Yoga Stap voor Stap – Review december 2020

Lees hier mijn ervaring met de cursus Yoga Stap voor Stap van Happy with Yoga en laat je overtuigen.

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In deze review beschrijf ik mijn ervaring met de Yoga cursus voor beginners: Yoga Stap voor Stap van Happy with Yoga. Geen ellenlange verhalen, maar een duidelijke en complete beschrijving en mijn eerlijke mening over deze cursus. Omdat ik vind dat het eenvoudig moet zijn zelf te beslissen of je deze online cursus wilt kopen of niet.

Inhoudsopgave

Waarom Yoga?

Waarom zou je een cursus Yoga gaan volgen? Ons drukke bestaan zorgt voor spanning in ons lichaam en onze geest. Yoga helpt je beide weer te laten ontspannen. Tijdens Yoga doe je verschillende Yoga houdingen, waardoor je spieren worden opgerekt. Dit zorgt voor meer flexibiliteit. Daarnaast zorgen langere spieren ervoor dat je er slanker en eleganter uitziet. Maar Yoga is veel méér dan het doen van rek- en strekoefeningen. Yoga is van origine bedoeld als voorbereiding op een meditatie.

Een goede Yoga cursus wordt dus altijd afgesloten met een meditatie. Door meditatie leer je aanwezig te zijn in het NU. Je brengt de storm aan gedachten in je hoofd tot rust. Gedachten en de bijbehorende emoties kunnen ons op een bepaalde manier doen reageren en van streek maken. Meditatie zorgt ervoor dat je de gedachten ziet komen en gaan. Je kunt de gedachten van een afstandje bekijken en zo beter loslaten.

Yoga is een goed hulpmiddel om te ontstressen. Ik schreef hier een artikel over: Wat is stress precies? Je maakt door het beoefenen van Yoga je hoofd leeg en leert stressvolle gedachten te filteren. Ook kun je door Yoga een stressvolle periode beter doorkomen. De Yoga houdingen zorgen ervoor dat de stress uit je lichaam verdwijnt.

Tot slot is Yoga goed voor de doorbloeding van je lichaam, doordat vele spieren aan het werk worden gezet. Je krijgt meer energie en komt lekkerder in je vel te zitten. Happy with Yoga maakte een speciale video over de 9 belangrijkste voordelen van Yoga:

Over de makers van de cursus: Melanie en Rolf

De makers van de cursus zijn: Melanie en Rolf van Baalen. Beide zijn zij opgeleid als Yoga docent (E-RYT®500, YACEP®, Hatha Vinyasa Yoga). Daarnaast is Rolf Level II Wim Hof Methode (Iceman) instructeur. Ook Rolf (en Melanie waarschijnlijk ook) ziet de voordelen dus in van koud douchen (te lezen in het artikel: Wat zijn de voordelen van koud douchen?).

Zowel privé en zakelijk zijn zij een koppel en samen runnen zij Happy with Yoga. Zij hebben al heel wat uren Yoga en meditatie ervaring. Dat is duidelijk te zien aan de moeilijke houdingen die zij uitbeelden op hun beeldmateriaal! Ze komen beide eerlijk en oprecht op mij over, Melanie als spring-in-‘t-veld en Rolf wat rustiger en serieuzer.

rolf en mel van happy with yoga op elkaar
Het ziet er heel gemakkelijk en ontspannen uit!

Met mijn achtergrond als assistent accountant, heb ik een KvK check gedaan. Dit geeft meer informatie over de onderneming Happy with Yoga en de aandeelhouders of vennoten. Happy with Yoga is een V.O.F. met 2 firmanten: Melanie (geboortedatum 23-01-1989) en Rolf (geboortedatum 11-12-1987). Er is dus geen sprake van een schimmige B.V.-structuur. De onderneming kan bijna haar eerste jubileum vieren: 1 januari 2021 bestaat zij 5 jaar! Zij is dus geen eendagsvlieg.

Happy with Yoga is fysiek gevestigd in Schiedam, aan de Lange Haven 20. Zij werken dus niet vanuit huis, maar hebben een eigen kantoorpand. Tijdens het schrijven van deze artikel kom ik tot de conclusie dat Melanie en Rolf op nog geen 10 minuten afstand van mij woonachtig zijn. Als ik ze tegenkom, vraag ik hun handtekening. 😉

Waar bestaat de cursus uit?

Yoga Stap voor Stap is een online cursus Yoga voor beginners. De betrokkenheid van Melanie en Rolf zorgt ervoor dat het lijkt alsof ze je letterlijk aan de hand stap voor stap meenemen. De lessen zijn vooraf opgenomen en kunnen daardoor op een voor jou geschikt moment worden teruggekeken. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen die ik per onderdeel zal toelichten. De cursus legt een sterke basis voor het beoefenen van Yoga als beginner.

Introductie

De cursus begint met een introductie video van Melanie en Rolf. De betrokkenheid van Melanie en Rolf zorgt ervoor dat het lijkt alsof ze je letterlijk aan de hand meenemen. Het enthousiasme van hun spat van het scherm af! Je kunt duidelijk zien dat Rolf wat langer is dan Melanie, voor het beeld had het iets mooier geweest als Melanie op een krukje had gestaan. Een beetje muggenzifterij mag best. 😉

videostill yoga stap voor stap introductie video
Melanie en Rolf in een videostill van de introductie video, met wat hoogteverschil 😉

Yoga hulpmiddelen

Vervolgens wordt het belang van goede Yoga hulpmiddelen benadrukt. In samenwerking met een webshop bieden zij starterspakketten met korting aan. Een klein minpuntje is dat ten tijde van de aanschaf een hoop pakketten niet op voorraad waren. Hierdoor kon ik niet de kleur van mijn eerste keuze kiezen. Maar daar valt ook prima mee te leven. 🙂

Ik heb gekozen voor een luxe starterspakket, bestaande uit een yogamat, meditatiekussen, blok, oogkussen en tas – groen. Verder zijn als hulpmiddelen aan te bevelen een kleed voor de savasana (ontspannende houding na afloop van de les) en een kleedje of badhanddoek ter ondersteuning van je hoofd bij de savasana. Zelf gebruik ik een extra badhanddoek op de mat, voor meer grip tijdens de houdingen (omdat ik soms weggleed).

yoga stap voor stap hulpmiddelen die je kunt gebruiken
Benodigde Yoga hulpmiddelen

Een Yogamat is anders dan een fitnessmat omdat de Yoga mat een antislip structuur heeft. Het meditatiekussen en oogkussen zijn niet noodzakelijk om aan te schaffen. Je kunt als alternatief ook op het Yogablok gaan zitten met een kleedje erover, om in de comfortabele zithouding te gaan zitten. Het Yogablok heb je nodig als ondersteuning bij bepaalde Yoga houdingen. Het oogkussen heb ik nog niet gebruikt, het was een onderdeel van het luxe pakket. Een leuk hebbedingetje…

9 online Yoga lessen

yoga stap voor stap lesoverzicht

De cursus bestaat uit totaal 9 Yoga lessen. De eerste les wordt gegeven door Melanie. De tweede les wordt gegeven door Rolf. Zo wisselen zij elkaar iedere les af. Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, duren de lessen van Melanie (de oneven lessen) iets langer dan de lessen van Rolf (de even lessen). Persoonlijk vind ik dat Rolf net iets vlotter door de lessen heen gaat en vind ik prettiger. Er zit een duidelijke opbouw in de lessen. Iedere les leer je wat nieuws. Daarnaast komen bepaalde houdingen in meerdere lessen terug.

Bonus video’s

Er zijn 3 bonus video’s met de volgende onderwerpen:

 1. De Yoga Ademhaling
 2. Tijd & disclipline vinden voor Yoga
 3. Ken je eigen grenzen

Losse series

Vervolgens vind je in het gedeelte losse series 4 video’s van bepaalde Yoga series. In iedere les komen één of meerdere series aan bod. De Yoga series zijn een favoriet onderdeel van mij van de cursus Yoga Stap voor Stap en ik vind het daarom een voordeel dat hier aparte video’s aan zijn gewijd.

Vraag en antwoord sessies

Een video waarin veel gestelde vragen van cursisten worden beantwoord. Wellicht wordt dit onderdeel in de toekomst verder uitgebreid. Nu is er 1 sessie te bekijken.

E-book met de belangrijkste Yoga houdingen

De cursus wordt afgesloten met een 56 pagina’s tellend E-book waarin de 25 belangrijkste Yoga houdingen worden uitgelegd, voorzien van een foto. Je vindt in het E-book net even wat meer achtergrond informatie over de houdingen.

Voor- en nadelen van Yoga Stap voor Stap

 • De Yoga docenten Melanie en Rolf leggen de houdingen goed uit en benadrukken waar je op moet letten om blessures te voorkomen.
 • Volg de cursus op je eigen tempo, je kunt er zo lang of kort over doen als je zelf wilt.
 • Is er iets niet duidelijk of heb je vragen? De professionele en ervaren docenten zijn heel bereidwillig je te helpen.
 • Er is een uitgebreide community van Yogi's (Yoga beoefenaars), zowel in het leden gedeelte van de cursus als een besloten Facebook community.
 • De opbouw en afwisseling van de lessen ervaar ik als erg prettig.
 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.
 • Iedere les wordt afgesloten met een meditatie oefening.
 • Van de Yoga series zijn aparte bonus video's gemaakt.
 • De belangrijkste Yoga houdingen worden in een E-book uitgebreid beschreven.
 • Melanie is wat langzamer in de oefeningen voordoen dan Rolf. Melanie geeft 5 lessen en Rolf geeft 4 lessen. Ik had het daarom liever andersom gezien.
 • Yoga attributen worden aanbevolen, maar ten tijde van de aanschaf was het aanbod van pakketten zeer beperkt.
 • Er zou wat mij betreft een extra video gemaakt mogen worden over de comfortabele zithouding om deze wat uitgebreider uit te leggen. Dit omdat de comfortabele zithouding in het begin voor mij allesbehalve comfortabel aanvoelde.

Wat vinden anderen?

Een goede manier om te bepalen wat anderen van de cursus vinden, zijn de cijfers erbij pakken.

YouTube: 17,7K abonnees
Instagram: 19K volgers
Facebook: 18.337 volgers

Ter vergelijking:
Rabobank: 17,9K volgers
Yoga Magazine: 44K volgers
Hotel New York: 10,1K volgers

Voor een onderneming heeft Happy with Yoga een behoorlijk aantal volgers. Op de verkooppagina van Yoga Stap voor Stap staan uiteraard lovende reacties van cursisten. Op Facebook zijn zij beoordeeld door 9 mensen. Facebook is naar mijn idee een social media platform waar men zich niet schroomt kritisch uit te laten. Daarom verbaast het mij dat ze uit 9 beoordelen een 5 sterren gemiddelde krijgen!

Facebook beoordelingen

Ook pak ik de Google reviews er bij. Hier scoren ze eveneens 5 sterren, wat de kwaliteit van hun onderneming benadrukt.

Google reviews

Wat zijn de kosten voor de cursus?

Niet geheel onbelangrijk natuurlijk: wat zijn de kosten? De kosten voor de cursus bedragen een eenmalige investering van € 57. Voor dit geld krijg je levenslang toegang tot het cursusmateriaal en leer je de belangrijkste Yoga houdingen. Je legt hiermee een hele sterke basis als Yogi. De video’s beslaan meer dan 9 uur Yoga les. Wanneer je dit vergelijkt met een de kosten voor een fysieke Yoga cursus, bedragen de kosten al gauw rond de € 40 per maand. In verhouding is de online cursus dus vele malen goedkoper.

Naast de 9 online lessen, bied de cursus vele extra bonus video’s en een 56 pagina’s tellend E-book wat je er gratis bij krijgt. Wat mij betreft vertegenwoordigt de cursus een hoge kwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs.

30 dagen niet goed, geld terug garantie

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over je aankoop en dat het voor jou gewoon niet werkt. Happy with Yoga heeft hiervoor een speciale garantieregeling: 30 dagen niet goed, geld terug. Het enige wat je hoeft te doen is een e-mail sturen naar Happy with Yoga en je krijgt dezelfde dag nog je geld terug gestort! Hierdoor loop je geen enkel risico.

Mijn ervaring en eind beoordeling Yoga Stap voor Stap

Ik ben inmiddels een fanatieke Yogi geworden en beoefen 3 of 4 keer in de week Yoga als heerlijke start van mijn dag! Daarvoor heb ik mijn ochtend routine aangepast door eerder op te staan. Oefening baart kunst. Ik heb een duidelijke verbetering gemerkt van mijn flexibiliteit en ongemakkelijke houdingen voelden naarmate de cursus vorderde steeds gemakkelijker aan.

Ik was wel bekend met Yoga, maar had hier helaas geen goede ervaringen mee, te lezen in het artikel: Afvallen met Yoga. Er was me weinig bijgebleven over de Yoga houdingen, behalve de savasana. En laat ik die nou net niet goed begrepen hebben, omdat ik hierbij altijd in slaap viel…

Melanie en Rolf nemen je letterlijk stap voor stap mee in het leggen van de basis voor Yoga voor beginners. Zij leggen de houdingen duidelijk uit en doen de houdingen goed en langzaam voor, zodat je zelf makkelijk mee kunt doen. Je kunt duidelijk merken dat Melanie en Rolf heel veel ervaring hebben. Zij benadrukken daarnaast iedere keer waar je op moet letten bij het uitvoeren van de houdingen, zodat je geen vervelende blessures oploopt.

De cursus omgeving ziet er goed uit, de video’s hebben een goede beeld en geluid kwaliteit.

yoga houding tadasana
Tadasana: een zeer krachtige Yoga houding
Yoga Stap voor Stap
Yoga Stap voor Stap

Beoordeling door Chantal Duyvesteijn,

01 dec 2020
5

Yoga Stap voor Stap van Happy with Yoga is een laagdrempelige en zeer uitgebreide Yoga cursus voor beginners. De makers van de cursus, Melanie en Rolf, zijn zeer gepassioneerd en dragen dit over in het cursusmateriaal. Je krijgt een zeer uitgebreid pakket voor slechts € 57! Mijn eindoordeel: schaf deze cursus aan en krijg héél veel waar voor je geld!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Zorg dat je bewuste en onbewuste op 1 lijn komen te liggen door middel van (zelf)hypnose. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten! Met deze tips ben ik zelf 11 kilo afgevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *