NL-Alert: immuunsysteem versterken tijdens corona

Een NL-Alert namens je immuunsysteem

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
immuunsysteem versterken corona linksboven

Op het moment van plaatsen van dit artikel, maandag 7 december 2020 om 12:00, stuurt de Rijksoverheid naar alle Nederlandse burgers een NL-Alert controlebericht om 12:00. Je ontvangt dit controlebericht op je mobiele telefoon.

Een NL-Alert kan worden gebruikt bij een ramp in de omgeving om zo alle burgers te informeren bij een noodsituatie. Afgelopen zomer op 9 augustus ontvingen we een NL-alert. Op het strand werd de Rode vlag gehesen, vanwege gevaarlijke stromingen in zee.

Ik was die dag toevallig zelf op het strand. Op vakantie in Katwijk aan Zee zochten we verkoeling aan zee, het was bloed verziekend heet. Het zag letterlijk zwart van de mensen in zee, maar de stromingen waren zeer gevaarlijk. Er vonden die dag 3 zwemmers de dood.

Verder stuurde de Rijksoverheid in maart dit jaar een NL-alert vanwege Corona: houd 1,5 meter afstand en blijf thuis. We zijn nu bijna 8 maanden verder en nog steeds moeten we ons aan die regel houden. Corona houd ons nog steeds in de greep.

Nu de Rijksoverheid een controlebericht stuurt, grijp ik de mogelijkheid aan om namens je immuunsysteem een noodbericht te sturen. Jouw immuunsysteem probeert je namelijk iets te vertellen, maar de boodschap komt niet over. Om het met een ramp te vergelijken is overdreven, met dit bericht ik de noodklok laten luiden.

De werking van ons immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen giftige stoffen van buitenaf en is daarmee de belangrijkste barrière tussen de wereld om ons heen en de binnenkant van ons lichaam. Alles wat je via je mond en neus binnenkrijgt, uit de lucht die je inademt en de voeding die je eet, wordt gefilterd in het immuunsysteem.

Het corona-virus is ook een ‘giftige stof’ van buitenaf, waartegen het immuunsysteem ons kan beschermen. Waarom worden sommige mensen wel ziek en waarom ervaren sommige mensen beperkte tot geen klachten? Het antwoord bevindt zich in ons immuunsysteem.

Het immuunsysteem is een complex stelsel en bevindt zich grotendeels in onze darmen. Om het immuunsysteem wat beter te leren kennen, kun je het immuunsysteem voorstellen als een buis die loopt van je mond tot aan je anus. Deze buis heeft een rand (je darmwand) en deze wordt beveiligd door soldaatjes die hand in hand staan.

soldaten in een rij
Met argusogen bekijken de soldaatjes de stoffen die het lichaam binnen komen…

Iets moet door de darmwand heen om ‘schade’ in je lichaam aan te brengen, gelukkig kunnen de soldaatjes ons hier tegen weren. De soldaatjes bepalen namelijk wat er door de barrière heen mag. Welke stoffen door het lichaam mogen worden opgenomen en welke niet, de giftige stoffen worden door de soldaatjes tegengehouden.

Jonge kinderen hebben nog wel eens de neiging iets door te slikken wat niet de bedoeling was… Mijn dochter heeft bijvoorbeeld wel eens een stukje piepschuim doorgeslikt. Dit piepschuim kwam in het maagdarmkanaal terecht en poepte zij vervolgens weer uit. Het piepschuim heeft geen schade aan haar lichaam aangebracht.

Aantasting van de darmwand

Verschillende factoren kunnen het omhulsel van de buis, de darmwand, aantasten. Dit belangrijkste factoren zijn:

  • stress;
  • ongezonde voeding en teveel koolhydraten (geraffineerde suikers);
  • slaapproblemen;
  • een negatieve omega 3 – 6 verhouding.

Wanneer je veel stress ervaart, ongezond eet, slecht slaapt en te weinig onverzadigde vetten eet, worden er soldaatjes uitgeschakeld. Hierdoor kunnen er giftige stoffen in ons lichaam terecht komen. Hierdoor is het immuunsysteem extra energie kwijt om zich te weren tegen deze giftige stoffen. Dit kan leiden tot onverklaarbare klachten: overgewicht, veel blessures, geen energie hebben, continu snotterig zijn, eczeem, oor- en oogontstekingen en pijnklachten.

De rol van onze lever

De giftige stoffen die door de barrière zijn heen gedrongen, komen in onze bloedbaan terecht en vervolgens bij de lever. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zichzelf en gaat de lever aan het werk om de giftige stoffen uit het lichaam te werken. Hiervoor heeft de lever ongeveer 6 tot 8 uur nodig.

Hiervoor heeft de lever wel een kwalitatieve slaap nodig. Een goede nachtrust van 6 tot 8 uur, waarbij je makkelijk inslaapt en niet wakker wordt ‘s-nachts. Wanneer je lichaam veel stress ervaart of wanneer je een ongezond eetpatroon hebt, kan de lever dit niet aan om alle giftige stoffen het lichaam uit te werken.

Er blijven dan giftige stoffen achter in ons lichaam, dit worden vrije radicalen genoemd. De vrije radicalen moeten ergens heen. Ze slaan zich op in ons bindweefsel en daardoor kun je ochtendstijfheid gaan ervaren. Je wordt stijf wakker en naarmate je in de ochtend wat hebt bewogen, verdwijnt deze stijfheid weer. De vrije radicalen komen dan weer in de bloedbaan terecht.

Vervolgens gaan de vrije radicalen op zoek naar zuurstof, om te overleven. Dit wordt gevonden in onze slijmvliezen: ogen, oren en neus. Daarnaast zijn bevatten onze gewrichtskapsels veel zuurstof en kunnen de vrije radicalen zich daar gaan ophopen. Hierdoor neemt de belasting op onze gewrichten toe en kun je pijnklachten gaan ervaren.

Tijd om ons immuunsysteem te versterken in tijden van corona!

Er zijn verschillende manieren om ons immuunsysteem te versterken. Dit komt goed van pas in tijden van corona! Dit zijn:

  • Het beperken van de ontstekingsreactie in onze darmen door het beperken van het aantal maaltijden;
  • Het zorgen voor een kwalitatief goede nachtrust;
  • Op de goede manier ademhalen;
  • Het nemen van een koude douche per dag.

Ontstekingsreactie en maaltijdfrequentie

Voordat aan bod komt hoe je je immuunsysteem kunt gaan herstellen, volgt eerst een uitleg van de Postprandial Inflammatory Respons (PPIR). Iedereen heeft na het eten een (kleine) ontstekingsreactie in je maagdarmkanaal. Dit duurt 16 uur totdat deze reactie is verdwenen.

Wanneer je dagelijks 5 tot 7 maaltijden en tussendoortjes nuttigt, blijf je deze ontstekingsreactie houden in je darmen. Zelfs tijdens je slaap heb je dan een ontstekingsreactie in de darmen. Wanneer je je maaltijden beperkt tot 3 maaltijden per dag, krijgt je immuunsysteem al veel meer rust.

Als je daarnaast op 3 van de 7 dagen het ontbijt overslaat, kun je een nuchtere periode van 16 uur creëren. In deze periode verdwijnt de PPIR en heb je dus geen ontstekingsreactie meer. Dit is een enorme boost voor je immuunsysteem! Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd, of periodiek vasten.

Wanneer je hier meer over wilt weten, lees dan het artikel: Is vasten gezond?

Zorgen voor een goede nachtrust

Wanneer je nachtdiensten draait, veroorzaakt dit stress in ons lichaam. Hierdoor worden er soldaatjes uitgeschakeld en komen er kleine openingen in de darmwand. Daarnaast is het belangrijk om per nacht 6 tot 8 uur te slapen. Een goede nachtrust kenmerkt zich door het makkelijk in slaap kunnen vallen en in 1 keer door kunnen slapen. Zonder dat je wakker wordt.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Tips om beter te slapen.

Een goede ademhaling

Een goede ademhaling, een ademhaling vanuit de buik, zorgt voor minder ontstekingsreactie. Wanneer je door je borst ademhaalt, dan is het immuunsysteem meer energie kwijt aan een efficiënte verwerking van stoffen en het verminderen van de ontstekingsreactie.

Daarnaast zorgt een buikademhaling ervoor dat je lichaam zich ontspant en kun je makkelijk in slaap komen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Hoe vaak heb je een normale ademhaling per minuut?

Een koude douche per dag, houd de dokter weg!

Wanneer je dagelijks een koude douche neemt, ervaar je al na 10 dagen de voordelen: minder stress, meer energie en meer innerlijke rust! Bekijk welke invloed het nemen van een dagelijkse koude douche op je immuunsysteem heeft in onderstaande video:

Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Wat zijn de voordelen van koud douchen?

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *