tumor verwijderen. Toch bleven er uitzaaiingen in zijn longen achter. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bood een alternatieve oplossing aan: cryo-ablatie, het bevriezen van tumoren.

Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in 2018 met primeur in koud water therapie

Dr. Lisa Klompenhouwer, interventieradioloog, legde uit hoe deze procedure werkt: naalden worden in of rondom de tumor geplaatst, waarna de tumor wordt bevroren. De kankercellen sterven af en het lichaam ruimt ze op. Voor zwakkere of oudere patiënten is dit een gunstige optie, aangezien het geen grote operatie of chemotherapie vereist.

Deze behandeling is herhaalbaar en heeft al bij 9 op de 10 patiënten succes gehad. Jos onderging met succes cryo-ablatie voor zijn longuitzaaiingen, waardoor zijn leven is verlengd. Toekomstige uitzaaiingen kunnen op dezelfde manier worden behandeld.

Na drie maanden bleken de plekjes op Jos’ longen verdwenen, en het lichaam ruimde het dode tumorweefsel vanzelf op. Dit nieuws bracht Jos en zijn vrouw Adrie een vreugdevolle kerst. Cryo-ablatie biedt hoop voor patiënten zoals Jos, een behandeling zonder operatie die levens kan verlengen en herhaling mogelijk maakt.

Koud water therapie: wat zegt de wetenschap?

In de uitzending van Dokters van Morgen worden mensen getoond die profiteren van koud water therapie, maar is er wetenschappelijk bewijs voor deze levensstijl? Wetenschapper Matthijs Kox van het Radboudumc benadrukt dat hij als onderzoeker pas overtuigd raakt als er wetenschappelijk bewijs is voor koud water therapie.

Hoewel de gezondheidseffecten van koud douchen nog niet wetenschappelijk zijn aangetoond, zijn er aanwijzingen dat kou wel degelijk effect kan hebben. Enkele jaren geleden werd onderzocht wat de effecten waren van een trainingsprogramma dat koude blootstelling, ademhalingstechnieken en meditatie combineerde om het immuunsysteem te beïnvloeden.

Wim Hof, ook bekend als ’the iceman,’ trainde een groep van 12 personen volgens deze technieken, terwijl een andere groep niet werd getraind. Beide groepen werden vervolgens blootgesteld aan een experiment waarbij hun immuunsysteem werd uitgedaagd. De getrainde groep vertoonde minder symptomen en een verminderde immuunrespons.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, wordt momenteel vervolgonderzoek gedaan om te kijken of kou specifiek bijdraagt aan deze resultaten, vooral bij aandoeningen met een overactief immuunsysteem zoals reuma en de ziekte van Crohn. De hoop is dat verder onderzoek zal helpen begrijpen hoe koud water therapie een rol kan spelen in het bevorderen van de gezondheid.

Koud water therapie: een krachtig wapen tegen diabetes type 2

In Nederland kampt de helft van de bevolking met overgewicht, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt, ook wel bekend als de welvaartssuikerziekte. Momenteel lijden 900.000 mensen aan deze aandoening, waarbij hun levensverwachting gemiddeld 5 tot 10 jaar korter is dan die van gezonde mensen. Vaak lukt het deze groep niet meer om diabetes type 2 te bestrijden met gezonde voeding en beweging, wat resulteert in een levenslange afhankelijkheid van medicatie, zoals insuline.

knappe jongevrouw met overgewicht

Echter, er is goed nieuws: kou kan een effectieve bondgenoot zijn in de strijd tegen diabetes type 2. Volgens Wouter van Marken Lichtenberg, Professor in Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit van Maastricht, heeft regelmatige blootstelling aan koude temperaturen aanzienlijke voordelen voor je stofwisseling, suikermetabolisme, huiddoorbloeding en uiteindelijk je hart- en vaatgezondheid.

Een baanbrekend onderzoek uit 2015 toonde aan dat het koelen van een ruimte tot 15 graden Celsius gedurende 6 uur per dag, terwijl proefpersonen slechts in een korte broek en t-shirt gekleed waren, resulteerde in een verhoogd energieverbruik. Bovendien werd een opmerkelijke verbetering in de insulinegevoeligheid waargenomen, wat betekent dat suikers efficiënter in de weefsels en spieren konden worden opgenomen.

Insuline is cruciaal voor de opname van suiker in de weefsels en wordt geproduceerd bij het eten. Het is van vitaal belang dat het lichaam na de maaltijd goed reageert op insuline om een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden. Als dit niet gebeurt, kan de bloedsuikerspiegel te hoog blijven, wat leidt tot complicaties zoals diabetes type 2 en problemen met hart- en vaatziekten.

Het onderzoek toonde een gemiddelde toename van meer dan 40% in insulinegevoeligheid bij de proefpersonen na de behandeling met koude, vergelijkbaar met de voordelen van lichaamsbeweging. Deze ontdekking kan resulteren in minder medicatie en heeft geleid tot een nieuwe behandelmethode voor diabetes type 2.

Revolutionaire methode voor pre-diabetes: koudetraining om diabetes type 2 te voorkomen

In de strijd tegen het voorstadium van diabetes type 2, ook bekend als pre-diabetes, komt er een baanbrekende benadering op het toneel. Proefpersonen worden gehuld in een speciaal ontworpen pak, gevuld met ijskoud water, waardoor ze over hun hele lichaam gaan rillen. In Nederland zijn maar liefst 1,1 miljoen mensen in dit alarmerende voorstadium, ondanks het potentieel om dit met gezonde voeding en beweging te voorkomen.

Verontrustend genoeg ontwikkelt nog steeds 30% van deze groep uiteindelijk diabetes type 2. Het nieuwe onderzoek richt zich op het effect van het rillen op de suikerhuishouding van het lichaam bij mensen in dit voorstadium.

Dit innovatieve pak maakt het mogelijk om het lichaam stapsgewijs af te koelen tot een ijzige 10 graden Celsius, wat een intens rillend effect teweegbrengt. Deelnemers moeten dagelijks gedurende 10 dagen een uur lang rillen, met als doel het effect op hun stofwisseling te onderzoeken.

De hoop is dat deze behandeling de insulinegevoeligheid verbetert, waardoor mensen beter in staat zijn om glucose op te nemen zonder weerstand te bieden. Het kan dienen als een aanvulling op bestaande behandelmethoden, een extra therapeutische optie voor degenen die moeite hebben om langdurig hun levensstijl aan te passen of voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Het uiteindelijke doel van dit baanbrekende onderzoek is om mensen minder afhankelijk te maken van medicatie, zodat ze hun insulineniveaus op natuurlijke wijze kunnen reguleren, zelfs na de maaltijd, en zo minder insuline hoeven te injecteren.

Conclusie: is koud douchen gezond?

Het concept van het onderdompelen van je lichaam in kou, samen met ademhalingstechnieken en meditatie, bekend als de Wim Hof Methode (die al jaren roept dat koud douchen gezond is!), heeft talloze mensen geholpen om hun gezondheid te transformeren. Van het verlichten van klachten zoals reuma en de ziekte van Crohn tot het bereiken van een leven vrij van symptomen en medicatie.

Maar dat is nog niet alles. Individuen hebben melding gemaakt van verbeteringen bij symptomen van complexe aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose (MS). Zelfs auto-immuunziekten, zoals lupus en de ziekte van Lyme, hebben met succes gereageerd op deze methode (bron: “De Wim Hof Methode”).

De getuigenissen van mensen die kou als een medicijn hebben omarmd, zijn ronduit inspirerend. In ziekenhuizen wordt kou zelfs toegepast als een effectieve behandelmethode voor kanker en diabetes type 2.

Maar wat heeft koud douchen persoonlijk voor jou betekend? Heb je al ervaring met de Wim Hof Methode en de voordelen van koude blootstelling ervaren? We nodigen je uit om je eigen verhaal te delen in de comments. Jouw getuigenis kan anderen inspireren om deze krachtige gezondheidsboost te ontdekken en te ervaren. Durf jij je ervaring te delen? Deel het hieronder!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *