Hoe kun je bruin vet activeren en stimuleren? 5 tips voor waaghalzen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
een baby liggend op een kleed

In dit artikel beantwoord ik de vraag hoe je bruin vet kunt activeren en stimuleren. Maar eerst leg ik uit wat vet precies is. Vet is een orgaan voor de opslag van suikers en vetten. Deze opslag is bedoeld als reserve. Vet fungeert als stootkussen en beschermt onze ingewanden. Van al ons vet bevindt 80% zich onderhuids en zorgt ervoor dat we niet teveel warmte verliezen.

Je hebt 2 soorten vet: bruin en wit vet. Mensen met overgewicht hebben overwegend wit vet. Vetcellen zijn als ballonnen en kunnen in grootte veranderen wanneer je veel eet. De vetcellen zuigen zich vol en wanneer je door blijft eten, ontstaan er ook nieuwe vetcellen.

Wanneer je je vet wilt verminderen, is het belangrijk om minder calorieën tot je te nemen dan het aantal calorieën dat je verbrandt. Dit zorgt ervoor dat de vetcellen ‘leeglopen’, om te zorgen dat de spieren van energie worden voorzien. Wanneer je vetmassa lager is, zal ook je gewicht afnemen.

Inhoudsopgave

Wat is bruin vet?

Bruin vet wordt ook wel ‘vetverbrandend’ vet genoemd. Bruin vet bevindt zich voornamelijk langs de grote bloedvaten en in onze nek. Net als spierweefsel is bruin vet van dezelfde stamcellen afgeleid. Wanneer je wit vet onder de microscoop zou leggen, dan zou je een enkele grote vetdruppel zien. Terwijl bruin vet uit een aantal druppels bestaat met een bruine kleur.

In bruin vet zitten namelijk ijzerhoudende mitochondriën. Mitochondriën zijn verantwoordelijk voor het produceren van energie en het verbranden van vet in spierweefsel. Bruin vet helpt bij het afvoeren van teveel calorieën, in de vorm van warmte. Deze calorieën worden anders opgeslagen als wit vet en komen uiteindelijk in die vervelende vetrol terecht.

Bruin vet en de functie van kou

De natuur het menselijk lichaam prachtig ontworpen. Baby’s worden geboren met een bepaalde hoeveelheid bruin vet. Baby’s liggen de hele dag maar een beetje te liggen in de box, wieg of hun ledikantje. Ze bewegen nauwelijks en kunnen dus niet net als volwassen zichzelf opwarmen door te gaan bewegen.

Wanneer ze het koud krijgen, zorgt het bruine vet ervoor dat er warmte wordt gegenereerd. Door kou kun je dus bruin vet activeren en stimuleren. Mijn dochter van 4 heeft nog een flinke hoeveelheid bruin vet. Het liefst heeft ze thuis alleen haar ondergoed aan en gaat zij in een korte broek en teenslippertjes naar buiten. Ook in de winter…

bruin vet activeren door je lichaam aan kou bloot te stellen bijvoorbeeld in de winter

Aan de gezichten van andere mensen te zien, hebben zij daar een mening over… Wij zijn gewend om kinderen warm aan te kleden, want stel je voor dat ze het koud krijgen! Dat is nou eenmaal de gedachte hoe we zijn opgevoed. Wanneer je het bruine vet niet activeert, door het niet te stimuleren door kou, verlies je bruin vet. En dat is zonde!

De voordelen van bruin vet

Met warme kleren aan, heb je het natuurlijk lekker behaaglijk. Het bruine vet wordt dan niet aangesproken, want je hebt het immers al warm. Hier staat tegenover dat bij kou je het orgaan aanzet en het vanzelf warm krijgt! Bruin vet zijn net als kleine energie fabriekjes en zorgen ervoor dat onze stofwisseling sneller gaat. Het heeft namelijk een ontzettende capaciteit om je lichaam warm te maken. Door bruin vet aan te spreken kun je dagelijks 225 extra calorieën verbranden! Bruin vet is ‘vetverbrandend’ vet en helpt daardoor bij afvallen!

Hoe kun je bruin vet activeren en stimuleren?

Er zijn 5 eenvoudige mogelijkheden waarmee je bruin vet kunt ‘kweken’. Deze zijn gebaseerd op onderzoeksresultaten van meer dan 50 proefpersonen. (Bron) Hier is wel wat lef en doorzettingsvermogen voor nodig!

bruin vet activeren niet twijfelen maar doen

5 tips voor het activeren van bruin vet

  1. Leg een zak met ijsklontjes (in een handdoek gewikkeld) achter in je nek, bij voorkeur in de avond. Terwijl je op de bank aan het journallen bent, of aan het Netflixen. Leun tegen de zak met ijsklontjes gedurende 20 tot 30 minuten.
  2. Drink na het wakker worden, op een nuchtere maag, een halve liter ijswater. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van ijskoud water op een nuchtere maag je metabolisme verhoogt met 24 tot 40%.
  3. Neem een koude douche als dag-instapper om je dag goed mee te starten of dag-afsluiter om je dag mee af te sluiten. Doe eerst je gebruikelijke douche ritueel heerlijk onder een warme straal. Als je hiermee klaar bent, adem dan 6 keer diep in en langzaam uit. Dan draai je je om, zodat de waterstraal laag in je nek en hoog op je rug terecht komt. Vervolgens draai je de kraan helemaal naar het koude water en blijf even staan om hieraan te wennen. Om het wat aangenamer aan te laten voelen, kun je je het koude water over je armen en benen wrijven. Begin met 30 seconden en bouw dit in 10 dagen uit naar 2 minuten. Lees meer over de voordelen van koud douchen in dit artikel.
  4. Kleed je niet te warm aan. We zijn gewend om onszelf warm aan te kleden, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen, wordt het bruine vet dan niet geactiveerd. Wanneer je in de winter bijvoorbeeld een ’t-shirt draagt, zet je de kleine energiefabriekjes van je lichaam aan!
  5. Deze tip is voor gevorderden en mag je alleen samen met iemand uitvoeren. Ga zwemmen in natuurwater. Samen met een maatje kun je elkaar in de gaten houden. Ga in natuurwater zwemmen en doe ongeveer 20 slagen naar links en 20 slagen naar rechts. Blijf niet langer dan 2 minuten in het water, omdat je heel snel onderkoeld kunt raken! Lees meer over zwemmen in natuurwater in dit artikel.
Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *