Afvallen zonder dieet? Volg deze stappen!

Volg deze stappen om eenvoudig, verantwoord en blijvend af te vallen zonder dieet!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Afvallen zonder dieet tips linksboven

Wanneer je overgewicht hebt, ben je bereid te investeren in een goede methode om snel resultaat te behalen. Vol goede moed volg je de adviezen op van de methode! Je valt 5 of misschien wel 10 kilo af. Je bent een paar maanden verder en weer terug bij af. Dit artikel gaat over hoe je kunt afvallen zonder dieet.

De juiste mindset om te starten is er. De juiste mindset om het vol te houden ontbreekt. Jarenlang kampte ik zelf met (flink) overgewicht. Door de jaren heen heb ik verschillende dieetboeken verzameld en uitgeprobeerd. Ik deed mee aan een speciaal 12-weeks programma op het gebied van sport en voeding en viel er inderdaad snel mee af.

De kilo’s kwamen iedere keer weer terug en extra. Weer had ik gefaald. Waarom lukte het mij niet om vol te houden? Waarom zijn sommige mensen slank en hebben andere mensen overgewicht?

Er zijn talloze diëten waarmee je in een korte tijd veel kunt afvallen. Ik ben van mening dat een dieet op de lange termijn niet werkt. Wanneer je snel wilt afvallen, is het belangrijk dat je nieuwe gewoontes aanleert. Wanneer je meer dan 10 kilo te zwaar bent, is snel afvallen een illusie.

Een gewoonte is een manier van handelen die men doorgaans onbewust – dus zonder dit te weten – uitvoert (Wikipedia). Een nieuwe gewoonte kun je blijven volhouden, zonder dat het aanvoelt als een dieet. Op deze manier kun je afvallen zonder dieet.

Ben jij bereid om tijd te investeren in het aanleren van nieuwe gewoontes, om blijvend je overgewicht te verliezen? Lees dan verder.

Bewustwording

Wanneer je wilt afvallen, is het van belang dat je je bewust wordt dat je eetpatroon moet veranderen. Accepteer dat je dit niet van de één op andere dag kunt veranderen.

Waarom val je af van een dieet? Bij een dieet verander je je gewoontes tijdelijk. Je eet bijvoorbeeld tijdelijk geen koolhydraten meer en dan val je af. Je houdt dit een tijdje vol en je valt nog meer af.

Waarom kom je iedere keer weer aan? Omdat je terugvalt op je oude gewoontes. Een dieet is geen ‘gewoonte’. Het voelt niet vertrouwd aan. Na een tijdje stop je met je dieet.

Je eetpatroon moet veranderen. Niet voor even, maar voor altijd. Wanneer je niet bereid bent dit te doen, zul je op de lange termijn nooit afkomen van je overgewicht.

Afvallen zonder dieet is een manier om je eetpatronen te doorbreken en voorgoed te wijzigen. Dit kost tijd.

Wat is gezonde voeding

Als je bereid bent je eetpatroon voorgoed te doorbreken, is het belangrijk om te weten wat gezonde voeding nu eigenlijk is. Vegetarisch, veganistisch, koolhydraatarm, koolhydraatrijk, geen vetten, 6 keer per dag eten, een dag niet eten, de lijst is EINDELOOS. De meningen zijn verdeeld over wat nu precies gezond is. Je wordt door de media overspoeld met informatie en ziet door de bomen het bos niet meer.

Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding. Raadpleeg de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over gezonde voeding.

Het is van belang volgens de schijf van vijf te eten (groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten). Verder kunnen de volgende regels je helpen bij het bepalen van wanneer voeding gezond is.

Voedingsregels

 1. Eet geen bewerkt voedsel.
 2. Eet zo vers mogelijk.
 3. Eet groente.
 4. Eet fruit.
 5. Eet noten, zaden en pitten.
 6. Eet peulvruchten.
 7. Eet onbewerkt vlees.
 8. Eet wilde vis.
 9. Eet biologisch.

Het lichaam herkent bewerkt voedsel niet, daarom kun je beter geen bewerkt voedsel of vlees eten. Vers voedsel is plantaardig en zit vol met vitamines en mineralen. Wilde vis is niet gekweekt en bevat daardoor geen toegevoegde hormonen.

Wil je meer weten over wat gezonde voeding nu precies is? Lees dan het volgende artikel eens rustig door: Wat is gezonde voeding?

Hoe kun je afvallen zonder dieet? Volg deze tips!

Voeding speelt een substantiële rol wanneer je wilt afvallen, dat staat buiten kijf. Wat is dan een goed voedingspatroon om af te vallen? Ik ga hier niet het wiel opnieuw uitvinden, want dat hebben velen voor mij al gedaan.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Hoe kies je de juiste weg? Door een weg te kiezen waarmee je affiniteit hebt. Door een manier te kiezen waarin je gelooft. Door een achterliggend principe van een methode waarmee je je kunt conformeren.

Ik geloof in de evolutietheorie. Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige gezien en heeft een benadering van voeding waarin ik mij heel erg kan vinden. Om te kunnen afvallen zonder dieet, is het van belang dat je de frequentie van je maaltijden gaat aanpassen.

afvallen zonder dieet reikt terug naar de evolutietheorie

In de laatste halve eeuw zijn onze leefomstandigheden desastreus veranderd in vergelijking met al die jaren ervoor. Dit wordt de moderne tijd genoemd, wat een verbetering zou zijn. Het tegendeel blijkt nu echter waar te zijn.

De evolutie kun je niet naar je hand zetten. Kunstmatige voeding wordt door ons lichaam niet herkend. Dit blijkt wel uit het feit dat ons DNA de afgelopen 10.000 jaar niet is gewijzigd. We hebben eten nodig wat bij ons en onze genen past.

We zijn voorgeprogrammeerd om te kunnen overleven. In tijden van schaarste zijn we geprogrammeerd om te pakken wat je pakken kunt. We hebben daarbij een voorkeur voor zoet en vet voedsel. Want zoet en vet zorgen voor vetopslag wat handig is op momenten dat je weer schaarste kunt verwachten. Je legt als het ware een voorraadje aan, wat evolutionair gezien een slimme oplossing is. (bron)

Daar zit nu het probleem. Alles is er in overvloed en dat is juist het tegenovergestelde van schaarste. Het is daarom van belang om schaarste te creëren. Dit kun je doen door de frequentie van je maaltijden aan te passen. Dit wordt ook wel intermittend fasting genoemd, oftewel periodiek vasten.

Intermittend fasting – periodiek vasten

Intermittend fasting – periodiek vasten – is geen dieet, maar een manier waarop je eet. Het is de officiële naam voor af en toe niet eten. Als je 18 uur achter elkaar niet eet, en dan in zes uur twee maaltijden eet, heb je daar al gezondheidsbevorderende effecten van.

Let op! Dit is niet geschikt voor mensen met diabetes, wanneer je een eetstoornis hebt of een (risico op) ondergewicht. Laat je dan altijd begeleiden door een professional! Dit artikel richt zich op mensen met overgewicht.

Hoe kun je intermittend fasting – periodiek vasten – toepassen?

De basisspelregels

 1. Eet altijd 3 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner.
 2. Minimaal 3x per week 18 uur lang nuchter. Eet dan 2 maaltijden binnen een tijdsbestek van 6 uur, bijvoorbeeld tussen 12:00 en 18:00.
 3. Minimaal 2x per week sporten op een nuchtere maag.
 4. Geen tussendoortjes. Het eten van tussendoortjes is geen noodzaak of een echte fysieke drang.
 5. Drink als je dorst hebt. Drink totdat je verzadigd bent.

De voordelen van intermittend fasting – periodiek vasten (bron)

 • Het verkleint het risico op een aantal chronische ziekten, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, ontsteking en neurodegeneratieve ziekten.
 • Het heeft een positieve invloed op ons brein.
 • Je kunt er binnen 4 weken wel 5 kilo mee afvallen.
 • Er zijn aanwijzingen dat het veroudering vertraagt. (bron)

Wil je meer weten over intermittend fasting (periodiek vasten)? Lees dan het artikel: Is vasten gezond?

Start je gezonde leven nu!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je meer leren over wat gezonde voeding precies is en wat dit voor je lichaam kan betekenen? Wil je hierin blijvende stappen maken, maar vind je het wel fijn om aan de hand meegenomen te worden?

Wil je je eigen lichaam beter leren begrijpen, zodat de puzzelstukjes op hun plek vallen? Je leert tijdens het lezen van dit boek wat de relatie is tussen voeding enerzijds en darmklachten, huidklachten, je futloos voelen en je humeur anderzijds.

Het aanpassen van je voedingspatroon is niet alleen een enorme boost voor je gezondheid, ook helpt het je die vervelende centimeters kwijt te raken. Je kunt ermee afvallen, zonder dat je het in de de gaten hebt! Je hoeft namelijk geen dieet te volgen.

De Griekse filosoof Socrates gebruikte de wijze woorden al: Je eet om te leven, je leeft niet om te eten. Lees het boek en zet de eerste stap naar een gezonde levensstijl nu! Laat je leven niet meer dagelijks door voeding beïnvloeden.

Chantal Duyvesteijn
Het aanpassen van je voeding is slechts een onderdeel om af te vallen en je centimeters kwijt te raken. Ik heb een gratis E-book geschreven waarin ik 85 super waardevolle tips met je deel om af te vallen zonder dieet en op gewicht te blijven. De tips uit dit boek zorgen er niet alleen voor dat je kunt afvallen, maar ook dat je beter gaat slapen, dat je veel meer energie krijgt en lekkerder in je vel gaat zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *