Afvallen met Yoga, hoe werkt dit precies?

En andere voordelen van Yoga

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
afvallen met yoga linksboven

In dit artikel lees je hoe je kunt afvallen met Yoga. Eerst neem ik je mee terug naar mijn eigen eerste ervaring met Yoga, een fysieke cursus Yoga zo’n 10 jaar geleden. Samen met mijn schoonzus gingen we wekelijks naar een oud zaaltje met een wollige Yoga lerares.

Aan het eind gingen we lekker op een matje liggen om te ontspannen en visualiseerden we dat we door een bos liepen met het geluid van knisperende blaadjes op de achtergrond. Geen playlist via Spotify, maar op de ouderwetse manier met zo’n rond schijfje.

Veel kreeg ik nooit mee van die laatste 10 minuten, want ik belandde ergens anders… In dromenland welteverstaan. Dit bleek alleen niet de bedoeling. Mijn Yoga lerares leek boos op mij, ik had het helemaal verkeerd begrepen. Je begrijpt dat de Yoga lerares en ik geen klik hadden.

Lange tijd heb ik niets meer met Yoga gedaan. Ik vond het maar een beetje suf en zweverig, voor mij werkte het gewoon niet. Mijn eerste ervaring met Yoga werkte natuurlijk niet mee. Lange tijd heb ik zo gedacht, tot ik eindelijk door de bomen het bos weer begon te zien. Het moment dat ik besloot om weer met Yoga te beginnen.

Wat is Yoga?

Wat is Yoga eigenlijk? Letterlijk betekent Yoga ‘eenheid’. Je denkt misschien dat yoga rek- en strekoefeningen zijn. Eigenlijk beoefen je Yoga als voorbereiding op meditatie. Yoga en meditatie zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Door het beoefenen van Yoga word je leniger en sterker. Het heeft een positieve invloed op je spieren. Je spieren worden als het ware opgerekt en worden elastischer. Regelmatig stretchen zorgt ervoor dat er nieuwe stamcellen worden aangemaakt, wat de spieropbouw bevordert. Langere spieren zorgen ervoor dat je er slanker en eleganter uitziet! Een indirecte manier om te afvallen met Yoga dus. 😉

Door het verhogen van je flexibiliteit (door middel van stretchen), verhoog je de mobiliteit van je spieren. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in het weefsel, wat gunstig is bij het verbranden van calorieën. Het draagt ook bij aan het verminderen en voorkomen van blessures.

Vele topsporters hebben dit inmiddels ook ontdekt. Zo had Yvonne Nauta (langebaanschaatser) enorm veel baat bij het beoefenen van Yoga en kon Stefan Groothuis door middel van Yoga beter zijn grenzen stellen tijdens zijn topsportcarrière.

Een ander zeer belangrijk onderdeel van Yoga is het werken met mentale processen, het werken aan je geest. Yoga zorgt ervoor dat je lichaam en geest in balans komen. Dit doe je door middel van meditatie. Iedere Yogales wordt normaliter afgesloten met een meditatie.

afvallen met yoga en mediteren

Met mediteren vergroot je je bewustzijn en leer je in het moment van nu aanwezig te zijn. Je leeft nu, niet morgen, niet gisteren, maar nu. Tijdens meditatie zie je gedachten komen en gaan. Dit is heel normaal. Gedachten kunnen emoties met zich meebrengen. Met Yoga leer je de gedachten los te laten, want je hebt bepaalde gedachten, maar je bent ze niet.

Omdat je leert te kijken naar de reacties van je ‘mind’ word mentaal veel krachtiger! Je wordt je emoties de baas en kunt ze beheersen. Je wordt er niet meer door beïnvloed. Emoties die er nu voor zorgen dat je ongezonde keuzes maakt, kun je leren loslaten. Zeg het emotie eten dus maar vaarwel!

Afvallen met Yoga

Wanneer je meer dan 10 kilo te zwaar bent, wijst dit vaak op een onbalans tussen lichaam en geest. Een lichaam uit balans kenmerkt zich naast lichamelijke klachten ook door een ongezonde levensstijl. Je niet kunnen beheersen met eten en toegeven aan vreetbuien.

Wanneer je uit balans bent, kost het heel veel moeite om een nieuw patroon aan te leren. Er hoeft maar iets te gebeuren en je vervalt weer in je oude patroon. Wil je blijvend je centimeters kwijtraken, zul je heel veel baat hebben bij het in balans brengen van lichaam en geest. De beginselen voor het aanpassen van je voedingspatroon zijn eenvoudig en direct toe te passen.

Om jou op weg te helpen met het aanpassen van je voedingspatroon heb ik een gratis E-book geschreven. Hierin deel ik 85 tips met je waarmee je op een eenvoudige en succesvolle manier verantwoord kunt afvallen en op gewicht kunt blijven. Wil je meer achtergrond informatie, dan zijn er talloze artikelen op deze website te vinden, zoals: afvallen zonder dieet, wat is gezonde voeding en wat is bewerkt voedsel.

Hoe krijg je lichaam en geest nu in balans? Dat krijg je door je bewustzijn te vergroten door middel van Yoga en meditatie. Dat zorgt ervoor dat je je hoofd tot rust kunt brengen. Tijdens Yoga ben je namelijk puur en alleen bezig met de verschillende Yoga houdingen en hoe je de houdingen met elkaar kunt verbinden. Iedere Yoga houding voer je uit alsof het de eerste keer is dat je de houding uitvoert, met volle aandacht.

Dit zorgt ervoor dat je gedachten niet meer te pas en te onpas door je hoofd gaan. Op den duur kun je je beter concentreren en ben je je vreetbuien de baas. Zodat je op de lange termijn nog steeds een gezond gewicht hebt.

Daarnaast helpt Yoga je te ontspannen en vermindert het stress. Stress kan leiden tot vreetbuien. Ontspanning heb je nodig, voel je hier niet schuldig over. Wanneer je de dag met een aantal Yoga oefeningen begint, begin je de dag fit, energiek, ontspannen en vrolijk. Uiteraard kun je Yoga ook uitstekend gebruiken als afsluiting van de dag.

Het is aan jou of je kies voor een lichte, gemiddelde of zware Yoga les of cursus. Hoe zwaarder de les, hoe meer calorieën je kunt verbranden en hoe sneller je daarmee zal kunnen afvallen met Yoga!

De Yoga-ademhaling

Ademhaling is een zeer belangrijk onderdeel van Yoga. In het sanskriet (oude heilige taal met zijn oorsprong in India) wordt ademhaling pranayama genoemd, controle over de levenskracht. Prana betekent (vitale) levensenergie.

De huidige 24-uurs maatschappij waarin we leven is zeer stressvol. We worden continu geprikkeld, de verwachtingen zijn hooggespannen en we hebben het altijd maar druk, druk, druk.

Hierdoor zijn we feitelijk in een constante staat van stress en hebben we een hoge en korte ademhaling. Veel chronische klachten ontstaan vanuit stress. Denk aan je moe en futloos voelen en hoofdpijn, nekpijn of rugpijn ervaren. Ons lichaam verkeert dan in het sympatische stelsel, de modus om te vluchten en vechten. Te lang in deze modus blijven kan leiden tot burn-out klachten.

Wanneer je ontspannen bent, door bewust te ademen, verkeert je lichaam in het parasympatische stelsel. De rust en verteer modus. Deze modus heb je nodig in je slaap, zodat je lichaam zichzelf kan herstellen. Maar ook overdag heb je deze modus nodig. Wanneer je bewuster gaat ademen, zal je leven positief veranderen en zullen chronische klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

afvallen met yoga: de zeer krachtige houding tadasana waarbij je al je spieren aanspant en je zelfs kunt gaan zweten

Andere voordelen van Yoga naast afvallen met Yoga

  • Een eleganter en slanker uitziend postuur krijgen, door het stretchen van je spieren.

  • Bewustwording van je lichaam.

  • Bewustwording van je gedachten.

  • Je leert wat goede houdingen zijn voor je lichaam.

  • Een verbeterde lichaamshouding draagt bij aan het verminderen van pijnklachten zoals: hoofdpijn, nekpijn en rugpijn.

  • Bewustwording van je ademhaling.

  • Bij een bewuste ademhaling is je lichaam ontspannen.

  • Een ontspannen lichaam zorgt ervoor dat je makkelijker kunt inslapen en in één keer kunt doorslapen zonder wakker te worden.

  • Energie krijgen waardoor je je nooit meer moe en futloos voelt.

  • Je emoties en daarmee de vreetbuien de baas blijven.

Ben je benieuwd waar Yoga nog meer allemaal goed voor is? Lees dan dit artikel. Probeer Yoga een maand uit en betaal slechts € 12,50 voor 1 maand. Je kunt het abonnement eenvoudig wijzigen of opzeggen.

Maandelijks abonnement

€ 12,50 per maand

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Kwartaal abonnement

€ 35 per kwartaal

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Jaar abonnement

€ 120 per jaar

Meer info

Onbeperkt Yoga beoefenen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt.

Krijg toegang tot 65 losse lessen en 15 cursussen (bestaande uit meerdere lessen).

Voor beginnende Yogi’s zijn er lichte lessen en ervaren Yogi’s gemiddelde en zware lessen.

Je kunt op ieder moment opzeggen of je abonnement wijzigen.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *