Kun je afvallen door vasten?

En hoe gezond is het om te vasten?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
afvallen door vasten linksboven

Er zijn vele verschillende manieren van vasten, die in dit artikel niet allemaal zullen worden beschreven. We richten ons op een specifieke manier van vasten en beantwoorden de vraag of je hiermee kunt afvallen en of het gezond is.

De methode die door vele professionals wordt gebruikt, is het op regelmatige basis overslaan van je ontbijt, ofwel het 16:8 principe (16 uur vasten en in een periode van 8 uur eten). De historie en daarmee de achterliggende gedachte van dit principe komt letterlijk uit de prehistorie.

Net als in het artikel over hoe je snel kunt afvallen, gaan we terug naar hoe de holbewoners leefden. De holbewoner had geen goed gevulde koelkast of voorraadkast tot zijn beschikking. Wanneer hij honger had, was het hoog tijd om naar voedsel op zoek te gaan.

Soms kwam de holbewoner met veel voedsel terug, soms met weinig. Dit was afhankelijk van de seizoenen en hoeveel regen er was gevallen. Wanneer de holbewoner meer voedsel kon vinden, at hij dus ook meer.

Dit heeft gezorgd voor zogenoemde ‘spaargenen’ in het menselijk lichaam. Deze genen zorgen voor het aanleggen van een vetvoorraadje, die hard nodig was in de tijden dat er weinig voedsel te vinden was.

Het menselijk lichaam beschikt nog steeds over deze zogenoemde spaargenen. Het verschil met de tijden waarin we nu leven in vergelijking met de prehistorie is dat er nu altijd een overvloed aan voedsel aanwezig is.

Met vasten boots je de prehistorische omstandigheden na waarin er weinig voedsel beschikbaar is, waardoor je de flexibiliteit van je metabolisme herstelt en daarmee ook je stofwisseling verbetert.

Voeding en de invloed op ons immuunsysteem

Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van ons lichaam en heeft als rol om giftige stoffen buiten ons lichaam te houden. Het werkt als een soort filter. Alles wat je eet en alles wat je via de lucht inademt, wordt uiteindelijk door ons immuunsysteem gefilterd.

Nadat je hebt gegeten, komt dit in ons maag-darmkanaal terecht. Achter de darmwand bevindt zich grotendeels ons immuunsysteem. Omdat het immuunsysteem dus voor een groot deel in de darmen ligt, is de werking dus heel erg afhankelijk van voeding.

De darmwand bestaat uit slechts 1 laagje cellen die aan elkaar gehouden worden door middel van een soort bandjes (zonula occludens). Zie de afbeelding hieronder voor een zeer schematische weergave van de darmbuis, waarbij de groene pijl staat voor voeding die door de darmbuis heen komt.

schematische weergave van de darmwand

Wat doen stress, slechte slaap, een teveel aan koolhydraten en te weinig beweging met de darmwand? Deze factoren zorgen ervoor dat de bandjes knappen. Hierdoor krijg je openingen in de darmwand en wordt het voor giftige stoffen veel makkelijker om naar binnen te komen. Zie de afbeelding hieronder.

schematische weergave van de darmwand met openingen

Wanneer giftige stoffen het lichaam kunnen binnendringen, is het lichaam inmens veel energie kwijt om zich te weren tegen deze stoffen. Hierdoor kunnen mensen onverklaarbare klachten krijgen, zoals:

  • Het aankomen van gewicht;
  • Veel blessures hebben;
  • Niet vitaal voelen;
  • Oor-, oog- en neusontstekingen;
  • Eczeem (huidproblemen);
  • Geen energie hebben;
  • Prikkelbaar darmsyndroom.

Hoe kunnen dit soort klachten verholpen worden?

Iedereen heeft na het eten een beetje ontsteking in het maag- darmkanaal. Het duurt 16 uur voordat dit weer weg is. Als je 5-7 maaltijden per dag nuttigt, heb je ook als je slaapt nooit een keer helemaal geen reactie in de darmen. Dit is niet gunstig.

Wanneer je veel maaltijden en tussendoortjes per dag eet, is de primaire bron om te verbranden glucose. Uit de verbranding van een glucose cel haal je 30-38 ATP. Wanneer je ervoor kunt zorgen dat je lichaam overschakelt naar vetverbranding, kun je met dezelfde moeite 100 ATP aanspreken.

Glucose: 30-38 ATP
Vet: 100 ATP = veel efficiënter en je houdt veel meer energie over. Alles over ATP lees je in dit artikel.

Hoe schakelt je lichaam over op vetverbranding

Door de maaltijdfrequentie aan te passen naar maximaal 3 maaltijden per dag, scheelt dit aanzienlijk in de ontstekingsreactie in het maag- darmkanaal. Hierdoor krijgen de darmen vreselijk veel rust.

Belangrijk om mee te beginnen is 4 keer per week overschakelen naar 3 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner (uiterlijk om 18:00). Daarnaast ga je 3 keer per week naar 2 maaltijden per dag: lunch (om 12:00) en diner (om 18:00).

Van cruciaal belang is vervolgens om op minimaal 2 van de 3 dagen waarop je je ontbijt overslaat, in de ochtend te gaan sporten 1 of 2 keer in de week. Wanneer je gaat sporten op een nuchtere maag rond een uur of 10, schakelt je lichaam automatisch over op vetverbranding. Je stimuleert hierdoor je overlevingsgenen.

Naast het beperken van de eetmomenten, is het ook van belang om je drink momenten te beperken. Drink zoveel mogelijk tijdens de maaltijden. Drink alleen water of thee en maximaal 2 of 3 kopjes koffie in de ochtend. Heb je tussendoor dorst, drink dan totdat je verzadigd bent.

Kun je met vasten afvallen?

Met deze methode worden heel veel resultaten geboekt! Je kunt 5 kilo in een maand afvallen, dit is zeker niet ongewoon. Sommigen vallen zelfs in 2 maanden tijd 10 kilo af! Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat dit niet alleen maar vet is, maar voornamelijk vocht.

Is vasten gezond?

De conclusie is: ja, vasten is gezond. Je lichaam gaat beter om met een afwisselende maaltijdfrequentie. Daarnaast geef je je darmen rust met een lagere maaltijdfrequentie, wat je immuunsysteem een boost geeft. Wil je weten of de wetenschap hier hetzelfde over denkt? Lees dan dit artikel: Vasten is gezond! En ontdek de verrassende voordelen van vasten.

Probeer het eens uit voor 3 dagen!

Het is misschien spannend om te starten met vasten. Je vindt het misschien een hele uitdaging. Bedenk goed dat de tijd dat je nuchter moet zijn, grotendeels in de tijd is dat je slaapt. Deze uren heb je dus al gewonnen.

Probeer het eens een paar dagen uit! Als het écht niet gaat, neem dan een stuk fruit en dan kun je door. Al héél veel mensen hebben succes gehad bij deze methode en zijn nog steeds op gewicht. Het is een bewezen methode die voor iedereen werkt.

Belangrijk is wel dat je ten alle tijde geen last mag hebben van duizeligheid op een nuchtere maag. Wanneer dit het geval is, kun je beter een maaltijd nuttigen.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je de juiste voeding kiest. Welke voeding dit is, lees je in het artikel: Wat is gezonde voeding? En tot slot is het van belang dat je eet totdat je vol zit.

Gratis E-book met 85 tips

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over vasten en wil je meer tips ontvangen over snel afvallen zonder dieet en op gewicht blijven? Download dan het gratis E-book met 85 super waardevolle tips! Klik op onderstaande knop om het E-book te downloaden.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *