Yoga Stap voor Stap Review – december 2020

Lees hier mijn ervaring met de cursus Yoga Stap voor Stap van Happy with Yoga en laat je overtuigen.

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Ontdek mijn reis door de Yoga Stap voor Stap cursus van Happy with Yoga in deze review. Hier geen overbodige franje, enkel een grondige, eerlijke beschrijving van mijn ervaring en mening over deze beginnerscursus. Ik geloof in het belang van helderheid, zodat jij zelf kunt beslissen of deze online cursus bij jou past of niet.

16 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van Yoga

Ondanks wat moderne media en reclame ons soms doen denken, gaat yoga niet alleen over lichamelijke houdingen. Yoga omvat eigenlijk een breed scala aan spirituele en zelfbeheersingspraktijken, waaronder meditatie, chanten, mantra’s, gebed, ademhalingsoefeningen, rituelen en toewijding aan een hoger doel.

Het woord “yoga” komt voort uit het woord “yuj,” wat “verbinden” betekent. Dit woord heeft talloze betekenissen, van een astrologische samenstand tot huwelijk, waarbij het verbindende thema altijd centraal staat.

Yoga asana verwijst naar de fysieke oefeningen en houdingen van yoga. Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van yoga nog in ontwikkeling is, lijkt het bewijs tot nu toe te ondersteunen wat beoefenaars al millennia lijken te weten: yoga is buitengewoon gunstig voor ons algehele welzijn.

Laten we dieper ingaan op 16 van de vele voordelen van yoga, als aanvulling op deze Yoga Stap voor Stap review. (bron)

1. Yoga verbetert de flexibiliteit

Flexibiliteit is een essentieel onderdeel van fysieke gezondheid. Yoga biedt verschillende stijlen om uit te kiezen, variërend in intensiteit van hoog tot gemiddeld tot mild. Zelfs de minst intensieve stijlen blijken de flexibiliteit te vergroten.

2. Yoga helpt bij het verlichten van stress

Yoga is een krachtige stressverlichter in een leven waar dagelijkse drukte en spanningen vaak de overhand hebben. Door mindfulness en ademhalingstechnieken te integreren, helpt yoga om stress te verminderen. Het bevordert ontspanning van het zenuwstelsel en stimuleert de vrijlating van endorfines, wat resulteert in een betere mentale gezondheid en welzijn.

3. Yoga verbetert de geestelijke gezondheid

Yoga wordt steeds vaker beschouwd als een effectieve alternatieve behandeling voor depressie. Bewegings- en ademhalingsgerichte yogatherapieën hebben aangetoond depressieve symptomen aanzienlijk te verbeteren.

4. Yoga kan ontstekingen verminderen

Yoga kan ontstekingen verminderen, wat voordelen heeft voor de algehele gezondheid. Door middel van de beoefening van yoga worden stressniveaus verlaagd, wat op zijn beurt ontstekingen kan verminderen. Dit kan gunstig zijn bij het voorkomen van chronische aandoeningen die verband houden met ontstekingen, zoals hartziekten en diabetes.

5. Yoga kan je krachtiger maken

Yoga kan je krachtiger maken door middel van specifieke yogahoudingen en bewegingen die diverse spiergroepen aanspreken. Dit is afhankelijk van de stijl en leraar. Deze vorm van lichaamsbeweging versterkt niet alleen je fysieke kracht, maar verbetert ook je algehele lichaamscoördinatie en balans. Bovendien biedt yoga verschillende intensiteitsniveaus, zodat je je training kunt aanpassen aan je eigen behoeften en doelen.

6. Yoga kan angst verminderen

Verschillende studies suggereren dat yoga asana effectief kan zijn als alternatieve behandeling voor angststoornissen. Verder kan yoga angst verminderen door het bevorderen van ontspanning, stressvermindering en een groter bewustzijn van je ademhaling en lichaamssensaties. Deze combinatie helpt om angstgevoelens te verminderen en helpt je meer innerlijke rust te vinden.

7. Yoga kan de levenskwaliteit verbeteren

Mensen met chronische pijn kunnen aanzienlijk profiteren van yoga, omdat de oefeningen de flexibiliteit en mobiliteit vergroten, stress verminderen en de algehele gezondheid bevorderen. Dit kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven door de verlichting van pijn en het herstel van functionele beweging, wat vaak moeilijk is voor mensen met langdurige pijnklachten.

8. Yoga kan je immuniteitssysteem sterker maken

Door stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te bevorderen, draagt yoga bij aan een sterker immuunsysteem. Het regelmatig beoefenen van yoga kan helpen om de natuurlijke afweer van het lichaam te versterken, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten en infecties.

9. Yoga verbetert je balans

Door het verbeteren van balans en coördinatie, kan yoga bijdragen aan een betere uitvoering van dagelijkse taken en activiteiten. Dit vermindert het risico op vallen en blessures, vooral bij oudere volwassenen. Een verbeterde balans vergroot niet alleen de fysieke stabiliteit, maar draagt ook bij aan een groter gevoel van zelfvertrouwen in het dagelijks leven.

10. Yoga kan de cardiovasculaire functie verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat pranayama, een integraal onderdeel van yoga, gunstige effecten heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Het reguleren van de ademhaling tijdens yoga kan leiden tot positieve veranderingen in hartslag, bloeddruk en de contractiekracht van het hart. Deze verbeteringen bevorderen een gezondere cardiovasculaire functie en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

11. Yoga kan je slaap verbeteren

Het beoefenen van yoga heeft aangetoond dat het de slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Door het verminderen van stress en angst, twee belangrijke factoren die slaapproblemen kunnen veroorzaken, helpt yoga mensen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Bovendien kan het regelmatig beoefenen van yoga bijdragen aan een meer consistente slaapcyclus, wat resulteert in een verfrissender en herstellender slaap.

12. Yoga kan je zelfbeeld verbeteren

Het beoefenen van yoga bevordert zelfacceptatie en het in contact komen met het eigen lichaam. Deze positieve verbinding kan leiden tot een beter zelfbeeld en een grotere tevredenheid met het lichaam. Door middel van mindfulness en het cultiveren van zelfliefde in de yoga-oefeningen, kunnen mensen meer zelfvertrouwen ontwikkelen en een gezonder lichaamsbeeld koesteren.

13. Yoga kan je botgezondheid verbeteren

Yoga omvat houdingen zoals gewichtdragende poses, die de botten stimuleren en de botdichtheid kunnen vergroten, vooral bij regelmatige beoefening. Deze toename in botdichtheid kan helpen bij het behoud van sterke en gezonde botten, waardoor het risico op botgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose wordt verminderd.

14. Yoga bevordert een betere houding en lichaamsbewustzijn

Door yoga te beoefenen, vergroot je je lichaamsbewustzijn en leer je je houding te verbeteren, zelfs in een omgeving waarin veel zitten gebruikelijk is. Dit bewustzijn kan helpen om rug- en nekklachten te verminderen en bevordert een gezondere lichaamshouding in het dagelijks leven.

15. Yoga kan de hersenfunctie verbeteren

Verschillende onderzoeken wijzen op de gunstige invloed van yoga op de hersenfunctie. Het regelmatig beoefenen van yoga kan bijdragen aan verbeterde concentratie, geheugen en mentale helderheid, waardoor het een waardevolle aanvulling is op een gezonde levensstijl.

16. Yoga kan helpen bij een burn-out

Recent onderzoek wijst uit dat yoga-gebaseerde meditatie bijzonder effectief kan zijn bij het verminderen van de gevolgen van burn-out. Deze meditatiepraktijk helpt mensen om meer bewust te worden van hun interne signalen en beter te luisteren naar de behoeften van hun lichaam, wat cruciaal is voor het omgaan met de stress en uitputting die vaak gepaard gaan met burn-out. Dit maakt yoga een waardevolle tool voor diegenen die streven naar een gezondere en evenwichtigere levensstijl.

>>> Ontdek ook de verrassende voordelen van Yoga Nidra.

Over de makers van de cursus: Melanie en Rolf

Maak kennis met de makers en visionairs achter deze cursus: Melanie en Rolf van Baalen. Dit dynamische duo is niet alleen ervaren yoga-docent (E-RYT®500, YACEP®, Hatha Vinyasa Yoga), maar Rolf is ook een Level II Wim Hof Methode (Iceman) instructeur, wat aantoont dat ze de kracht van koud douchen omarmen. Rolf zal de voordelen van koud douchen zeker beamen!

Deze gepassioneerde partners, zowel in het leven als in zaken, leiden gezamenlijk Happy with Yoga. Met jarenlange yoga- en meditatie-ervaring laten ze hun expertise zien, zelfs in de meest uitdagende houdingen die ze demonstreren op hun beeldmateriaal. Melanie brengt levendigheid en enthousiasme, terwijl Rolf een kalme en serieuze benadering heeft.

rolf en mel van happy with yoga op elkaar

Als voormalig assistent-accountant heb ik een grondige KvK-check uitgevoerd en ontdekt dat Happy with Yoga een V.O.F. is, opgericht door Melanie (geboren op 23-01-1989) en Rolf (geboren op 11-12-1987). Geen complexe bedrijfsstructuren hier – eerlijke ondernemers met bijna 5 jaar ervaring en een fysiek kantoor op Lange Haven 20 in Schiedam. Het lijkt erop dat ze bijna mijn buren zijn, dus als ik ze tegenkom, zal ik zeker om een handtekening vragen! 😉

Waar bestaat de cursus uit?

Yoga Stap voor Stap is een online cursus voor beginners, waar Melanie en Rolf je met hun betrokkenheid stap voor stap begeleiden. De lessen zijn opgenomen en kunnen op jouw eigen geschikte moment worden bekeken. De cursus is opgebouwd uit diverse onderdelen, die ik hieronder nader zal toelichten. Kortom, deze cursus legt een solide fundament voor beginnende yogabeoefenaars.

Introductie

De cursus Yoga Stap voor Stap begint met een introductievideo van Melanie en Rolf. Hun betrokkenheid geeft je het gevoel alsof ze je persoonlijk begeleiden. Het enthousiasme spat van het scherm! Het is opmerkelijk dat Rolf iets langer is dan Melanie; voor een evenwichtiger beeld had Melanie wellicht op een krukje kunnen staan. Maar dat zijn kleine details waar weinig op aan te merken valt. 😉

videostill yoga stap voor stap introductie video

Yoga hulpmiddelen

Vervolgens wordt de nadruk gelegd op het belang van hoogwaardige yogahulpmiddelen. In samenwerking met een webwinkel bieden ze voordelige beginnerspakketten aan. Een kleine kanttekening is dat bij mijn aankoop veel pakketten niet op voorraad waren, wat mijn keuze voor de kleur beperkte. Maar dat was geen groot probleem.

Ik heb gekozen voor het luxe beginnerspakket, inclusief een yogamat, meditatiekussen, yogablok, oogkussen en tas in de kleur groen. Verder zijn aanbevolen hulpmiddelen een kleed voor savasana (de ontspanningsoefening na de les) en een handdoekje of badlaken om je hoofd te ondersteunen tijdens savasana. Persoonlijk gebruik ik een extra badhanddoek op de mat voor meer grip tijdens de oefeningen, om eventueel wegglijden te voorkomen.

yoga stap voor stap hulpmiddelen die je kunt gebruiken

Het verschil tussen een yogamat en een reguliere fitnessmat is de antislipstructuur van de yogamat. Het meditatiekussen en oogkussen zijn optioneel; je kunt in plaats daarvan op het yogablok zitten met een kleedje eroverheen voor extra comfort. Het yogablok is handig voor verschillende yogahoudingen en vormt een essentieel onderdeel van je uitrusting.

9 online Yoga lessen

review yoga stap voor stap lesoverzicht

De cursus bestaat uit in totaal 9 Yogalessen, afwisselend gegeven door Melanie en Rolf. Zoals zichtbaar in de bovenstaande afbeelding, zijn Melanie’s lessen (de oneven lessen) iets langer dan die van Rolf (de even lessen). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Rolf’s gestroomlijnde aanpak, maar beide instructeurs bieden goed gestructureerde lessen met een opbouw waarin je telkens nieuwe aspecten leert. Bovendien worden bepaalde houdingen in meerdere lessen herhaald voor een diepgaand begrip.

Bonus video’s

Er zijn 3 bonus video’s met de volgende onderwerpen:

 1. De Yoga Ademhaling
 2. Tijd & disclipline vinden voor Yoga
 3. Ken je eigen grenzen

Losse series

Vervolgens vind je in het gedeelte losse series 4 video’s van bepaalde Yoga series. In iedere les komen één of meerdere series aan bod. De Yoga series zijn een favoriet onderdeel van mij van de cursus Yoga Stap voor Stap en ik vind het daarom een voordeel dat hier aparte video’s aan zijn gewijd.

Vraag en antwoord sessies

Een video waarin veel gestelde vragen van cursisten worden beantwoord. Wellicht wordt dit onderdeel in de toekomst verder uitgebreid. Nu is er 1 sessie te bekijken.

E-book met de belangrijkste Yoga houdingen

De cursus wordt compleet gemaakt met een 56 pagina’s tellend E-book dat de 25 essentiële Yoga houdingen gedetailleerd uitlegt en illustreert met foto’s. Dit E-book biedt tevens aanvullende achtergrondinformatie over de houdingen.

Voor- en nadelen van Yoga Stap voor Stap

 • De Yoga docenten Melanie en Rolf leggen de houdingen goed uit en benadrukken waar je op moet letten om blessures te voorkomen.

 • Volg de cursus op je eigen tempo, je kunt er zo lang of kort over doen als je zelf wilt.

 • Is er iets niet duidelijk of heb je vragen? De professionele en ervaren docenten zijn heel bereidwillig je te helpen.

 • Er is een uitgebreide community van Yogi’s (Yoga beoefenaars), zowel in het leden gedeelte van de cursus als een besloten Facebook community.

 • De opbouw en afwisseling van de lessen ervaar ik als erg prettig.

 • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

 • Iedere les wordt afgesloten met een meditatie oefening.

 • Van de Yoga series zijn aparte bonus video’s gemaakt.

 • De belangrijkste Yoga houdingen worden in een E-book uitgebreid beschreven.

 • Melanie is wat langzamer in de oefeningen voordoen dan Rolf. Melanie geeft 5 lessen en Rolf geeft 4 lessen. Ik had het daarom liever andersom gezien.

 • Yoga attributen worden aanbevolen, maar ten tijde van de aanschaf was het aanbod van pakketten zeer beperkt.

 • Er zou wat mij betreft een extra video gemaakt mogen worden over de comfortabele zithouding om deze wat uitgebreider uit te leggen. Dit omdat de comfortabele zithouding in het begin voor mij allesbehalve comfortabel aanvoelde.

Wat vinden anderen?

Een handige manier om inzicht te krijgen in wat anderen van de cursus vinden, is door naar de cijfers te kijken.

Op YouTube heeft Happy with Yoga maar liefst 26,9K abonnees, op Instagram tellen ze 23,5K volgers en op Facebook hebben ze 22.576 volgers. Dit geeft aan dat Happy with Yoga als bedrijf aanzienlijke online aanwezigheid heeft.

Op de verkooppagina van Yoga Stap voor Stap vind je lovende reacties van tevreden cursisten. Op Facebook zijn ze beoordeeld door 10 mensen, wat aangeeft dat dit social media platform niet schroomt om kritisch te zijn. Opvallend genoeg hebben ze uit 10 beoordelingen een indrukwekkende gemiddelde score van 5 sterren!

Daarnaast heb ik gekeken naar de Google-recensies, waar ze een gemiddelde score van 4,8 behalen. Dit bevestigt de kwaliteit van hun onderneming.

Wat zijn de kosten voor de cursus?

Laten we eens kijken naar de kosten, wat natuurlijk belangrijk is. Voor deze cursus is er een eenmalige investering van € 57. Met deze investering krijg je levenslange toegang tot het cursusmateriaal en leer je de essentiële yoga-houdingen, waardoor je een sterke basis kunt opbouwen als yogi. De video’s bieden meer dan 9 uur aan yogalessen. Als je dit vergelijkt met de kosten van een fysieke yoga-cursus, die vaak rond de € 40 per maand bedragen, is de online cursus verhoudingsgewijs veel voordeliger.

Bovendien biedt de cursus naast de 9 online lessen talloze extra bonusvideo’s en een 56 pagina’s tellend e-book, dat je gratis krijgt. Naar mijn mening biedt deze cursus een hoge kwaliteit tegen een zeer redelijke prijs.

30 dagen niet goed, geld terug garantie


Natuurlijk kan het gebeuren dat je niet tevreden bent met je aankoop en dat de cursus niet bij je past. Gelukkig heeft Happy with Yoga een speciale garantie: 30 dagen niet tevreden, geld terug. Het enige wat je hoeft te doen, is een e-mail sturen naar Happy with Yoga, en je krijgt dezelfde dag nog een volledige terugbetaling! Hiermee loop je absoluut geen enkel risico.

Mijn ervaring en eind beoordeling – Yoga Stap voor Stap Review

Na het ontwikkelen van een enthousiaste yogapraktijk, begin ik mijn dag nu 1 of 2 keer per week met deze verfrissende routine, dankzij Yoga Stap voor Stap. Om dit te bereiken, paste ik mijn ochtendritueel aan door vroeger op te staan. En zoals het gezegde luidt, oefening baart kunst. Na verloop van tijd merkte ik aanzienlijke verbeteringen in mijn flexibiliteit en begonnen eens ongemakkelijke houdingen steeds natuurlijker aan te voelen.

Hoewel ik enige bekendheid had met yoga, had ik helaas geen positieve ervaringen, zoals je kunt lezen in mijn artikel over ‘Afvallen met Yoga.’ Ik kon me eigenlijk weinig herinneren van de yogahoudingen, behalve savasana. En het is grappig, want juist bij die pose had ik altijd de neiging om in slaap te vallen…

Met Yoga Stap voor Stap hebben Melanie en Rolf me stap voor stap door de basis van yoga voor beginners geleid. Ze leggen de houdingen duidelijk uit en demonstreren ze rustig en nauwkeurig, zodat je moeiteloos kunt volgen. Hun overvloed aan ervaring is overduidelijk merkbaar. Bovendien benadrukken ze steeds waar je op moet letten om blessures te voorkomen.

De cursusomgeving is aantrekkelijk vormgegeven, en de video’s bieden uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Ben jij ook enthousiast over geworden over yoga na het lezen van deze Yoga Stap voor Stap review? Deel je ervaringen met ons! Laat een reactie achter onderaan dit bericht.

yoga stap voor stap en de yoga houding tadasana
Yoga Stap voor Stap
Yoga Stap voor Stap

Beoordeling door Chantal Duyvesteijn,

01 dec 2020
5

Happy with Yoga’s ‘Yoga Stap voor Stap’ is dé perfecte introductie tot yoga voor beginners. Melanie en Rolf, de gepassioneerde makers van deze cursus, hebben een schat aan kennis en ervaring gebundeld in dit uitgebreide programma. Voor slechts €57 krijg je toegang tot een schat aan waardevol cursusmateriaal. Mijn conclusie: deze cursus is een absolute aanrader voor wie veel waarde wil halen uit zijn investering!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *