10 kilo afvallen, ontdek hoe je dat succesvol doet!

Zorg voor een lichaam in balans door gezonde voeding

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
10 kilo afvallen terug naar de prehistorie om de principes te begrijpen zie op de foto Chantal als holbewoner

Om het principe te begrijpen waarmee je succesvol 10 kilo kunt afvallen, is het belangrijk om terug te gaan in de tijd. Zodat je je bewust wordt van gezonde voeding en wat dit met ons lichaam doet. We gaan hiervoor terug naar de prehistorie, waar de holbewoners aten wat er in de natuur voorhanden was.

Zij aten wat zij konden vinden in de natuur, seizoensgebonden en afhankelijk van hoeveel regen er was gevallen. Het eten was biologisch, er kwamen immers geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen aan te pas. Ons lichaam is genetisch nog zo afgesteld dat dit het beste bij onze genen past.

Wist je dat onze genen de afgelopen 10.000 jaar niet zijn gewijzigd, niet eens 0,0000001%? Hoe de mensen nu leven en wat ze eten in vergelijking met 10.000 jaar geleden is daarentegen volkomen anders. Met de opkomst van de voedselindustrie zijn we steeds meer bewerkt voedsel gaan eten, iets wat door ons lichaam simpelweg niet herkend wordt.

De holbewoner versus de moderne mens

De holbewoner moest op zoek naar voedsel en jagen op prooien. Beweging was van essentieel belang om te kunnen overleven. De holbewoner ging jagen wanneer hij honger had en hij dronk als hij dorst had totdat hij genoeg had. De holbewoner was de hele dag in beweging. Hij ging hoogstwaarschijnlijk niet jagen met een volle maag, want dat was niet nodig.

De holbewoner at niet zoals de moderne mens een ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner en nog een tussendoortje. De holbewoner had geen flesje water bij zich om heel de dag een slokje water te kunnen drinken. Hij had geen stappenteller nodig om in beweging te komen. De holbewoner was dagelijks bezig met overleven.

In expeditie Robinson zien we ‘moderne holbewoners’. Zij eten 3 keer per dag een maaltijd, ontbijt, lunch en diner en gaan op expeditie voor het zoeken van voedsel. Zij eten wat er in de natuur te vinden is. Soms slaan zij een maaltijd over, als er niet genoeg eten is. De expeditieleden komen kilo’s lichter terug van hun avontuur en hebben een herinnering voor het leven!

Het lichaam van de holbewoner heeft zich volledig aangepast aan de omstandigheden waarin hij leefde. In tijden van schaarste at hij extra veel, zodat hij een voorraadje had en een periode waarin minder voedsel beschikbaar was, kon overleven. Hij at tijdens een maaltijd alles tegelijk, zoals eetbare planten, vlees, bessen en dergelijke.

De laatste 50 jaar zijn onze leefomstandigheden zo enorm veranderd wat haaks staat op de prehistorie. Voorbeelden hiervan zijn:

 • veel minder fysieke arbeid door automatisering
 • veel mensen hebben een zittend beroep
 • een 24-uurs maatschappij
 • veel betere hygiëne
 • centrale verwarming in huizen
 • voedsel in overvloed
 • het aanbod van bewerkt voedsel

Onze menselijke genen passen zich niet zo snel aan als dat de leefomstandigheden de afgelopen jaren zijn veranderd. Dit kan wel een miljoen jaar duren! Het bewerkte voedsel wordt door ons lichaam niet herkend. Hierdoor raakt ons lichaam uit balans.

Een lichaam wat uit balans is, kun je onder andere herkennen aan de volgende symptomen:

 • Last hebben van huidproblemen zoals eczeem;
 • Haaruitval, roos of een gevoelige hoofdhuid;
 • Hoofdpijn, nekpijn, spierpijn of gewrichtspijnen ervaren;
 • Geen regelmatige stoelgang hebben, opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn;
 • Een after lunchdip ervaren (trek hebben in zoetigheid);
 • Bloedend tandvlees, veel gaatjes in het gebit hebben;
 • Vermoeidheid ervaren en niet uitgerust wakker worden;
 • Stijfheid ervaren na lang gezeten te hebben;
 • Koude handen en voeten.

Luister naar je lichaam! Als je last hebt van een van bovenstaande symptomen, vertelt je lichaam dat er iets aan de hand is! Beschouw deze klachten niet als ongemakken die bij je leven horen.

Waarom je trek hebt in suikers en geen zin hebt in beweging

Onze genen zijn zo ontwikkeld, dat we in de huidige moderne tijden reageren op basis van de overlevingsstrategie van de holbewoner. Je hersenen spelen hierbij een hele belangrijke rol.

De hersenen gebruiken hoofdzakelijk glucose als brandstof. De 24-uurs maatschappij is erg stressvol, we krijgen continue prikkels. Hierdoor hebben onze hersenen meer brandstof (glucose) nodig. Je hersenen geven als het ware een seintje op zoek te gaan naar suikerrijk voedsel!

Daarnaast beschermen onze hersenen zichzelf door beweging te ontmoedigen. Als de spieren namelijk veel glucose gebruiken, blijft er voor de hersenen te weinig brandstof over om te kunnen overleven!

Als je kampt met (flink) overgewicht, zorgt je vetvoorraad voor een weerstand om te bewegen. Laat jezelf hierdoor niet ontmoedigen! Het is geen kwestie dat je te lui bent om te sporten of het niet kunt volhouden. Het is de manier waarop je lichaam de brandstoffen verdeeld!

Hoe kun je dan succesvol 10 kilo afvallen?

Je kunt dit bereiken door terug te gaan naar de basis van hoe wij leefden in de prehistorie. Maaltijdfrequentie is hierbij een zeer belangrijke factor. Het is niet nodig om de hele dag door te eten, dit deed de holbewoner ook niet. Het is voldoende om 3 maaltijden per dag te eten: ontbijt, lunch en diner.

Beperk ook je drinkmomenten per dag en drink bij voorkeur tijdens of rondom de maaltijd. Drink uiteraard wel voldoende water. Je berekent de hoeveel water die je nodig hebt door: (lichaamsgewicht x 3) / 100 = benodigd aantal liter water per dag. Bij een gewicht van 80 kilo: (80 x 3) / 100 = 2,4 liter water.

Eet zo vers mogelijke voeding, het liefst biologisch. Kies geen bewerkt voedsel. Kies voor groente, fruit, noten, zaden en pitten, onbewerkt vlees en (wilde) vis. In mijn artikel ‘Wat is gezonde voeding?’ kun je meer lezen over wat gezonde voeding precies is.

In het artikel ‘Is vasten gezond’ leg ik verder uit hoe het beperken van je maaltijdfrequentie je enorm kan helpen bij het afvallen.

Eerst bewegen en daarna pas eten!

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus door nuchter te bewegen! De meeste resultaten bereik je door namelijk op een nuchtere maag te gaan bewegen. Het klinkt in eerste instantie belachelijk en onmogelijk. Daarom leg ik je eerst het belang hiervan uit.

Je lichaam staat hoofdzakelijk in de modus van het verbranden van koolhydraten. Uiteindelijk wil je van je overschot aan vet af, je lichaam moet je vetten gaan verbranden. Hiervoor is het noodzakelijk dat je na het diner op de vorige dag niets meer eet en de volgende ochtend op een nuchtere maag gaat sporten. Je activeert als het ware je overlevingsgenen.

De prehistorie wordt nagebootst, wanneer je figuurlijk als holbewoner na het sporten ook daadwerkelijk eten ‘vindt’. Daarom is het belangrijk om na 45-60 minuten na het sporten een goede maaltijd te nuttigen (de lunch).

Een goed tijdstip om te sporten is zo rond 10:00. Je bent dan al zo’n 14 uur nuchter en je lichaam is overgestapt naar vetverbranding, omdat er geen koolhydraten vanuit je voedsel meer beschikbaar zijn. Dit wordt opgeslagen als glycogeen voorraad in de spieren, wat na je diner en tijdens de periode dat je slaapt al verbrand is.

Wil je zelf 10 kilo afvallen? En op gewicht blijven?

Je hebt nu de basis principes gelezen die het mogelijk maken om 10 kilo te kunnen afvallen. Marjolein viel op deze manier wel 12 kilo af binnen een maand! Zelf ben ik binnen 3 maanden met deze principes 9 kilo afgevallen.

Wil je 10 kilo of meer afvallen? En op gewicht blijven? Download dan mijn gratis E-book met 85 super waardevolle tips om snel af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven!

Ontvang Het Gratis E-Book

85 Tips Om Af Te Vallen Zonder Dieet & Op Gewicht Te Blijven

Marketing door
Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *