Vitamine D supplement: is dit aan te raden?

En waar kun je een vitamine D tekort aan herkennen?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
vitamine D supplement linksboven

Een Vitamine D supplement, is dit aan te raden? Eerst vertel ik je meer over wat vitamine D precies is. Het staat ook wel bekend als de zonnevitamine. Je huid blootstellen aan de zon zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D.

Op zonnige dagen van mei tot en met september is je handen en gezicht voor 15 minuten blootstellen aan de zon voldoende om je lichaam zelf vitamine D aan te laten maken. In de wintermaanden hebben we aanzienlijk minder zonuren op een dag.

Waar het in de zomer 16 uur licht en 8 uur donker is, is het in de winter andersom en is het maar 8 uur per dag licht. Deze dagen zijn daarnaast ook aanzienlijk minder licht, vanwege de stand van de zon.

Er zijn 2 soorten vitamine D: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Zonlicht zorgt bijvoorbeeld voor de omzetting in vitamine D3. Vitamine D3 is in vergelijking met vitamine D2 300% meer actief. De meeste voeding bevat van nature aanwezige vitamine D2.

Vitamine D3 wordt ten onrechte een vitamine genoemd. Het is eigenlijk een hormoon, omdat het communiceert met je genen. Vitamine D3 activeert de functie van meer dan 1000 genen in ons lichaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is voor kinderen, volwassen vrouwen en mannen 10 mcg per dag.

Laat je altijd adviseren door een professional wanneer je vitamine D wilt gaan slikken! Wanneer je andere supplementen slikt, kan hier ook vitamine D in zitten. Het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D kan schade veroorzaken aan hart, nieren en bloedvaten.

Wat doet vitamine D precies?

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor in de botten wordt opgenomen. Bij voldoende calcium en fosfor in de botten heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking (osteoporose).

Vitamine D ondersteunt een goede werking van het immuunsysteem. Er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen of vitamine D het risico kan verkleinen op infecties zoals een verkoudheid. Er zijn signalen dat vitamine D een gunstige invloed heeft op COVID-19, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. De praktijk wijst echter wel uit dat vitamine D de weerstand verhoogt.

Vitamine D zorgt naast sterke botten ook voor sterke tanden. Daarnaast is het van belang voor een goede functie van de spieren.

vitamine D supplement zorgt voor een goede functie van de spieren

Vitamine D zorgt voor verder de groei van huidcellen en werkt daardoor ondersteunend bij huidaandoeningen.

Hoe herken je een vitamine D tekort?

Een tekort aan vitamine D kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Zwakke botten en daardoor een grotere kans op botbreuken;
  • Vermoeidheid;
  • Zwakke spieren hebben, spierkrampen;
  • Je neerslachtig voelen;
  • Nerveusiteit;
  • Een verstoord slaap- en waakritme hebben.

Risico’s van een vitamine D tekort op lange termijn

Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D op de lange termijn het risico verhoogt op het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, chronische vermoeidheid en schildklierproblemen.

Welke voeding bevat vitamine D?

Vitamine D3 is aanwezig in vette vis, melk, boter, kaas, eieren, kalfs- en runderlever en margarine. In eetbare planten (zoals de brandnetel) vind je Vitamine D2 evenals in zwam en gist.

De essentiële combinatie van vitamine D3, vitamine K2 en magnesium

Zoals eerder beschreven, heeft je lichaam vitamine D3 nodig om calcium op te nemen in het bloed en onze cellen. Vitamine D3 is hier niet alleen verantwoordelijk voor, ook vitamine K2 en magnesium zorgen hiervoor. De combinatie van deze 3 voedingsstoffen is essentieel. Al krijg je onvoldoende van 1 van deze voedingsstoffen binnen, zal er niet of nauwelijks calcium in het lichaam worden opgenomen.

vitamine D supplement altijd in combinatie slikken met magnesium en vitamine K2 voor optimale inname van calcium
Figuur 1: De vitamine driehoek om de opname van calcium te illustreren

Daarnaast heeft de driehoek een wisselwerking. Zonder magnesium worden de voordelen van vitamine D3 niet volledig benut en heeft het nauwelijks tot geen effect. Vitamine D3 helpt om het calcium in je bloed op te nemen. Vervolgens zorgt Vitamine K2 ervoor dat het op de juiste plaatsen in je lichaam terecht komt.

In dit artikel kun je meer lezen over belangrijke voedingssupplementen zoals vitamine D.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Hoeveel heb je nodig van een vitamine D supplement? Zoals eerder genoemd is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 10 mcg per dag. Zelf slik ik op aanraden van een specialist het Vitakruid vitamine supplement Vitamine D3 & K2. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 druppels per dag. Omdat ik daarnaast andere supplementen slik, neem ik hier 1 druppel van per dag.

1 druppel vitamine D3 & K2 per dag van VitaKruid

Combineer het slikken van Vitamine D3 en K2 altijd met het slikken van magnesium!

Human Essentials

Zelf gebruik ik de Human Essentials van Bindle. De missie en visie van Bindle spreken mij erg aan. Bindle is de enige aanbieder die de hoogste kwaliteit supplementen kan bieden. Daarnaast bieden zij een combinatie pakket aan voor 3 maanden met een essentiële combinatie van voedingsstoffen voor slechts 50 euro per maand.

Het pakket bevat multivitamine, omega 3 algenolie en magnesium. Het pakket is volledig op elkaar afgestemd, werkt met elkaar samen en versterkt elkaar. Samen werken ze voor een goede hartfunctie, hersenfunctie, meer energie, spieren en tegen stress.

De multivitamine en magnesium bevatten beide vitamine D3 die zorgen voor een optimale opname van calcium. Een apart vitamine D supplement is daardoor niet noodzakelijk, tenzij je dit wordt geadviseerd door een professional.

Supplementen van Bindle met koop je hier met KORTING!

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *